За какво му трябва на Путин всичко това със Сирия?

Дойче веле: Не осъзнава ли, че дърпа дявола за опашката!
3 окт 2016 20:25, Елка Василева
222
За какво му трябва на Путин всичко това със Сирия?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия поема гигантски финансови и военни разходи, за да крепи Асад, независимо че с това сама си вреди. Защо й е всичко това? Нима Москва не осъзнава, че дърпа дявола за опашката, пита Керстен Книп в публикация в Дойче веле.

Какви са истинските цели, които Русия преследва в Сирия? На този въпрос са давани много отговори, откакто преди пет години президентът Владимир Путин застана на страната на Башар Асад. И още повече, откакто преди година Москва се намеси с въздушни удари в Сирия. Но нито един отговор не може да даде задоволително обяснение на въпроса защо Русия поема толкова огромни финансови, военни и дипломатически разходи, за да крепи Асад.

Съществуват само предположения: например, че Путин иска да запази единствения си достъп до Средиземно море в сирийското пристанище Тартус. Или да покаже, че се противопоставя на всички бунтове и размирици в гражданското общество, все едно къде възникват те. А може би подкрепата на Путин за Асад си поставя за цел да отправи предупредителен сигнал и към руската опозиция.

Путин несъмнено показва и това, че не желае да бъде поставян под въпрос формалният обществено-политически ред в една страна, нито „законно избраният й президент”, както той нарича Асад. В други опити за обяснения пък се изтъква това, че Путин се стреми към политическа стабилност в Близкия изток, демонстрирайки съюзническата си вярност към Асад. Русия си поставя за цел и да предотврати прехвърлянето на джихадисти от Сирия към Русия и съседните й държави. И може би най-важното: Путин иска да възроди имиджа на Русия като велика сила.

В хода на годините се наложи главно последното тълкуване, а именно, че Путин иска Русия да бъде възприемана на равна нога с последната останала суперсила в света - САЩ. Москва всъщност не се интересува от Сирия, пише политическият анализатор и есеист Залама Кила в ежедневника "Ал Араби ал Джадийд": "Русия има нужда от Сирия като символ за страна, която в действителност вече не съществува. Политическите цели, на които се позовава Русия, отдавна вече са невалидни - най-вече претенцията да се запази Сирия като единна държава. Имаме ли в Сирия все още силна и стабилна държава, която може да се надява, че ще съществува и в бъдеще? Със сигурност - не", подчертава Кила.

Руски бомби срещу цивилните граждани

Преди година Русия започна въздушните си удари в Сирия. Те бяха и продължават да са насочени срещу всички, които правителствата в Москва и Дамаск смятат за терористи. Според Асад терористи са всички опозиционни сили. Ако се съди по масивните въздушни удари, Москва явно възприема тази дефиниция. По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права само руските бомбардировки са отнели живота на 9500 души, 3800 от които цивилни граждани и 900 деца. Центърът е свързан със светската опозиция, а неговите информации, базиращи се на информационна мрежа в самата Сирия, се смятат за  достоверни.

Руската намеса във войната бе остро критикувана от западните държави - включително от Германия. Депутатът от партията на Зелените Омид Нурипур окачестви в интервю за Дойчландфунк руските действия като "военно престъпление": "Който хвърля противобункерни бомби върху жилищни сгради, върши военни престъпления", изтъкна той.

Нурипур обвини правителствата в Дамаск и Москва за това, че с безскрупулна жестокост обстрелват части от Алепо. "Въздушното пространство над града е изцяло под контрола на сирийските и руски военни сили. А те хвърлят бомби върху жилищни квартали с една брутална жестокост, каквато не сме виждали през последните пет и половина години, независимо че през тях видяхме какви ли не ужасяващи неща”, посочва депутатът.

Колебливостта на Вашингтон

И след провалилото се последно примирие Русия възобнови ударите срещу бунтовниците. Руският външен министър Сергей Лавров защити тези действия в интервю за Би Би Си, като каза, че Москва е била принудена да възобнови въздушните удари. Противно на обещанията си САЩ не правели разлика между умерени и крайни бунтовници. Освен това от прекратяването на огъня се възползвали само екстремистите. "Фронтът ал Нусра” използва всяко от наложените примирия, за да вкара в Сирия още повече бойци, още повече муниции и още повече оръжия", аргументира се Лавров.

