Берлускони: политически и съдебни последици

Лидерът на "форца Италия" е под лекарски надзор
4 окт 2016 20:38, Петя Славова
3
Берлускони: политически и съдебни последици
Снимка: БТА

Медицински и съдебни източници в Италия съобщиха днес подробности, свързани с планирания по здравословни причини престой на Силвио Берлускони в Ню Йорк, където той е поставен под лекарски надзор.

Лидерът на партията "Форца Италия" е заминал за САЩ в петък, 30 септември. Два дни преди това неговите адвокати са уведомили устно съда и прокуратурата в Милано, че той няма да се яви на предварителното производство по новото следствие за подкупване на свидетели в приключилия миналата година процес за сексуални отношения с непълнолетни проститутки.

Впоследствие адвокатите са депозирали изискваните от закона документи. Берлускони, който миналата седмица навърши 80 години, е пътувал с директен полет до Ню Йорк, придружаван от неговия личен лекар д-р Алберто Дзангрило.

Според официалното съобщение, разпространено от централата на "Форца Италия" в Рим, той се е почувствал зле малко преди приземяването на самолета, след което е бил спешно откаран в Презвитерианския медицински център към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Центърът, наричан заради мащабите си "град на пациенти", възниква през 1998 година в резултат на сливането на Презвитерианската болница и Медицинския център на Колумбийския университет. Капацитетът му е 2600 легла с годишен оборот от 2 милиона пациенти, обслужвани от 20 хиляди души персонал, от които 6500 лекари.

Класиран е на шесто място сред болничните заведения в САЩ и на трето място между кардиологичните клиники. Разполага със специално крило за ВИП-пациенти, пристигащи от цял свят, които биват посрещани от свирещ на живо пианист на фона на водопад.

В него стаите са с изглед към реката Хъдсън и всичко - от чаршафите до шампоана - е с марката на най-реномираните дизайнерски къщи. ВИП-пациентите са удостоени с кулинарните произведения на личен шеф-готвач и имат на разположение конферентни зали за делови срещи, защото в големия бизнес и в държавните дела няма време за боледуване.

Берлускони е бил изписан на 3 октомври - деня, в който трябваше да се яви пред съда в Милано. Американските лекари са му препоръчали да остане в Ню Йорк поне до края на седмицата и да се подложи на допълнителни изследвания през този период, се казва в депозираната съдебна документация. Освен това са му забранили категорично да се занимава с активна политическа дейност с изключение на възможността да дава интервюта в домашна обстановка, твърдят източници от неговото близко обкръжение, които допълниха, че същата препоръка са му дали преди време и италианските лекари.

Преди десет години на Силвио Берлускони бе поставен пейсмейкър в болница в американския град Кливлънд в щата Охайо. В началото на декември миналата година пейсмейкърът бе заменен в италианска болница. На 14 юни тази година той претърпя успешна операция на сърцето, продължила повече от четири часа, в болницата "Сан Рафаеле" в Милано.

Съдът уважи иска и постанови, че повдигнатите срещу Берлускони обвинения ще бъдат разглеждано отделно от тези на останалите 32 подсъдими, което се тълкува като сигнал за евентуалното му оневиняване. По обвинението за сексуални отношения с непълнолетни проститутки той бе осъден на първа инстанция на 7 години лишаване от свобода и напълно оправдан от Върховния касационен съд. Воденото сега следствие цели да установи дали в хода на приключилия вече процес той е подкупил свидетели да дадат лъжливи показания.

Докато съдебните последици от престоя на Берлускони са санкциониран от магистратурата факт, то политическите тепърва ще се установяват и показател ще бъде присъствието или отсъствието на партийния лидер в кампанията за насрочения за декември референдум за конституционни промени, оспорвани от неговата партия.

Полемиките в общественото пространство не са насочени към неговото политическо бъдеще, а към избора на момента за пътуване до САЩ, което обективно не му позволи да се яви пред съда. Както изглежда, това носи облекчение на всички политически и съдебно заинтересовани среди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
hara hunna преди 7 години
много зле2380последният кръстоносен поход
1
1
 
2
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 7 години
За ВИП персоните освен пианист с водопад и личен готвач,има ли и ВИП масажистки със силиконови устни?