Тектоничните плочи на западния свят се раздвижиха

Йошка Фишер: Западът е на прага на големи промени!
Обновена: 5 окт 2016 07:26 | 4 окт 2016 21:00, Елка Василева
31
Тектоничните плочи на западния свят се раздвижиха
Снимка: архив, Reuters

Тази и следващата година избирателите във водещите западни демокрации предстои да вземат решения, които могат фундаментално да променят Запада - и света, такъв, какъвто го познаваме от десетилетия. Някои от тези решения, всъщност, вече са взети, и главният пример е вотът на Обединеното кралство през юни за напускане на Европейския съюз, пише Йошка Фишер в "Проджект синдикейт".

В същото време Доналд Тръмп в САЩ и Марин льо Пен във Франция могат да спечелят предстоящите президентски избори в страните си. Само преди година да се предскаже победа за който и да е от двамата би било сметнато за абсурд. Днес трябва да приемем, че такъв сценарий е съвсем възможен.

Тектоничните плочи на западния свят започнаха да се раздвижват и много хора бавно осъзнават потенциалните последствия. След британския референдум за Brexit-а вече имаме повече яснота.

Британското решение де факто бе решение срещу европейския мирен ред, базиран на интеграция, сътрудничество, общ пазар и обща юрисдикция. Той дойде на фона на нарастващ вътрешен и външен натиск върху този ред. Във вътрешен план национализмът се засилва в почти всички страни членки на ЕС. Във външен план Русия залага на политиката на велика сила и форсира създаването на "Евразийски съюз" - евфемизъм за връщане към руската хегемония над Източна Европа - като алтернатива на ЕС.

Тези две сили застрашават ЕС като структура на мира и блокът ще бъде отслабен още повече без Обединеното кралство - неговият традиционен гарант за стабилност. ЕС е стожерът на европейско- западната интеграция и неговото отслабване може да доведе до европейска преориентация на Изток.

Подобен резултат може да стане още по-вероятен, ако американците изберат Тръмп, който открито се възхищава от руския президент Владимир Путин и би възприел руската политика на игра между великите сили за сметка на европейските и трансатлантическите връзки. Подобно второ издание на Ялта би подхранило антиамериканизма в Европа и би утежнило геополитическите щети за Запада.

По същия начин една победа за крайно дясната националистка Льо Пен идната пролет би била сигнал, че и Франция се отрича от Европа. Като се има предвид ролята на Франция като една от ключовите опори (наред с Германия) на ЕС, избирането на Льо Пен по всяка вероятност би означавало краят на самия ЕС.

Ако Великобритания и САЩ поемат към неоизолационизъм, и ако Франция изостави Европа за сметка на национализма, западният свят би станал неузнаваем. Той ще престане да бъде бастион на стабилност и Европа ще затъне в хаос за неопределено време.

При този сценарий мнозина биха се обърнали към Германия - най-мощната европейска икономика. Но макар че Германия би платила най-високата икономическа и политическа цена от сриването на ЕС - нейните интереси са твърде тясно преплетени с ЕС, никой не би желал възраждане на германския национализъм. Всички ние знаем каква разруха и бедствие може да донесе това на континента.

Геополитически Германия би се оказала в несигурната позиция на "човека по средата". Докато Франция очевидно е западна, атлантическа и средиземноморска страна, Германия исторически се е люшкала между Изтока и Запада. Тази динамика дълго време бе присъщ елемент на германския Райх. Въпросът "на Изток или на Запад" за нея бе разрешен едва след тоталното поражение на Германия през 1945 г. След създаването на Федералната република през 1949 г. германският канцлер Конрад Аденауер избра Запада.

Аденауер бе свидетел на цялото разгръщане на германската трагедия - включително двете световни войни и краха на Ваймарската република, и смяташе свързването на младата Федерална република със Запада за по-важно от германското обединение. Според него Германия трябваше да се откаже от позицията си на "човека по средата", а по този начин и от своята изолация, като безвъзвратно се интегрира със сигурността и икономическите институции на Запада.

Следвоенното френско-германско сближаване и европейската интеграция в рамките на ЕС са неразривни елементи от западната ориентация на Германия. Без тях Германия би се върнала към стратегическа "ничия земя", което би застрашило Европа, би породило опасни илюзии у Русия и би принудило самата Германия да се справя с неуправляеми препятствия, изправящи се пред континента.

Геополитическата ориентация на Германия ще бъде централен основополагащ въпрос в общите избори догодина. Ако Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел я отстрани заради нейната политика спрямо бежанците, партията вероятно ще се обърне надясно в опит да си върне избирателите, отнети й от антиимигрантската и популистка (нова партия) "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Но всеки опит на ХДС за сътрудничество с тази партия или възприемането на нейните аргументи крие опасности. "Алтернатива за Германия" представлява крайните германски националисти и - което е още по-лошо - онези, които искат връщане към позицията на "човека по средата" и установяване на по-близки отношения с Русия. Сътрудничество между ХДС и АзГ би било предателство спрямо наследството на Аденауер и би означавало края на републиката от Бон.