Според руския външен министър курсът на САЩ е неясен и колеблив. Вашингтон бил загубил контрол върху ситуацията. Аргументът е политически разбираем, коментира Би Би Си: "САЩ не предлагат друга алтернатива, освен тази на външния министър Джон Кери за сътрудничество с Русия. Те не разполагат с надежден план Б."

Открит остава въпросът докъде ще доведе в крайна сметка руският курс. Разходите за войната са огромни и цената плаща руското население, твърди експертът по сигурността и проблемите на Близкия изток Филип Гордън от Съвета за външни отношения във Вашингтон. След пет години война и смъртта на над 100 000 правителствени войници Асад няма да може да си върне контрола над цялата сирийска територия, дори да успее да превземе отново Алепо. "След цялото това смъртоносно насилие Сирия все пак си остава предимно сунитска страна и много сунити ще продължат да се бият срещу алевитския режим на Асад, подкрепяни и въоръжавани от Саудитска Арабия, Турция и Катар”.

За Русия може да стане опасно, предупреждава още Гордън и пише: "Това, че с въздушните си удари Путин масово избива цивилни граждани в Сирия, той може действително да предизвика гнева на мюсюлманите и да ги тласне към терористични нападения и срещу Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
Пенко преди 7 години
" В Брюкселската баня нищо се не види... само някой пъшка...газове друг пуща !...Ех дойче ...ех кеф ...дойче.дойче веле...голам.голям кеф !" Двамата от "сирийския център "бъркат :жертвите са 9503 ,цивилните 3802, децата 901 ...БУМ !!! Загиналите войници са 100 003-2-1 БУМ !!! Садам беше сунит...май не беше уахабит...но май беше салафит...дали пък не беше уахабит /все пак/???
165
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До П.ПетровРусия след като САЩ доказаха с действията си че няма да направят нищо срещу ИД увеличиха броя на самолетите си до 12 Су-34, 8 су-30, 4 су-35, 12 су-24 и вероятно отново ще долетят су-25За една година рашките направиха 17000 полети загубили са 1 Су-24(свален от Ф-16), и по един Ми-8(повреден и последствие унищожен на земята), Мй-35(свален) и Ми-28Н(Разбил се)
164
1
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Сирия може и да е загубена кауза за Русия, но и Щатите няма да я спечелят, нито ще спечелят положителното отношение на арабите.Следователно цялата работа в Сирия, Ирак и Либия е с цел да се "редуцират" арабите и да се печели от продажба на оръжие. Затова, конфликтът умишлено се протака и подхранва, както от Русия, така и от Щатите.
163
2
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Поведението на Путин спрямо Сирия може да е загадка за късопаметните,но не и за тия,които следят нещата!Сирия е просто част от дългосрочната стратегия на Путин.В момента тече Световна война,но в софт вариант,има мелета за заемане на по-добри позиции(Грузия,Украйна,Сирия),но острата фаза(ядрени атаки) е далече.Засега.САЩ опитват да унищожат Русия по всякакъв начин,но успехите са само частични,а някъде и губят.Провали имаше и в дипломатическия натиск, и в икономическия.Ще има и във военния...
162
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросите от този сорт имат една едничка цел. Да скрият от болните Ви съзнания истината - агресивните фашизирани действия на САЩ и НАТО през последните 50 години спрямо целия свят, включително и Европа!
161
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обеснявам защо му тряьва всичко това на Путин: Ако преди година РУСИЯ не беше се откликнала на молбата на Башар Асад сега в Сирия щеше да има терористична дьржава която да прехвьрля терористи в Русия и средна Азия и да и да тероризират руснаците нещо като в Ница хахаха
160
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колебливостта на Вашингтон"потънаха безвъвзратно американските инвестиции за умерената опозиция, която снабдяваха дълго с оръжия и боеприпаси за да насилват християнското и язидското малцинство. Идват края на краварите, слугите им реват
159
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обяснения за действията на Путин от ***. Да чета ли? Въпроса е риторичен. Името на автора в подзаглавието, моля.
158
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин според дойче веле (каквото и да означава това) дърпал дявола за опашката.Но явно нямат предвид ислямска държава,а противопоставянето му на САЩ. Т.е.според велето дойчевото САЩ са дявола.
157
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тези от Дойчето не могат да си отговорят, то защо изобщо са седнали да пишат статията. До преди намесата на Русия в Сирия, беше направен опит руснаците да се изолират от света. Е, няма как да изолираш от света някой който ежедневно извършва операции с ракети и 20 самолета извън страната си.
156
5
 
