От "лайт версия" към пълномащабна Студена война

Дойче веле: Русия е напълно готова на това
Обновена: 6 окт 2016 09:54 | 5 окт 2016 21:24, Елка Василева
454
От "лайт версия" към пълномащабна Студена война
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин отговори наведнъж и на тандема Барак Обама - Джон Кери с техните претенции към руската политика в Сирия, и на холандската комисия, разследваща катастрофата на малайзийския Боинг. Законопроектът, замразяващ споразумението със САЩ от 2000 г. за утилизация на излишния плутоний, изпратен от Кремъл в Държавната дума, за пръв път, откакто помня, обвързва изцяло технически проблеми на ядреното разоръжаване с чисто политически искания: отмяна на "закона Магнитски", вдигане на санкциите и компенсиране на щетите от тях. И, значи, ако американците направели това, Москва щяла да поднови действието на договора, пише Константин Егерт в "Дойче веле".

"Зачитайте собствените си заплахи!"

Напълно е ясно, че ръководството на САЩ, дори да искаше, не би могло да изпълни никое от тези условия, без да рискува конфронтация с Конгреса и цунами от критики в медиите. Путин чудесно го знае. Той преднамерено поставя неприемливи искания на Белия дом. Президентът на Русия едновременно презира Барак Обама заради слабостта му и го недолюбва - заради неговата самоувереност.

Още по темата

Джон Кери дълбоко вярва, че е способен да убеди когото и да е в каквото и да е, с което през всичките тези години предизвиква открит присмех и в Кремъл, и на площад "Смоленская" (външното министерство на Русия). За да разберем какви чувства буди държавният секретар на САЩ в Москва, стига да припомним как руският му колега Сергей Лавров, подсмивайки се, му връчи като подарък кошница със зеленчуци от Сочи.

Указът и законопроектът, обнародвани в понеделник, демонстрират открито, че Кремъл няма повече никаква работа с днешната американска администрация. Впечатлението е, че руският президент направо пуска фитили на Вашингтон: "Хайде де, изпълнете поне една от заплахите си!". И готово. Кери заяви, че Щатите спират консултациите с Русия по сирийския въпрос.

Това няма да хвърли в скръб никого в Москва. Има съобщения, че в Сирия са доставени вече зенитно-ракетни комплекси С-300. В близките дни според мен се очаква сирийската армия пак да щурмува Алепо с въздушна подкрепа от Русия, без вече дори формално да внимава какво мислят по въпроса Белият дом и Държавният департамент.

Послание към Тръмп и Клинтън

Тази стъпка на Кремъл обаче не само обижда открито Обама и Кери. Посланието е адресирано и към бъдещата американска администрация, и към Запада като цяло.

Договорът за утилизация на плутоний не е избран случайно. Първо, Москва отдавна смята, че Русия е направила за изпълнението му повече от Америка, която внезапно сметна за неприемливи предвидените в договора методи за утилизация на радиоактивни материали. Второ, в случая документът сам по себе си е ярък символ на това, че за Москва вече няма забранени теми и тя е готова да постави под съмнение всички договорки от постсъветско време, от перестройката и дори от съветската епоха.

Русия фактически напусна и Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). С действията си в Крим и Донбас Кремъл показа, че Заключителният акт от Хелзинкското съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа през 1975 г., обявил европейските граници за нерушими, също вече не е от значение за Москва. Не бих се учудил руското ръководство скоро да обяви официално, че занапред не го смята за документ, задължаващ Русия.

Ялта-2?

Кремъл нагнетява напрежение, за да принуди следващата администрация в САЩ било да направи отстъпки, било да рискува по-нататъшна конфронтация с непредсказуеми последици. Програма максимум за Кремъл е да издейства нова grand bargain, "голяма сделка" за подялба на сферите за влияние в Европа и постсъветското пространство.

Политолозите често наричат този проект Ялта-2 - алюзия за Ялтенската конференция на съюзниците от антихитлеристката коалиция през февруари 1945 г. Там Сталин, Рузвелт и Чърчил решават съдбините на следвоенна Европа.

Освен това Москва се надява, че както се е случвало и по съветско време, и след войната с Грузия от 2008 г., НАТО и ЕС рано или късно ще кажат: "Нека да изнесем извън скоби разногласията помежду си за Крим, Украйна, Сирия и да подновим ограниченото сътрудничество". Това може да са примерно контакти между военните по линия на НАТО или размяна на данни за борба с тероризма, или пък подпомагане на правителството в Афганистан.

Засега няма никакви признаци Западът да се съгласи. Според Москва обаче нещата ще тръгнат по-добре след 20 януари 2017 г., когато ще встъпи в длъжност новият президент на САЩ, особено ако това е Доналд Тръмп.

