Турският пуч ударил и по авиотрафика в Европа

Бургас и Варна – рекордьори по пътници през август
13 окт 2016 15:14,
6
Турският пуч ударил и по авиотрафика в Европа
Снимка: архив, Reuters

Намаленият пътникопоток от и към турските летища е основната причина за най-слабия август за европейските аерогари от три години. Това съобщи Международният съвет за летищата в Европа, който представлява интересите на 500 аерогари в Брюксел.

Броят на обслужените пътници през най-активния месец за пътуване в Европа е едва 2% повече, което е най-ниският резултат от 2013 г. насам.

Спадът на интереса към Турция е регистриран непосредствено преди неуспешния опит за преврат на 15 юли и е продължил и през най-активния туристически месец – август, когато броят на полетите до и за турските летища е спаднал с 14,5%.

Туристическият поток към Европа от Русия също е бил по-нисък от миналогодишния с 5,5 на сто.

Според директора на Съвета Оливие Янковец "геополитическите и терористични рискове все повече определят трафика на европейските летища", още повече, че туристическите и ваканционни пътувания остават най-честата причина да се вземе самолет.

От отдръпването на туристите от Турция са се възползвали най-вече България, Испания и Кипър, които са привлекли повече пътници. Трафикът през летището в Ларнака през август се е увеличил с 21%, а през Тенерифе на Майорка с 20,7%. Веднага след тях се нареждат Варна със 17,3% повече пътници и Бургас с 17,2 на сто. Двете български летища са постигнали по-висок ръст през август от туристически дестинации като Гран Канария, Аликанте, Фаро и Валенсия.

Браншовата организация на европейските летища посочва, че терористичните атаки в ЕС са разколебали туристите и аерогарите във Франция и Германия отбелязват незначително увеличаване на пътникопотока. Загуби от трафика се регистрират още в Австрия, Белгия и Словения. Британските аерогари се радват на по-голям интерес от средния за Европа, а най-голям ръст през август отбелязват тези в Ирландия, Полша и Румъния.
 
Летището в белгийската столица Брюксел, което беше обект на терористична атака през март, е изпаднало от класацията на 20-те най-натоварени летища в Европа. Тя се оглавява от лондонското "Хийтроу", следвано от парижкото летище "Шарл де Гол" и "Кемал Ататюрк" в Истанбул. Софийското летище е на 103-то място в Европа и на 82-ро в ЕС с обслужени 4 млн. пътници през 2015 г.

От петте европейски хъбове през август с повече пътници може да се похвали само летището на Амстердам "Схипхол". "Хийтроу" не е успял да прибави трафик, а хъбовете в Париж, Франкфурт и Истанбул регистрират загуби от съответно (-2.4%, -5% и -5.3%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: европалетища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Банкя преди 7 години
Софийското летище чак на 103 място в Европа, сигурно доказателство, че в града няма нищо интересно за гледане или за правене
5
0
 
0
 
! Отговори
Философ преди 7 години
Един печели, друг губи. Важното е нашите да могат да се похвалят и другия месец
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да кажа, че Тенерифе е от Канарските острови, а Майорка - от Балеарските!!! За кое говорим в текста?
3
1
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ти я печелиш
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откирвам балканоидната олимпиада по тъпанарски коментари! Само скивайте сега какви дивотии ще се нацФъкат тука от рода на "Ердоган сам си спретна пуча!", "Турците изклаха всички българи и им изнасилиха кo3ите!" и "Никога не съм виждал турчин да се мие!" Хайде да се започне!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този "пуч" си беше чист ЦИРК