Русия и САЩ на ръба на силово противопоставяне

Руски издания: Рискове от спирането на сътрудничеството им в Сирия
Обновена: 5 окт 2016 10:02 | 5 окт 2016 10:00, Елка Василева
267
Русия и САЩ на ръба на силово противопоставяне
Снимка: архив, Reuters

Русия и САЩ са на ръба на силово противопоставяне. Прекъсването на руско-американското сътрудничество за Сирия отваря път към силов сценарий, в който Москва и Вашингтон може да се изправят един срещу друг, пише "Комерсант".

Вчера руското министерство на отбраната съобщи, че прехвърля в Сирия нови системи за ПВО със зенитни ракети С-300В4, а външното ведомство на Русия обвини САЩ, че са готови "да сключат сделка с дявола" и да подпомогнат терористите.

Още по темата

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви на свой ред, че прехвърлянето на системи за ПВО в Сирия е в разрез с предишните изявления на Москва за нейния стремеж да се бори с екстремистите - той припомни, че ислямските радикали нямат авиация. Основният въпрос днес е дали президентът Обама ще използва сила, което би означавало да обяви война на Сирия, или пък САЩ ще се ограничат да въоръжават опозицията и да засилват политическия натиск върху Москва, за да спре тя военновъздушната си операция, пише вестникът.

Политологът Дмитрий Тренин смята, че се е увеличил рискът от случаен руско-американски сблъсък в Сирия и инциденти в други региони около новата линия на противопоставяне в Европа". "Подобен сблъсък може да е крайно опасен", предупреждава той.

Експертът обаче не вярва в Сирия да се стигне до радикален сценарий. Това мнение споделя и неговият колега Евгений Бужински - той говори за "сериозни ограничители пред администрацията на Обама, които не й дават възможност да използва в Сирия с пълна мощ въоръжените сили на САЩ".

Русия може съществено да увеличи огневата подкрепа за сирийските въоръжени сили при евентуални действия на американските военни след спирането на преговорите за Сирия. Това заявява пред "Известия" първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Държавната дума Франц Клинцевич.

Според цитиран в статията високопоставен военнодипломатически източник руското министерство на отбраната е разработило комплексен план, включващ освен това военнополитически мерки на сирийска територия и извън тази страна.

Германският експерт Ханс-Йоахим Шпангер смята, че САЩ може да осигурят на опозиционни групировки в Сирия преносими зенитноракетни комплекси. Руският аналитик Максим Шаповаленко пък предполага, че Москва може да подсили авиационната си групировка в Сирия, да довъоръжи сирийските военни със самолети и артилерия, увеличавайки и разположените в страната средства за радиоелектронна борба.

Москва съжалява, че САЩ излизат от диалога за Сирия, но се надяват, че контактите с Вашингтон в особено деликатните сфери ще продължат, цитира "Ведомости" вчерашно изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Излизането на САЩ от режима на диалог с нас по сирийските въпроси с оглед поддържане на режима на спиране на огъня съществено затруднява ситуацията там. Това обаче не означава, че руската страна ще загърби плановете си за борба с тероризма и за подпомагане на сирийските сили в антитерористичната им дейност", подчерта Песков.

Руските Въздушнокосмически сили са в Сирия вече от година, а краят на войната не се вижда и от скъсването на сътрудничеството със САЩ те безспорно губят, коментира политологът Александър Шумилин. "На първо място Русия губи перспективата за достойно излизане от сирийската криза, излизане чрез политически процес, който имаше два спонсора и който вече просто е разрушен", пояснява той.

Ситуацията се изостря и от вътрешнополитическата обстановка в САЩ, смята наблюдателят Сергей Филатов, цитиран от електронния в. "Ура".

"Там "воюват" на местно равнище - зад кандидат-президентката Хилари Клинтън стоят финансистите, а зад Доналд Тръмп - индустриалците. Първите искат да продължат експанзията в цял свят, да хаотизират пространството и оттам да изпомпват пари към американските банки на Уолстрийт, а вторите - да спрат експанзията и да се заловят с преформатиране на американската икономика", обяснява експертът.

"Вижте, държавният секретар на САЩ Джон Кери подписва с нас споразумение за Сирия, а Пентагонът бомбардира. Налага се впечатлението, че те спадат към различни групи на влияние, а разцеплението в американското правителство няма да доведе до нищо добро", казва той.

