Официално: Общото събрание на ООН назначи Гутериш

Португалецът ще поеме световната организация от 1 януари догодина
13 окт 2016 18:11,
6
Официално: Общото събрание на ООН назначи Гутериш
Снимка: архив Reuters

Антониу Гутериш официално бе назначен за генерален секретар на ООН. Общото събрание на организацията реши той да поеме поста от 1 януари 2017 година за срок от пет години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

67-годишният Гутериш ще замени досегашния генерален секретар, 72-годишния южнокореец Бан Ки-мун. Той ще се оттегли в края на тази година след два мандата на поста.

Още по темата
Гутериш е бивш премиер на Португалия в периода 1995-2002 г. От 2005 до 2015 г. беше върховен комисар на ООН за бежанците

Резолюцията за официалното му назначаване за следващ генерален секретар беше приета днес от Общото събрание без гласуване.

Че Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН стана ясно миналата седмица. Тогава и България окончателно се прости с илюзиите, че може да оглави световната организация, защото двете българки в състезанието не се класираха.

Все пак кандидатурата на правителството, Кристалина Георгиева, бе с по-лоши резултати от Ирина Бокова, доверието от която беше свалено. Това предизвика политическо напрежение и искане на оставки от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гутериш имаше голямо предимство пред Старинка и Бокова - последните се отрекоха от комунизма и марксизма, а Гутериш - не.Все пак нормално е марксист да е начело на ООН. Все пак сградата е проектирана от големия архитект Оскар Нимайер, също комунист. Може би трябваше да я съборят като мавзолея?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е жената от Източна Европа.Едно е вярно - пак комунист избраха
2
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Забелязахте ли аритметиката ! Бан К Мун е поел ООН също на 67 години и Гутериш щего напусне на 72..
1
3
 
9
 
! Отговори
БГ РАБОТА преди 7 години
Двама се карат трети печели.