15-годишен ученик - обвинен в джихад във Франция

Детето е обвинено в намерение да извърши нападение
1 окт 2016 12:34, Петя Славова
12
15-годишен ученик - обвинен в джихад във Франция
Снимка: Reuters

Петнайсетгодишен прогимназист, заподозрян за намерение да извърши джихадистко нападение, е получил обвинение и е задържан в ареста снощи във Франция, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

Младежът е обвинен за участие в престъпно сдружение във връзка с терористичен заговор, уточни източникът. Непълнолетното лице е било в контакт чрез месинджъра Телеграм (Telegram) с Рашид Касим - френски джихадист, подозиран в дистанционно управление на своите последователи от иракско-сирийската зона.

Седмокласникът не е известен на разузнавателните служби, пише БТА. Той е бил задържан в сряда сутринта в дома на родителите си в Домон, в департамента Вал д'Оаз северно от Париж, и оставен в ареста за 48 часа, преди да бъде изправен вчера пред съда.

Източник от следствието посочи, че имало подозрения, че младежът ще предприеме действия, но в ареста уверявал, че щял да се откаже от плановете си. Той бил много активен в Телеграм, където е и водещ на два канала, разпространяващи джихадистка пропаганда, изтъкна източникът.

Чрез тази кодирана мрежа той бил в контакт и с младеж, задържан на 14 септември в 20-и парижки район, който също контактувал с Касим и е заподозрян в планиране на акт на насилие.

През последните седмици десетина тийнейджъри бяха арестувани за заплаха за такива нападения под влиянието на Рашид Касим - заподозрян, че е вдъхновител на убийството на полицай и неговата приятелка на 13 юни в Манянвил и за убийството на свещеника, заклан в църквата си в Сент-Етиен-дю-Рувре на 26 юли.

Той вероятно е командвал и плановете за атентати на женския отряд, задържан в началото на септември след откриването на кола с газови бутилки в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Францияджихадученик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Характерно за нациите упражнаващи се в сношение с близки роднини да са с генетика на ***. Въоръжете такива с ислям и ще имате само и единствено проблеми. До момента в ЕС за тях са изхарчени милиарди. Милиарди дадени на вятъра. Милиарди, които можеха да бъдат известирани в медицина, технологии или образование. Т.е. взеха се едни пари и се инвестираха в генетична плява. Може би първо трябваше да им подобрят генефонда? Или ние обичаме и без това ***...
9
0
 
8
 
! Отговори
Тиквун преди 7 години
Все идат от Франция и Белгия. Люлката на интеграцията. Нека да ни научат и нас как да интегрираме така успешно като тях.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези извергчета не са деца! За арабите е характерна особената завист към християните. И те искат да имат големи жилища, да карат скъпи коли, да ***красиви жени, но не могат да учат поради ощетяването на гена, така прехвален от К(Сталинка). Кадват, че майките на гениите са винаги гениални. В Саудитска арабия има масови гробове на стотици хиляди жени, които са отказали да приемат исляма. И сега си збиват будни момичета, които искат да учата,а не да бъдат омъжвани за старци-престъпления на честта
7
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми е как може да арестуваш някой за нещо което той още не е направил?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охоооо, това е Джихади Йово. Познавам го :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Франция най ще си пати. И Белгия.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хлапетиите понякога правят най-големите поразии.
3
1
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Тези хора всички са преминали през БЪЛГАРИЯ посели са идеите си сред непълнолетните и както виждаме се връщат по обратния маршут през БГ за ИДИЛ..Та нека гоша Бъчварова ни успокоява че няма опасност за тероризъм в България и необходимост от Антитерористичен закон.Как да и вярваме след като така убедително говореше за ЗИДЗМВР а все още не е приет Цветанов я поряза видя се кой е МВР в сянка.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ще бъде център на джихада.
1
0
 
17
 
! Отговори
Ххх преди 7 години
Интегриран,чист французин!!!