Но дори Вашингтон и европейците да заемат твърда позиция, Путин не се кани да отстъпи. Фактическото разрастване на секретните бюджетни пера със 700 милиарда рубли, обявено в понеделник, 3 октомври, може да означава само едно: руското ръководство е готово да премине от Студена война "лайт" към пълномащабна Студена война номер две. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Rashkite ne razbraha li ,4e sreshtu rujen ne se rita .Ot sega vi kazvam svetovno po futbol 2018 v Russia nema da ima.
268
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хелзинкското съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа през 1975 г., обявил европейските граници за нерушими" . Да разбирам че границите в европа не са се променили от тогава, така ли?
267
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До солена рибаНе Рибке имаш една купчина мъртви хора и окончателно сведени две хипотези как тези хора са умрели.Политика казва Хипотеза А е вярна и наема човек да го докаже последния сучи върти и докарва някакви данниПолитика казва ИЗОБЩО НЯМА ДА РАЗСЛЕДВАМЕ ХИПОТЕЗА Б тя не е вярнаФизика казва Хипотеза А не е вярна ЗАЩОТО 1, 2, 3 ,4 ФИЗИЧЕСКИ ФАКТИФизика казва Хипотеза Б е вярна ЗАЩОТО 2, 3, 5, 6 ФИЗИЧЕСКИ ФАКТИУсети ли се че ползва едни и същи факти и за двете хипотези - Факти за РАКЕТА
266
3
 
7
 
! Отговори
солена риба преди 7 години
До Бобиако една жена яде солена риба значи пие вода. ако пие вода значи ***. ако *** има дудка. щом има дудка значи е ..***.......Такава ти е логиката на тебе.
265
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Shopp 382Шоооопе С-200 са свалени от въоръжение защото са ЕДНОКАНАЛНИ в РФ още 1990 година самата система е от 1967. Ракетата има стартова маса 8 тона и е с ТЕЧНО ГОРИВО. има само 2 или 3 комплекса С-200Д с твърдогоривни ракети и те не са в СевастополТу-154 е свален по-погрешка. Изпитвания ЗРК разчет следи реактивна цел Ла-17 и пропуска да я уцели. Спира радара, Но за тренировки съседен разчет следи Ту-154 Ракетата има функция като загуби цел да сканира честотите - попада на сигнал ...
264
8
 
12
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 380АЗ да ти го обясня с проста ФИЗИКА и ти да разбереш. Когато бойната част на ракета се взриви се получава ДИСК (като този на САТУРН) от осколки напречно на полета на ракетата.Ако са стреляли сепаратисти ракетата лети ЧЕЛНО срещу самолета и кабината ще бъде отрязана като с ГИЛОТИНА(напречно нарешетена)ако са стреляли Украинци ракетата лети ПОЧТИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО на полета на МН17Лявата част на кабината е унищожена, дясната е без пробойни от осколки - извод Украйна е виновна
263
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 3789М38 - първа ракета има я в Украйна над 400 бр, 260 бр Финландия, РФ е свалена от въоръжение 19909М38М1("ПЕПЕРУДКИ" БЧ) - модернизирана ракета Украйна 800бр, РФ неизвестно колко броя на склад част са модернизрани до цифрова версия 9М38М1-29М317 - различава се визуално по-тежка с 100кг нова бойна част без "пеперудки" Ползва се в Бук-М1-2. Бук-М29М317М - За Бук-М3 сгъваеми криле съхранява се постоянно в пусков цилиндричен контейнер
262
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 377Държавите са 6 + ВБ + УкрайнаСлед като от началните 6 версии остана само сваляне от БУК колко СПЕЦИАЛИСТА по БУК системи включиха в екипа - Украйна го експлоатира, Финландия(свален 2008) също има и други страни?Майййната му да не са спецове по БУК но колко ЗРК спецове включиха в екипа?Казах ти в света има 3 свалени от тежки ЗРК граждански самолети предишния Ту-154 пак беше свален от Украйна. Осъдиха я.
261
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 375Понеже от най-старите ракети в РФ няма Експеримента Алмаз Антей се прави с втората ракета с "ПЕПЕРУДКИТЕ" осколки - по тестовата постановка (носова част на Ил-86) има десетки пробойни с форма на пеперудки равномерно разпределени По спасените части на МН17 има КОЛКО броя?Тук може и да излъжа за което се извинявам но са намерени две или три дупки с формата на "пеперудки" Три осколки са представени като доказателство като едната е оттеглена 1,5 години по-късно(това е сигурно)
260
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 372Финландия 2008 година сваля комплексите от въоръжение Умнико а самите комплекси имат от най-старите ракети като нито Руснаците нито Украинците са ги обслужвали от тогава. Освен това вземи ми дай линк към Финландския тестСамо една забележка в доклада се показва и дава данни за Бойна част от АИМ-7 Спероу която е с ЦИЛИНДРИЧНА БЧ и задна детонация - БУК във всички ракети има БЪЧВООБРАЗНА БЧ с ЧЕЛНА детонация - Само това сбърква ъглите на полет на осколките, скорост и големина!!!
259
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 369Да ви го обясня като за *** И1. РФ смята в РУБЛИ2. ПОЧТИ ВСИЧКИ ЛИЦЕНЗИ И ПАТЕНТИ ЗА ОРЪЖИЕ И ТЕХНИКА СА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА - КУПУВАТ ТЕХНИКА ПО ПРОИЗВОДСТВЕНИ ЦЕНИ В РУБЛИКРАДЕНЕ В РФ И САЩПрограма Ф-35 СТЕЛТ - 1500 милиарда $(продължава да расте) произведени 170бр обявени за боеготови и спрени от полети заради проблеми с изолациятаПрограма Т-50 30 милиарда $ официално но 50 със съпътстващи производства - 6 прототипа 2017 започва първа серия да се произвежда
258
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 356В Русия има СЕГА две фирми които правят ЗРК - Алмаз Антей и Тула. Като Алмаз Антей вършат това от 1950 година насам. В света има 3 свалени от ТЕЖКИ ЗРК граждански самолети - Иранския Боинг в Залива от САЩ, Руския Ту-154 в Черно Море от УКРАИНЦИ и МН17 в Донбас пак от УКРАИНЦИ.Ето само няколко забележки в Холандската група разследващи няма специалисти по ЗРК.Данните от Алмаз Антей не са ползвани но СССР 1980 година по тях приема на Въоръжение БУК. Ползват се линк към Википедия
257
0
 
