767 милиона души живеят с по-малко от 2 долара на ден

Световната банка: Все по-малко са бедните на планетата
Обновена: 17 окт 2016 07:21 | 15 окт 2016 20:01,
40
767 милиона души живеят с по-малко от 2 долара на ден
Снимка: архив Reuters

Кои са най-важните данни за световната икономика? Ако се съди по количеството коментари, то американският доклад за заплатите се класира сред първите, отбелязва сп. “Икономист”. Други претенденти са цената на петрола или курсът на долара спрямо еврото, йената и юана.

Всички тези числа отразяват и оказват влияние на темпото на икономическата активност с незабавен ефект върху доходността на облигациите, цените на акциите и глобалния просперитет.

Но ако този просперитет е основен приоритет на икономиката, то тогава може би най-важните данни са тези, изнесени наскоро от Световната банка. А именно за хората, живеещи в изключителна бедност.

Според доклада 767 милиона са тези, които трябва да се препитават с по-малко от 1.90 долара на ден. Изчисленията са базирани на покупателна способност и цени от 2011-та година. Проблемът с този тип изследвания е, че събирането на данни е доста трудно и се получава закъснение, което на практика превръща резултата в неособено актуален на фона на настоящата икономическа ситуация в света.

Неслучайно докладът на Световната банка за бедността не предизвика никаква реакция на световните пазари. При все това тези числа имат значение, пише “Икономист”. Защото те дават най-реална представа за просперитета сред хората, които имат най-голяма нужда.

Най-новите данни носят смесени чувства. Те са едновременно причина за тържествуване, съжаление, скептицизъм и срам.

Факт е, че броят на бедните по света е паднал драстично за последните 20 години с близо над 1 милиард, т.е. от 1 на всеки 3-ма, вече беден е 1 на всеки 10. Дори глобалната криза от 2008-ма година не оказа влияние върху този процес.

Може би не особено изненадващо най-големите спадове се забелязват в двете най-населени държави. В Индия от 2004-та до 2013-та бедните хора са с 218 милиона по-малко. В Китай за сходен период е регистриран спад от над 320 милиона. Интересно е да се отбележи, че правителствата през тези години в двете страни често са определяни като разочарование. Ако можеше всички правителства по света да разочароват по този начин, коментира “Икономист”.

И все пак 767 милиона са изключително много хора, а 1.90 долара (3.38 лв.) не са никак много пари. Трудно е да си представим как човек може да преживява с толкова малко.

Скептици поставят под сериозно съмнение и достоверността на данните, тъй като голяма част от изчисленията са правени на база прогнози и очаквания, а не на реални числа, предоставени от съответните държави. 

Оказва се, че задаването на определени въпроси за ежедневните разходи на човек, може да доведе до нереално добри резултати по отношение намаляването на бедността. Грешка при принтирането на данните в Уганда пък води до липсата на отразяване на разходите за обществен транспорт. Така се стига до намаляване с цели 70% на общите разходи за транспорт в африканската страна.

Погледнати от друг ъгъл, данните на Световната банка за бедността са сериозен повод за притеснение. С оглед на постоянното развитие и усъвършенстване на световната икономика, проблемът с бедността все повече прилича на своеобразен анахронизъм, отколкото на трагична, но неизбежна действителност.

1.33 долара е средната сума, с която разполага човек, живеещ в изключителна бедност. Тоест са нужни едва 57 цента, за да премине отвъд тази граница. На теория това са 159 милиарда долара на година в правилните ръце и няма да има хора под прага на бедността. Това е по-малко от 0.2% от глобалния БВП!

Трябва да има предвид, че тази сума може да намалее значително, тъй като доларът е много силна валута и директното му “прехвърляне” в бедни страни (където цените са по-ниски спрямо тези в богатите) ще увеличи значително покупателната способност на местното население.

Така гореспоменатата сума пада почти двойно до 78 милиарда долара годишно или 0.1% от глобалния БВП.

В реалността обаче подобна директна “инжекция” не може да се случи без допълнителни такси, без естествено покачване на цените и т.н. Въпреки това теоретичният експеримент дава представа за мащаба на проблема. Дава и ясен отговор – светът може да си позволи да сложи край на бедността.

Тогава идва и по-интересният въпрос: Защо не го прави?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Трябва да има задължително часове по финансова култура в училище! Никой разумен човек няма да си сложи всички спестени пари в сметка или по депозит! Парите се обезценяват с времето и е крайно време хората да се научат! Дали ще са събитията, които станаха в България или ще е нещо друго в глобален мащаб... Или ако някой не знае как да разпредели средствата си и в какво би било разумно да инвестира, за да подсигури старините си-до колкото знам си има хора,на които това им е професията и ще ви посъв
27
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Бедата е там, че освен тези, за които ти говориш, има и друг вид бедни. Тези, които въпреки мизерните социалистически заплати бяха успели да натрупат спестявания. Имат си и по 35-40 г. трудов стаж.И изведнъж спестяванията им се оказаха хилядократно намалени, а пенсиите им пък бяха така изчислени, че лекари, учители, инженери с пълен трудов стаж се оказаха в положението на неграмотните д*и*в*аци с 10-15 деца, за които ти пишеш.
26
0
 
