Бивш зам.-губернатор в Китай с доживотна присъда за подкупи

Цялото му имущество се конфискува в полза на държавата
Обновена: 13 окт 2016 11:25 | 13 окт 2016 11:25, Елка Василева
4
Бивш зам.-губернатор в Китай с доживотна присъда за подкупи
Снимка: архив, Reuters

Магистрати от южния китайски град Гуанчжоу, център на провинция Гуандун, осъдиха Тан Ли - бившия зам.-губернатор на провинция Хайнан, на доживотен затвор за корупция. Според новинарския сайт Сина присъдата е за получени от чиновника подкупи на обща стойност 86 милиона юана (12,8 милиона долара), предаде ТАСС.

Доживотно се отнемат и политическите права на осъдения, а цялото му имущество се конфискува в полза на държавата.

Присъдата съдържа уговорка, че тъй като Тан Ли е признал вината си, разкаял се е за извършеното и активно е съдействал на следствието, наказанието може впоследствие да бъде смекчено.

Зам.-губернатор от 2010 г. до 2014 г., преди това Тан е заемал различни партийни и държавни длъжности в провинциите Хайнан и Съчуан. Той беше обвинен, че е вземал подкупи от 10 различни компании от 2001 г. до 2014 г. Според прокуратурата е помагал на тези фирми да получават изгодни договори и им е съдействал в арбитражни процеси.

Кампанията срещу корупцията и други престъпления в партийните редици в Китай се активизира, след като през 2012-2013 г. властта в страната бе поета от "петото поколение" ръководители начело с днешния председател на КНР и генерален секретар на китайската компартия Си Цзинпин, припомня ТАСС. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: КитайкорупцияТан Ли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
ени преди 7 години
Дали ще доживеем това да се случи и в България
2
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
Корупция имаше и преди ''демокрацията''.и то доста развита. Има я и сега.има я и в бившия СССР. Явно китайците имат друго виждане върху нещата.
1
0
 
13
 
! Отговори
безспорен факт преди 7 години
Излиза, че корупцията е най-защитена при "демокрацията"! Или това, което ни е внушено, наложено и задължено като демокрация!