Има обаче подобна опасност и от другата страна (на политическия спектър), защото всяка евентуална коалиция между ХДС и АзГ ще трябва да разчита и на Лявата партия, защото някои от водещите й членове се стремят към същото, както и АзГ: по-тесни връзки с Русия и по-хлабава или никаква интеграция със Запада.

Нека се надяваме, че подобно трагично бъдеще ще ни бъде спестено, и че Меркел ще се задържи на власт и след 2017 г. От това може да зависи бъдещето на Германия, на Европа и на Запада. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: германияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички партии са вече демоде,трябва тотално нов модел за освобождаване от бялото робство.стига експлоатация,не можем да храним *** непрекъснато
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
брекзит-а началото на края
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"избирателите във водещите западни дермокрации" и просститутки сосайте черрнияhttps://cont.ws/uploads/pic/2016/10/15%20%281%29.png
19
24
 
9
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Англия излезе ще излезе от ЕС евентуално след две години,но излизане от НАТО ,никога не било на масата.А плана на НАТО за разгръщане силите на алианса в източна европа и прибалтийските държави върви по план.До като Русия се занимава с Украйна и Сирия,НАТО се намества където трябва.Стъпка по стъпка,ЕС се приблажава към Русия,но това е за нейно добро,ще има бизнес и сливания,от Владивосток до ЛИсабон.
18
2
 
3
 
! Отговори
Bayazitz преди 7 години
EEEE du kinderfiker,kaji si go pak Rusiya 6te vi spasyava ,nema za6to da uvirta6 ti eba4 na maloletni deca
17
0
 
42
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Йошка Фишер да не се прави на пророк, защото е отдавна бита карта. Светът става все по-непредвидим.
16
10
 
2
 
! Отговори
. преди 7 години
"Британското решение де факто бе решение срещу европейския мирен ред, базиран на интеграция, сътрудничество, общ пазар и обща юрисдикция."КУЛТ!!! :)
15
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
"и - което е още по-лошо - ... и установяване на по-близки отношения с Русия".Кога и къде да цъкна рубрика "Свят" в българска онлайн медия, се едно "The National Interest" чета. Аман.
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От политически трупове акъл не ща!В началото на 2005 външния министър на Германия Йошка Фишер стои в центъра на вниманието и в така наречената афера с визови злоупотреби, в скандала е замесено и посолството на Германия в София, след като става ясно, че германски гражданин е изнасял български деца за педофили в Германия.(Wiki)
13
5
 
42
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Йошка Фишер е престъпния политик, който насъска народите на Югославия да започнат война помежду си и беше инициаторът на бомбардировките в Югославия. На неговата *** съвест тежат хилядите мъже, жени и деца, жестоко убити от натовските бомби.
12
2
 
42
 
! Отговори
От Германия преди 7 години
Меркел няма как да спечели следващите избори независимо колко ни я натрапват по телевизията и радиото. Заради нея национализма във Германия се върна и то със все сила AFD вече е представена в регионалните парламенти навсякъде където е имало избори а CDU на Меркел е загубило на всякъде тази година и то на някой места доста сериозно хем на регионалните избори доста чужденци гласуваха за Меркел понеже ни устройва с нейната политика.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По- голяма повърня отдавна не бях чел!
10
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе ше се върнат ли руснаците, или не - не е интересно. Важното е краварите да си получат заслуженото и да идат на бунището на историята - където им е мястото!
9
9
 
28
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Смърт на ГЕРБ!
8
23
 
8
 
! Отговори
Ха преди 7 години
Пълна уидорма(измислена,нагласена работа).Евразииски съюз.И какво може да предложи Русия:Заплати,технологии,свободен пазар на труда.Възможност за развитие и бизнес.Тръмп има проблеми с простата.Никой няма да остави този дядка да прави групости.Франция,малко цигаски работи.Британия вече банката смъкна лихвата на 0.00,уж да върви бизнеса.Германия,другарката Меркел ши ги упраи.България,БКП продължава да кръде и управлява.Цирка продължава.
7
10
 
28
 
! Отговори
Меркел преди 7 години
Германия е велика страна,но има проклятието да генерира световни войни-Третата ще дойде от там след идването на власт на немски националисти.Неизбежно е!
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еуропа, се напъни с хомосексуални, трансексуални и педалсексуални. А арабите и *** се славят с това че са бисексуални, така ЧЕ.....
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те насила правят така,че хората в Европа да се затварят и да стават шовино-националисти.В един момент гражданите виждат как започват да идват яко бежанци и преселници.Обикновено са доста големи ***,гангстери,фанатици или просто наскоро еволюирали маймуни.Това не го кефи.Почва да си мисли,че политиката на държавата е причина за неговият некомфорт и мизерия.Всички политици без тия заклеймени като фашисти,и неонацисто скимтят за повече бежанци и смукачи на социални помощи.Какъв избор има?
4
40
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Да бе, според заслепените путиняги ЕС, НАТО, еврото, долара и България се разпадат от поне пет години. Айде пак да се обзаложим както предложих миналата година, поне си сменете опорните точки.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мути вече си изпя лебедовата песен,а ти Йошка нищо не можеш да направиш защото войната *** на вратата на Европа,единственото утешение е че идва краят на камиларската инвазия защото европееца ще брани род и родина.