Политически или икономически проект е "Турски поток"?

Проектът е наказание срещу ЕС, смята експертът Иван Хиновски
11 окт 2016 11:30, Екип на Bloomberg
45
Политически или икономически проект е "Турски поток"?
Снимка: Reuters

"Турски поток" е политически проект, наказание срещу ЕС, защото и Русия, и Турция са в един вид санкции от страна на ЕС. Предстоят трудности и доказване на неговата ефективност, защото изисква огромни инвестиции. Това заяви Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Разликата между един евентуален хъб в България и турския е ликвидността на газовия пазар. Това е изключително голямо предимство пред България, защото в Турция потреблението на газ и електроенергия расте", посочи още експертът. 

Той коментира и отстъпките в цената на природния газ, които е получила Турция, и възможността това да се случи и за България.

"Ако тя покаже, че има същия капацитет да пренася газ и да разпределя на потребителите същото количество, ще получи същите отстъпки. Турция получи отстъпки, защото е готова да изгражда инфраструктура за пренос до Европа", допълни Хиновски.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
ASD преди 7 години
Докато се чудим дали Турския поток е икономически или политически проект, южен поток умря.Приходите от транспортирането на газ през държавата бяха безвъзвратно изгубени заради няколко платени от САЩ клакьори. Евтиният газ за България беше загубен, като страна през която минава транзитен газ. ФАКТ. След 2020 ще купуваме руски газ от Турция на двойна цена. ДА НИ Е ЧЕСТИТО.
32
1
 
2
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До 36 в Сибир има всичко в огромни количества с изключение на мед и уран умнико тези елементи плюс злато ги има в България не в Русия и ние сме главанаьите които даваме концесии на западни фирми Германски Американски и Канадски в Русия това е незаконо.Така трябва да е и тук и няма да сме аборигени като сега.
31
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особено мнение - Турция винаги си е била в Азия. Там обаче, абсолютен лидер се очертава Китай и мераците на Путин и Ердоган са си сметки без кръчмаря. Впрочем и тая дружда няма да изтрае дълго, Турция може да фалира много по-бързо от Русия без американска подкрепа. Европа върви надолу за да пълни още гушите на руснаци и турци и тепърва ще срива пазарите. Всичко това не може да не разгневи Китай. Сирия щи бежанците ще излезнат най-скъпо именно на Турция и Русия.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще видим как ще постъпи Ердоган, защото Турция не е добре финансово. Руснаците подписаха Сила Сибири, но помолиха Китай за финансиране и Китай даде пари срещу доставките на газ. Практически Китай вече купи газа с парите за който Путин ще строи газопровода и този газ ще се подава без пари. Като бонус, за да подпишат, китайците получиха и едно от най-голямите в света месторождения на медна руда. и един договор за аренда на Сибир. Ердоган засега изкрънка само още отстъпки в цената от преди.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Вешингтон скърцат със зъби и късат нерви.
28
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКЪВ ХЪБ, ТЯ ЕВРОПА НЕ ИСКА РУСКИ ГАЗ И ЗАТОВА СПРЯ ЮЖЕН ПОТОК.
27
8
 
0
 
! Отговори
Осведомен преди 7 години
За цената на газа в арбитражният съд турската компания, ,Ботас'' съди руската страна!Първото дело е през следващата година!Турците са патриоти и си бранят интересите!Много е възможно турски поток да не се осъществи!През хъб, ,Балкан''ще бъде по изгодно за руснаците,но те(той)не гледат изгода,а някакво политическо, ,наказание''срещу Европа и Украйна!Което е много голяма глупост!
26
2
 
10
 
! Отговори
особено мнение преди 7 години
на пръв поглед нормална рутинна среща но с дълбоко геостратегическо значение с брилянтен дипломатически ход РУСИЯ избута САЩ от съюзника си турция и я привлече към ЕВРАЗИЯ а в бъдеще и към БРИКС
25
1
 
12
 
! Отговори
Вижте лицемерието преди 7 години
А спирането на Ю.Поток какво е?????????????????? Икономическо или политическо решение???????????????????
24
2
 
14
 
! Отговори
бббббббббббббббббббб преди 7 години
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ дали проекта е икономически или политически--важното е ,че ние останахме с пръст в уста....
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са корав народ. Щом се налага ще го изгладуват този поток, но ще го построят щом Путин им заповядва.
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След отказа на тиквата строежа на Белене, турците започнаха строителството на ДВЕ АЕЦ а, руска и френско- японска ! А сега и заместител на Южен поток ! Дали са загубеняци да ползват евтин руски газ или ГРОБАРИТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ ?!
21
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Льольовци мамини, рибата е още в морето, вие тигана габнахте. Два, че и три подписа газ не пренасят. Утре ще му ритнат менците на ердо и ще се оглежда като лалугер. Мечтайте си за пАтока... Поне е пезплатно.
20
15
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Никакъв е 'проекта'! И в кавички го слагам,защото и "проектантите са наясно,че това нещо няма да стане! Енергино силно е надценен; икономически не става_Москва парици никакви си няма;политически?!?Тоеа е абсурдът на днешното време-фундаменталисткото православие на Путин и халифатските амбиции на Ердоган?!? Хайде да не ставаме смешни и изобщо да го коментираме!
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаСигурен ли си, че губим милиарди. Досега съм чел само полититически заклинания. По-сериозните икономически изследвания, показват, че България няма да спечели от тези проекти. АЕЦ Белене - започна от 4-5 млрд. и стигна до 13 млрд. според руснаците. Цената на тока няма да е по-евтина от тази в момента. Газопровода щеше да излезе на печалба след 10 години, но ако капацитета е на 90%. Проблема, че никой не го гарантира, дори и руснаците. А щеше да струва между 3-4 млрд.
18
1
 
9
 
! Отговори
ДАА. преди 7 години
До ИстинатаТова е ЗАПОВЕД , от ЕС/ САЩ /.
17
1
 
8
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО преди 7 години
Русия винаги е била против САЩ /уж ЕС вече /.Както и САЩ винаги е против Русия .Колко е просто , Уотсън ?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнение ако според теб да пуснеш една трьба е сложно то си е твой проблем сложното е да я напьлниш което Европа точно не може да направи
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнение трьбите вече се пройзвеждат на завод в Русия и то благодарение на санкциите така , че не си в час
14
3
 
21
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че България гиби милиарди от това, че спря Южен поток, а сега ще губи още, като почне да внася газ през Турция или Гърция. Спирането на големите проекти Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас-Александрополис се случи заради това, че някой друг е взел комисионните и ГЕРБ си ги поискаха втори път и като не ги получиха, спряха проектите. Жалко, че в България няма независими съд и прокуратура, които да подпукат политиците, както си заслужават.