Разцеплението в американския елит според него проличава и от действията на Конгреса, преодолял ветото на президента Обама и приел закон, позволяващ на граждани да съдят Саудитска Арабия във връзка с атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г., в които бяха замесени и саудитски поданици.

"Щом изгубят Саудитска Арабия, САЩ ще останат без най-верния си съюзник в сирийските проблеми. Обама се е стъписал, защото без саудитците (САЩ) няма как да направят там каквото и да било - нали точно те плащат на всички ислямисти, воюващи срещу Асад", добавя руският аналитик. И препоръчва Обама "спешно да отлети за Москва да разговаря с Владимир Путин, докато нещата не са взели още по-опасен обрат".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 259Анонимни пиши си името или ник да ти се смеем персонално ФАКТИАСАД е СВЕТСКИ ДИКТАТОР в Сирия има над 15 религиозни и етнически групи - Държеше ги в покорство РАЗМАЗВАЙКИ всяка особенно религиозна ИЗЦЕПКА - Добър стандарт и силна армия имаха и Примирие с ИзраелСАЩ пуснаха ИСЛЯМИСТИ да свалят АСАД - нали се борят за правата на човека според ООН А Ислямистите имат почти противоположни ценностиНастана Кървава БаняА сега РФ и АСАД Правят каквото ТРЯБВА и да става каквото Ще !!!
213
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 260Във всеки случай не съм ги видял пи Раша тудей или по телевизия Алфа. Руснаците се държат в Сирия като на сафари и избиват сирийски жени и деца спасявайки касапина Асад. А "варвари" ги нарече британския външен министър. А ти защитавал убийци на деца православний!
212
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 259Освен да се смея на дребнавата ти "мисъл" за руските варвари, не ми остава нищо друго. Къде видя избитите от руснаците жени и деца, от Си ен ен ли? Що се отнася до морала ми, щом смяташ, че е морално да се подкрепят "хора", които режат глави, изнасилват поголовно и се женят за малолетни деца, то съм съгласен да съм неморален, щом осъждам това. За теб важи написаното в Евангелието: "Горко на ония, които злото наричат добро, а доброто - зло...".
211
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 258Няма русофоби а българи, защитаващи българските национални интереси и национални предатели русофили защитаващи руските. И ако под "позитивна роля на Русия в Сирия" раьбираш варварските убийства на хиляди сирийски жени и деца от руските варвари, не само не си умен но и имаш проблеми с морала. Освен ако в православно славянския морал има вместо Божиите заповеди заповедите на Путин.
210
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 256Аз не съм Боби, но се подразних от коментара ти. Ще възприема твоя стил: ти се мислиш за умен, защото си русофоб, но ще те разочаровам - не си умен. Аргументът, който даваш, за да защитиш тезата си (няма нелегални печатници за рубли, а за долари) става за пиянска компания, но в сериозен разговор е посредствен. Доларът днес е една фикция, която се поддържа чрез принуда, а не по естествен път, но тук става дума за позитивната роля на Русия в Сирия. Но ти си твърде "умен", за да схванеш това
209
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ искат да обявят война на суверенна Сирия - и слепците вече разбраха, че демократична Америка поддържа ислямистите. А щом САЩ вече си изпускат нервите и говорят за война, можем да заключим, че руската авиация и сирийската армия са свършили прекрасна работа за освобождението на Сирия от разбойниците. Същевременно българското правителство снабдява тероризма с оръжие. Браво на демократичния бойко и на още по-демократичния плевнелиев, стожери на демокрацията и правата на човека! Бог да ни пази!
208
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБоби, може би преди да станеш русофил си бил интелигентен, та мисля, че ще ме разбереш. Когато някъде по света разбият печатница за фалшиви рубли, тогава ще ти повярвам, че *** е станалаикономическа сила. А дотогава с твоята пропаганда само в къщи или на някое русофилско сборище.
207
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 250КОГАТО СИ СИ КУПИЛ КЪЩА(за което трябва да си достатъчно БОГАТ). Когато живееш под наем в Града няма такова нещо. Да не говорим за гетата. Да не говорим за огромните площи заети от КАРАВАНИ в някои по-топли градове.Някъде тези неща да се рекламират?19 милиона затворници от 340 милиона население25% от тези изкарали световен тур за САЩ армията се побъркват а 50% имат някакъв род и вид Психо проблеми. 25% остават или клошари или престъпници