12
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Слани дефицитите и дълга и ще видиш картинката.Еее, най - накрая нещо смислено. За кой дефицит говорим ? Ако е за външнотъргоеският дефицит съм ок, но айде да погледнем дефицита по текущата сметка и там нещата са доста интересни. Колкото за Фалита СССР няма какво да кажа , То и РФ фалира всеки момент от 5 години на сам но нищо. И защо когато някой не е съгласен с нещо веднага се обвинява в пропаганда, нали уж сме демократична държава?
256
0
 
15
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Путин трябва да те вземе за говорител. Да обясняваш на руснаците колко са велики, колко са добре икономически и как произвеждат повече от проклетите пиндоси! Еваларка пич! Такова нахалство и наглост не бях виждал!Айде бее. Къде пък толкова възхвалих Русия? Просто предсотавям обективни факти! Но преди около 25 години да Обявиш Бен Ладен за борец за свобода и след това да го обявшиш за терорист номер 1. Те това вече е наглост! А за политиката в близкият Изток да не говорим.
255
3
 
6
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
До Брокер Само русофилите сте умни. Другите сме глупави. А ти сигурно си чел само руска пропаганда и учебниците по политикономия на капитализЪма!!Аз, гледам обективно на света около мен, и не вярвам на всичко което се излива в мейнстриим медиите за разлика от теб. Няма смислъл да споря , аз говоря с факти а ти просто си пишеш. Запомни едно нещо когато в една компания или държава разходите са повече от приходите това означава само едно . ФАЛИТ! рано или късно!
254
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 358. Как защо ! Защото ЕС е слаб и не може да се защити плюс това запада сам си е виновнн плана на Сащ по унищожение на Европа вьрви само с Русия такива номера не минават там директно ги трепят а не им дава соц помощи
253
3
 
7
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Ню Йорк има по-голям БВП от руската *** русофилско брокерче.Е не няма смислъл , прекланяам се пред глупоста ти ! Правиш ли разлика междду БВП и РБВП. Ето тук е уловката зад която се крие уж ръста на щатската икономика . Прочети някой учебник по икономика и не се излагаи повече.
252
2
 
5
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
Толкова си брокер, колкото и Путин е хуманист. не става само с пропаганда. Трябват знания и акъл!М да интересно QE Програмата на FED ,какво представлява ??? Явно те мързи да провериш показателите за коитто говорих. Истината боли. И понеже аз нямам знания моля те просветли ме!
251
4
 
6
 
! Отговори
Брокер преди 7 години
САЩ, 200 години история 200 години войни! Чета тук разни икономисти ,които се прекланят пред долара. Интересно е обче дали знаят че най - силната икономика в света е с дълг от 20 трилиона долара? Четох тук ,че видиш ли това не били проблем и САЩ ще си напечатат долари и ще си погасят дълга, ами те това правят от 2008 година до сега. Интересно е дали Русия не може да си напечата рубли и с тях да си купи долари. Има един показател Реален Брутен Вътрешен продукт сравнете този показател за САЩ и РФ
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Групировката Ал Кайда възнамерява да извърши серия атаки в европейски страни, в това число във Великобритания, съобщи вестник "Таймс", Източник на изданието заявява, че джихадистите планират да организират нападения в Обединеното кралство на фона на пораженията на "Ислямска държава" в Сирия.Хахаха хихихи