Груевски не вижда проблем в наша плоча на Каймакчалан

Според македонския експремиер не може да се "саморазправяме" с паметници
Обновена: 1 окт 2016 17:18 | 1 окт 2016 16:56, Веселина Йорданова
50
Груевски не вижда проблем в наша плоча на Каймакчалан
Снимка: архив, Ройтерс

Нормално е да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, като София трябва да поиска това по официален ред.

Това коментира във Facebook лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски по повод скандала с поругания воински паметник.

Още по темата
"Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на плоча от войници от друга държава, които са преминали нелегално границата, нито начина, по който журналистът Миленко Неделковски реши индивидуално да извърши действие, което създава омраза и негативна енергия", подчертава Груевски, цитиран от bTV.

Той посочва, че в битката участват не само българи и сърби, но и огромен брой македонци – доброволци и мобилизирани. Най-много са в 11-та бригада на българската армия – четници от ВМРО.

"Доколкото Сърбия има своя паметна плоча на това място, не виждам причина да не се позволи на България да постави по законен начин своя. И двете страни са ни съседи и имаме обща история, няма причина да бъдат третирани различно", пише експремиерът.

Той отбелязва, че и Скопие трябва да се активизира по отношение на събитията от преди създаването на независима македонска държава, но в които са участвали македонци – в редиците на българската, сръбската, гръцката или турската армия.

Според Груевски на Балканите трябва да следваме примера на Франция и Германия, които също са били врагове през Първата световна война, но днес "нито камък не е паднал от гробовете на над 760 000 германски войници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
писна ми от покемони преди 7 години
проблема прикючи.няма да слагаме плоча , край, и да не се напъва вече толкоз владата им.мандалото падна.дгд бюрм
33
0
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Преди Груевски в Македония не смееше да се спомене името на Тодор Александров. Даже и по времето когато на власт беше любимия на мнозина тук Любчо Георгиевски (нищо ще сега се е хванал на хорото с комунистите сърбомани още познати като опозиционната СДСМ в Македония)... Сега там има негов паметник. Сега свободно се говори и за много други велики дейци на ВМРО за които сърбоманите там не даваха ни дума да се изговори. Така че правете си сметката кой какъв е. Но нищо не става на секундата.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Груевски е сръбско ***-руска марионетка.Трябва да го е срам,че оглавява българска партия,ВМРД-ДПМНЕ,основана от българи,което е един абсурд в съвременна Европа,както и самата Македония.Можем да съдим Македония пред международен съд,за правото на паметници на загинали воини,независимо дали са победители,или победени,за поругаване на паметта им от ***,подкрепяни от властта,което не е според Женевската конвенция,която е подписана от БЮРМ.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще обърнете другия лист пробити мозъци
30
1
 
1
 
! Отговори
без српска музика преди 7 години
...след снощното посещение, нова песен. а докато поставя плочата на "македоноидите" в Българската армия, наш Груйо ще си върже Миленко за съседното дърво, да не ръфа бясно буквите по камика...
29
2
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Да беше дошъл тоя *** Миленко с чу'ка на същия този връх преди 100 години, пък нашите момчета щяха да му го наврат в *** и да го пратят по живо по здраво.
28
11
 
5
 
! Отговори
край преди 7 години
Не се радвайте да имаме граница с Албанци. Македонците са наши братя - нормално е да се караме за какво ли не но ако външни се намесят /албанци/ трябва да сме единни.
27
2
 
19
 
! Отговори
край преди 7 години
Разбира се че не е работа на Динковците да слагат паметни плочи където им се струва удачно - българската държава е в дълг- да си свърши работата да се пастави паметник и да идат премиерите на България и Македония да го открият.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава и ние няма да видим проблем, когато Македония се превърне в част от Албания.
25
3
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Странен диалект. От западна България ли си?
24
5
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Мише не сме Ви съседи Вие сте си наши!!!Никога не е имало такава държава. Дядо ми и българин от Скопие.Това е изкуствена държана. Македония е част от територията на България и то се знае от векове.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е по корумпиран и нашата мутра. Мястото му е в затвора!
22
29
 
16
 
! Отговори
Гешо преди 7 години
Дали ни харесва или не Македония съществува и ние трябва да уважаваме тяхното съществуване . Човек сам определя какъв е - македонец или българин . Недопустимо е да се ядосваме за нещо което е поставено нелегално . Не удобрявам постъпката на журналиста но и България е в грешка с поставянето на плочата.
21
3
 
13
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Не трябва да се има нито капка доверие на този посръбчен хипнотизиран екземпляр! Лъжите и лицемерието на ФИРОМския елит са добре познати на всички на Балканския Полуостров. Вместо това Българската Армия трябва веднага да свири сбор и да предприеме сухопътна операция във ФИРОМ до прочистването и от сърби албанци арнаути и кой знае още каква ***. Но е важно тръбата да засвири сега за да не се губи време!
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали защото на тази територия западно от България живеят българи,дали защото си е имаме за наша българска територия,но ние винаги сме се отнасяли малко романтично към хората татък границата.Така наречената БЮРМ съчетава албанско и българско население.Грешката ни е,че през последните години ние признахме една напълно незаконна държава,толерирахме я,и за разлика от гърците я наричаме Македония и признаваме,че там живеят някакви македонци,които говорят някакъв македонски език.
19
4
 
46
 
! Отговори
Тиквеш 1913! преди 7 години
Македониа од лулка на б,лгарштината се преврна в србска/србоманска депониа! Борис Дрангов од Скопие е погинал като блгарски полковник токму при тази епопеа! Се оште не има македонци со блгарско самосознание, Б,лгариа не треба да прекине врзките с вардарско туку со *** србомански /блгарофоби в сите сфери на власта в Скопие..За Србите Б,лгарите се оште се враг номер едно! србоманите се техни *ета!
18
6
 
17
 
! Отговори
Би казал преди 7 години
Груевски бил казал,че македонците са много смели: На умрели войници - чук вадят. А Груевски вади сърпа и жъне големи политически успехи.
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гръмна корупционния скандал с далаверата Белене и когато се разбра ,че кремълските бандите ще на джобят със милиард и половина лева и оня македонски талибан беше пратен да чупи някаква плоча дет на никой не му дреме за нея ама всички ревнаха .После ,руските медии гръмнаха ,че Бойко Борисов е взел 50 милиона долара рушвет по сделката Виваком и оня селянин Динку беше пратен на границата да прай клипове и да прай сянка на Бойко и рушвета.
16
4
 
15
 
! Отговори
Пападухач преди 7 години
Тази озмислена държава макединия няма да я има след 50 години ............
15
1
 
17
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Тоя ще излезе голям демократ. С такива приятели врагове не ни трябват.