206
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 249Защо не идете в Япония или Китай или Малайзия или друг от Азиатските Тигри? Или Южно Африканска Република? Австралия?
205
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби...........Анонимни давам пример за ПРОПАГАНДА -да не забравим в Хола му има място за поне 8 човека да говорят........Първо правиш ли разлика между ЕС и Америка? Или като всеки с руско самосъзнание ЕС са васали на САЩ? Защото примера ти е от американските филми. А там наистина има мултикултурно общество. Направи си справка и тогава сей мъдрости. и стандартните им холове са точно такива. А не като европейските или японските! умник
204
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиРуската *** ли е алтернативата на ЕС умнико?
203
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 245Анонимни давам пример за ПРОПАГАНДА - Във всеки сериал/филм трябва да има поне един ***(ако е за *** бял), латинос и японец/китаец(МУЛТИ ОБЩЕСТВО да бе да)Тинейджър Бащата избягал Майката работи като сестра примерно, Задължително има Епъл компютър и 7 инчов гсм. Решава да си намери почасова работа това хубаво, но Събота и Неделя ВИНАГИ СА СВОБОДНИ ЗА КУПОН(хе хе хе точно тогава търсят най-много)И така нататъка да не забравим в Хола му има място за поне 8 човека да говорят
202
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 244Ано Умни ако се поинтересуваш малко колко тежи една Балистична ракета и колко тежи една Стандарт 3 ракета веднага ще се усетиш че няма горивото(масата) за да се бори с балистични ракети особено такива дето маневрират. Но могат да отвеят спътник летящ по известна траектория(нисковисочинна под 300км).
201
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 243Европа закъса защото ВЕЧЕ НЕ СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА и СЕ НАЛАГАТ ОПРЕДЕЛЕНО НЕРЕАЛИСТИЧНИ ПРАВИЛАВ ЕВРОПА КАКТО И В БЪЛГАРИЯ ИМА СВОБОДИЯ НЕ СВОБОДАНай-простия Пример - Колко случая на престъпления от Мигранти дори и в Германия са потулени? ОПАНДИЗИ ГО, НАКАРАЙ ГО ДА РАБОТИ ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД - ЗА СТРАНИТЕ С ПРАКТИКА С К О П И(Кас три рай) ГО
200
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби............Заради ЕЖЕДНЕВНАТА ПОСТОЯННА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПРОПАГАНДА ПРОДЪЛЖАВАЩА ОТ 1945 ГОДИНА И ДО ДЕН ДНЕШЕН КОЯТО ВТЪЛПЯВА В ГЛАВИТЕ НИ КОЛКО ДОБРЕ Е НА ЗАПАД...Съвсем не е пропаганда ами самата истина. Хората търсят по-доброто за тях и за децата си бе руско *** и отиват там. А на изток отиде само пияницата Депардьо и то заради данъците, с които го обложи социалиста Оланд. Но като изтрезня веднага избяга и предпочете да се обяснява в любов на путин и Русия от евроГЕЙСКА Белгия.
199
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Колониализъм в новПромит мозък си ти и руско зомби. Европа е богата, защото имат правила. И правилата се спазват. И има свобода. В диктатурите като Русия такива неща няма.
198
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварова: Бежанците от Сирия намаляват, доминират тези от Афганистан и ИракСирийците вече има къде да отидат - при Асад.
197
8
 
3
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Черния да не се мота, а да осигури един бомбен килим до дамаск и директно да направят инвазия, че ако чакат тия 20 години ще се бият там и ще ни пращат бежанци.пп и да не забравят да обесят асад и да го пратят с панделка на путин., че да си знае мястото и да не се ръчка там дето не му е работа
196
4
 
13
 
! Отговори
Колониализъм в нов преди 7 години
Западопоклонници , четете история. Западна Европа е богата защото е:- пазена от източни орди от славянските народи , вкл българския и руския;- завладяла и експлоатирала колонии ,т.е.други народи;- поробвала е други народи - използвала робски труд и търгувала с роби ;- сега - кражба на мозъци от Източна Европа - нов модел колониализъм
195
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там.............Щом пишеш, че руснаците имат комплекс за малоценност спрямо западняците, значи явно изобщо не знаеш какво прдставлява това!............Щом толкова обичаш Русия да беше прочел малко от руската история. Руснаците винаги са имали комплекс за малоценност от Запада и този комплекс се проявява в Антизападничеството и самоизолацията на Русия. Този комплекс е от векове и е трудно да бъде преодолян. Путин сега го възроди и засили. А тази конфронтация е част от този комплекс!