5
 
! Отговори
До Онбашията преди 7 години
Шшшшт, да не те чуят позитанковците, защото веднага някой от тях ще ти обясни, че при Жан Виденов всъщност ни е било много добре, а през соца - съвсем добре!Ще те подсетя само това, че през онзи период, когато заплатите ни се равняваха на 10 $, имаше една седмица, през която инфлацията стигна до там, че средната заплата в бюджетната сфера стана равна на 2 $.Така че, българинът успя да преживее една седмица само с 2 $, благодарение на "гениални" управляващи, които си избра сам!
25
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Прав си, разсъждаващите хора лесно стигат до този извод.Първосигналните казват друго - да отнемем на богатите всичко и да го дадем на Гольо и децата му, за да го излапат, пък за утре ще мислим после! Не се прави разлика между забогателите чрез труд, ум и находчивост и онези, които забогатяват от грабеж. Защо ли бившите гольовци, случайно видели се на власт /която им е подарена от някого/ забогатяват само по втория начин? Какво точно им липсва, та не могат друго, освен да гладуват или да грабят?
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо лошо в това да си беден! Непрекъснато се втълпяват някакви простотии за глобалната бедност. Ако в Африка на определени места, вместо да работят, просто оплюскват помощите и правят, по 6-7 деца на семейство, как може да бъде друго ятче? Арабите по същия начин. Плодят се като мишки, особено Афганистан, работа ьок! В Африка на много места има страхотни условия за земеделие, но хората там се занимават с това как да се избиват помежду си и да правят деца. После нямало храна! Как да има?
23
9
 
4
 
! Отговори
КокоБийч преди 7 години
Слаба ракия сте в БГ! Уж долара за изтриване на дупета ставал само, ама завиждате ни яко, че галона ни е 2.20...за невежите: 1галон -3.8 литра; т.е. 60 цента за 1литър(approximately)т.е. Карам си V6 и ме боли дедовия, колко мили на галон ми гори! *** си кефа в Америка! А кога ще видите Стрипа и Вегас? Ми някой друг живот
22
1
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
аз съм живял с 10 долара на месец, така че НЕ МИ ДРЕМЕ, пробутвайте ги тия на угоените европейци
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен *** си пич ама много ***. Тенденцията: 1. Свръх производство и излишък на мощности2. Намаляване на % заетост (автоматизиране в производствената сфера)3. Криза в елитите - пълно неведение какво да се прави в такива случайОбикновенно досега при смяна на тех. база трусовете са преминавали през голяма война осигураваща работа по възтановяването за 10-20г.Сега обаче рискът е твърде голям .
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато САЩ изпомват планетата и се изживяват като шериф ще е така.
19
4
 
21
 
! Отговори
Аритметик преди 7 години
Само че не се отбелязва какво може да се купи с 1.33 $ или с 1.90 $ в онези държави и по-специално на пазарите в бедняшките райони там. Пропуска се и това, че почти всички от тези над 700 милиона човека живеят по онези географски ширини, където няма зима, нито студена есен или пролет.И после да се сравни какво може да купи днес българският пенсионер с 5-7 лв дневно. А през зимата, след като си плати отоплението и другите сметки, остават ли му и по 2 лв на ден - за храна ли, за лекарства ли?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен15 В Алепо ИДИЛ ,съюзниците на ФАЩ и демократичната общност ,са в обкръжени в,,чувал,,.Така че Алепо не може да бъде бомбардиран .Все едно да бомбардираш Волуяк и да говориш че жертвата е София.Тези клоунади сме ги чували ,гледали ,,САДАМ ,АТОМНО ОРЪЖИЕ ,БАКТЕРЕОЛОГИЧНО .....ВСЕКИ МОМЕНТ......*** !!!ЕДНО И СЪЩО !!!
17
4
 
20
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 7 години
Кво ми пука, аз живея с 500 долара на ден за сметка на тъпия български избирател.
16
3
 
5
 
! Отговори
САЩ отвратителни преди 7 години
До Русия е противна Не им върви на американците . Уж номел едно ,най.могъщите а винаги най големите борчалии. 19 трилиона 705 милиарда .Правят- струват все окендзват процепа .. .
15
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 7 години
5 dena predi zaplata sa 5 miliarda
14
12
 
13
 
! Отговори
Русия е противна преди 7 години
не им е лесно на руснаците - пълни са с нефт, злато, титан ..т.н. - а са сиромашко бедни! Не им върви и това си е ....
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и поне 3 от тези милиони са в България
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по зле ще става!!!
11
3
 
23
 
! Отговори
да преди 7 години
да и аз съм един от тях , беден съм въпреки че работя !!!!!!!!!!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
до 13 реалист преди 7 години
За да си "нисш" все пак трябва да си жив - тоест да оцелееш. Нещо, което не се очертава вече за така наречените "нисши".
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново Путин ще спаси света! След последните бомбардировки над Алепо, бедните са намалели със сто хиляди. Една година в същия дух и няма да има повече бедни!