ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
3
 
0
 
! Отговори
путин терористи преди 7 години
Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че 11 деца са били убити днес при нападение с барелна бомба от правителствените сили на Сирия в държан от опозицията квартал в град Алепо, предаде AFP, цитирана от "Фокус"."15 цивилни, сред които и 11 деца бяха убити от барелна бомба в квартал Баб ал Найраб в Алепо", съобщиха от обсерваторията.От там съобщиха, че осем цивилни, сред които две деца, са били убити днес от огъня на опозицията в държаната от правителството част на града.
164
0
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
ЕС и САЩ са създателите на ислямска държава.
163
1
 
4
 
! Отговори
Га бомбардирахте преди 7 години
Га бомбардирахте Белград, га ревете сега
162
0
 
1
 
! Отговори
печенег преди 7 години
До Анонимена ти забелязал ли си младите софиян чета че са все с тънки гласчета, а? тях дишаш ли ги или други неща.....
161
5
 
3
 
! Отговори
путка с крака москов преди 7 години
"Така цивилното население ще може да се евакуира от града"- по точно ще се спасява цивилното население от руските окупатори. Защо ли не видях снимка или видео сирийския народ да посреща с хляб и сол "руските освободители?"
160
2
 
7
 
! Отговори
терор преди 7 години
Кат така руските бомби целят само болници,училища и деца,а американските само лошите терористи??????То бива лицемерие,но съвсем ни взеха за ***.
159
2
 
3
 
! Отговори
п преди 7 години
спри да ни бомбардираш спецчастите които уж са бунтовници!!
158
2
 
11
 
! Отговори
niki преди 7 години
ЕС и НАТО извини се за милионите убити и осакатени хора в Ирак,Либия,Йемен,Сирия,Виетнам,Сърбия,Судан,Афганистан,Камбоджа,Лаос,Гана,Сомалия,Конго.Индонезия,Куба,Ливан,Иран,Украйна и др.
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бомбене до последния евроатлантически умерен главорез-терорист.
156
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще спре бомбардировките когато бежанската вълна, която провокира бъде пренасочена от Европа към Русия.
155
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС-БГ: НАТО, спри да бомбардираш Мусул!Днес.бг падате твърде ниско до нивото на хартиен рупор.
154
1
 
8
 
! Отговори
до 215 преди 7 години
Напротив . вие сте в голяма евроатлантическа заблуда. В Алепо няма мирни жителизащото те отдавна са напуснали града. Нам са останали само терористите и техните многолюмни седейства но те не са мирни жители а също терористи които трябва да бъдат изпратени с еднопосочен билет при "аллах".
153
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Алепо няма джихадисти. Бомбандират мирното население и опозиционните формирования с цел да наложат сатрапа Асад и да засилят бежанският поток.
152
2
 
19
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Всяка война в е отвратителна. Но да се твърди, че бомбардировките имали за цел да предизвикат нетърпимо страдания за населението е меко казано глупост. И тъй като тези, които го казват не са глупави, значи го казват нарочно. Не че го вярват. Същите проблеми имаше във Фалуджа. Ще ги има сега при щурма на Мосул. Целта във всички тези случаи е да се принудят въоръжените формирования да напуснат тези големи градове. Не трябва да се насърчават тези хора да продължават да бъдат пушечно месо!
151
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** нарочно бомбандира мирни граждани за да засили бежанският поток към Европа.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
216, някой като теб.
149
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ес определя бимбадировките като непропорционални.......хахаххаха.....кой бай геи го измисли това
148
2
 
18
 
! Отговори
Бла преди 7 години
Че колко е голям този град бре? Според описанията как свирепо го бомбардират руснаците, а те го нападат от месеци би трябвало тухла върху тухла да не е останала.
147
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкции до дупка на тази вкиснала нация. Не мога ги дишам, особенно като започнат да ми говорят на тоя мек руски все едно някакво хомо ми говори
146
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента няма никаква разлика между сащ и русия в сириа. И двете страни се борят за лични интереси и пет пари не даяар за сирия или народа и.