Краят на Шенген ще струва милиарди евро

Докладът, представен от ЕП, показва и годишни разходи
12
Краят на Шенген ще струва милиарди евро
Снимка: архив, Ройтерс

Краят на споразумението от Шенген и възстановяването на националните граници в ЕС би струвало около 20 милиарда евро като първоначална еднократна стойност.

Към тази сума следва да се добавят допълнителни разходи от два до четири милиарда евро годишно, се посочва в доклад, представен от Европейския парламент.

Уточнява се, че посочените суми се равняват на 0,02-0,03 на сто от БВП на държавите от пространството без гранични проверки. Отчита се, че действителните загуби от връщането на границите е почти невъзможно да бъдат изчислени, както и че статистиката досега не показва повишаване на престъпността заради отпадналите граничните проверки.

Отбелязва се, че посочените цени включват физическото възстановяване на границите, административните разходи покрай връщането на проверките, както и загубите за пътуващите и търговците.

Проучването е осъществено от изследователски институт с нестопанска цел. Данните са представени от ЕП на фона на очакваното в близките дни решение дали ще бъдат продължени временните гранични проверки, въведени от Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия.

Прогнозите са поне Дания и Германия да поискат проверките да продължат. Шенгенското споразумение дава възможност за възстановяване на контрола по вътрешните граници в ЕС в случаи на извънредни обстоятелства.

Държавите, които върнаха временно границите, се обосноваха с миграционния наплив. По официални данни за миналата година в ЕС са пристигнали 1,2 милиона мигранти. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Я познайте кой е виновен....!
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не ни интересува,пишете повече за Бойко!
6
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
2милиярда евро ще ни струва шенген ние сега плащамме много повече на некадърниците които сега са в управлението на ЕС.Тия послушници на чужди интереси които в момента са на власт в ЕС са вредни за ЕС.Назначилиса една голяма администрация с големи заплати Ес депутати които струват много повече от 2 млиарда евро и са вредни за ЕС.
5
1
 
14
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 7 години
коментарите са излишни, отдавна трябваше да е заиграла гьостерицата и да има обесени по лампите на жълтите павета. приятен ден.
4
1
 
11
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 7 години
най-неграмотното и просто, зависимо и неадекватно управление на ЕК в цялата история от идеите на р. шуман, ж. моне и к. аденауер, е това на ж.-к. юнкер и комарджия, д. туск илитерата и а. меркел марионетката изкукала. тия слагат прът в колелата на интеграцията и вътрешния пазар, а нашата проста и неграмотна мутра им се лензи и радва за потупванията по рамото, докато продава държавата и историята й за 160 млн. евро.
3
3
 
36
 
! Отговори
Nord преди 7 години
И преди Шенген е имало търговия и държавите са се справяли. Ще има загуби в началото после като се възстанови всичко с границите пак ще е се нормализират нещата, но поне Афганчо и Нигерийчо няма да си ходят от държава в държава както им е кеф.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шенген е бел кахър в сравнение ако се стигне до разпад на еврозоната!
1
1
 
28
 
! Отговори
. преди 7 години
Tova ne e problem na bg. Problem na bg e da shutira nezabavno samozabravilite se arogantni partizani ot ns.