3
 
! Отговори
До 203 преди 7 години
Те щото бяха богати, затова ли караха нашите сестри да ползват по много пъти иглите за инжекции. Човек преди да тръгне, трябва да попрочете и да помисли. Все пак тази трагудия със сестрите продължи 10 години.Те някои рекламират и Русия, но преди да направиш първата крачка, все пак трябва да имаш предвид че това са платени коментари.
155
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Джихадистките сатанински животни убиват само сирийски войници (100 000),а руските и сирийски военни убиват само невинни и беззащитни жени и деца.......P.S. Еврейските сатанински Тора и Талмуд инструктирват проклетите сатанински еврейски плъхови спе.рми винаги да казват истината. Затова цел свет винаги е обичал евреите.
154
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е този с На Велето Дойчето избистри истината и напълно го подкрепям.Рашките живеят като скотове и това което правят в Сирия е нормално.Както беше казано по-доло те са в Пещерите. Дали са се върнали или не са излизали е друг въпрос.
153
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак предпочитам да карам Пежо. Някои олиговци засичат хората на пътя с разни Нива като търсат повод за сбиване, но и те ще си намерят майстора.Нивите им са прогнили и въпреки че са ги побоядисали с баданарката, пак им личи че са в кофти състояние.
152
7
 
6
 
! Отговори
До 178 Либия преди 7 години
Аз съм бил в Либия през 2005 - 2007. Отидох с мисълта че това е една богата държава.Всъщност се оказа че това не е така. Като всяка диктатура, има свръх богати които не знаят за какво им е да са толкова богати и тълпа която чака да и подхвърлят нещо.Резултата е че богатите също не живеят добре.Те затова се разбунтуваха. Всъщност там сега е като след 10 Ноември у нас.Поражението е повсеместно. Както учихме за Обществено Икономическите Формации спиралата се завъртя и сега са в Първобитния стро
151
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го мислете Путин,той си знае работата!Проблемът е " кво шъ праят ФАЩ" от тук нататък...А ако "фуКлинката" се разприказва и за "некои дургари" от ЕС и БГ...шъ стане пълен уджас!През гугъла:"Президентом США будут управлять из администрации президента России"
150
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 196Иди в първия оръжеен магазин и попитай колко струва един ТТ или един Макаров, след това попитай колко струва Кехлер и Кох, Валтер или Глог и ще ти станат ясни много неща. За да ти се изяснят още заинтересувай се колко струва една нова Лада и колко струва едно ново Пежо от същия клас, дано ти просветне нещо в главата и ти се проясни поне малко за какво става въпрос.
149
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 196Знаеш ли каква е разликата между АК47 и оръжия от същият клас западно производство. Точно такава каквато е и разликата между Москвич и Мерцедес. Само хора които никога не са стреляли с немско, американско, френско или английско оръжие могат да твърдят нещата които ти твърдиш.
148
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Руското оръжие служи единствено за потушаване на народни бунтове. За война не става. Който е водил война с руско оръжие я е загубил."Затова в документалните филми всички американски ветерани от Корея и Виетнам разправят колко били щастливи да успеят да вземат АК-47 и веднага захвърляли другите си оръжия... Оти па АК-47 е забранен в повечето щати, щото минава през бронежилетките на спец отрядите им... а по филмите всички лошковци са с руско оръжие, не за друго, ами защото е страшно...
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос, прочете статията на Дойче Веле, стана, отрони сълза и започна бурно да ръкопляска с бузите на гъзът си.