Разрушават родната къща на Хитлер в Австрия

На мястото й е планирано да бъде издигната нова сграда
17 окт 2016 21:00, Елка Василева
61
Разрушават родната къща на Хитлер в Австрия
Снимка: архив, Reuters

Родната къща на Адолф Хитлер в Северна Австрия ще бъде разрушена, за да се освободи място за нова сграда и да се сложи край на продължила с години съдебна битка за съдбата й, съобщи австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка, цитиран от Франс прес.

"Къщата на Хитлер ще бъде разрушена. Основите може да се запазят, но на това място ще бъде издигната нова сграда", заяви министърът пред в. "Пресе", като уточни, че тя вероятно ще се ползва "за благотворителни или административни" нужди.

Според Соботка така ще се гарантира, че мястото, използвано преди за неонацистки поклонения, повече няма да се свързва с Хитлер, посочва Асошиейтед прес.

През юли австрийското правителство нареди къщата в град Браунау на Ин да се изземе от собствениците й, след като специална комисия заключи, че тя "не представлява ценност като паметник". За да се конфискува къщата, се наложи да бъде приет специален закон. До 1965 г. в триетажната сграда от 17-и век се помещаваше библиотека, а после - банка и училище. От 1977 до 2011 г. там имаше работилници и приют за социално слаби хора, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къщата и да я съборят нищо няма да променят. Няма да съборят идеологията това е най-важното. Ако искат и целия Браунау да разкопаят. Нищо няма да промени любовта и уважението на хората към Адолф Хитлер.
52
0
 
2
 
! Отговори
До Един българин преди 7 години
Няколко десетилетия преди Руско-турската война Вълчан чрез делегация прави официално предложение на руския император - той да предприеме такава война, а Вълчан ще я финансира и освен това ще плаща пенсиите на вдовиците и на сираците на всички воини, които биха загинали през тази война. Имаш ли представа за колко милиарда в злато става въпрос?Събира ли се толкова злато само от обирите на няколко хазни, носещи заплатите на чиновници в даден район?Но някои исторически факти не са удобни някому.
51
0
 
2
 
! Отговори
пак до Един българин преди 7 години
Как мислиш, обикновен хайдутин може ли десетилетия наред да кръстосва почти цялата българска етническа територия с дружина, равна по численост почти на цяла рота? Възможно ли е току така негов шпионин, а после и негов подвойвода да стане не друг, а турчин-секретар на султана? Защо през османския период един от предците на Вълчан получава от шведския крал отличителните знаци на херцог /титла, съпоставима с нашата "севастократор"/? Защо точно тази фамилия вдига въстания през целия османски период?
50
0
 
3
 
! Отговори
До Един българин преди 7 години
Вълчан войвода, починал 15 г. преди Освобождението, е от рода Бимбелови, които са потомци на сестрата на Момчил. Това е един от малкото наши родове, чиято история е проследена от 14 в. до наши дни, на базата на документи. Знае се, че Вълчан е осигурявал издръжката на будни младежи да следват в Европа, а също и че е дал част от златото си на Евл. и Хр. Георгиеви.Ти как мислиш, само от обири на турски хазни натрупва ли се толкова злато, та да го търси Държавна сигурност чак до края на соца?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинТи не знаеш ли, че по онова време отделните феодални владетели водят своя политика? Това е огромният шанс на турците - не се борят срещу цяла държава, а срещу отделни владетели, защо по онова време феодализмът в Европа е в залеза си. Не ми е ясно, какво точно очаква да разбере човек, който "прочете малко" и после пита "Е, какво?"
48
0
 
3
 
! Отговори
Иво Георгиев - 4ч преди 7 години
Понякога това са хубави събития, с които можем да се чувстваме горди, друг път - събития, от които се срамуваме и които не искаме да се повторят никога повече. Всички те обаче ни обединяват и би трябвало да ни правят по-силни, а не да са причина за раздор и разруха. Всяка държава, всеки народ има право на своя воля, на своя кауза, на своя истина и история, на свое минало, настояще и бъдеще, и никой няма право да му ги иззема, изменя, заличава, затрива, разрушава и унищожава!
47
0
 
4
 
! Отговори
Иво Георгиев - 3ч преди 7 години
Защо разрушават една къща, която принадлежи на историята било тя добра или лоша. Като я разрушат, какво ще съградят отгоре й? Историята трябва да се помни за да не се повтаря! Паметниците никога и никому не са пречели, независимо колко са стари и кой ги е издигнал. Никога не бива да забравяме историята, независимо дали тя ни харесва или не ни харесва . Затова са паметниците - да напомнят за събития от историята.
46
0
 
3
 
! Отговори
Иво Георгиев - 2ч преди 7 години
Те могат да бъдат само "Нашата история". История, от която да се поучим, ако сме дорасли за това.... Но очевадно не сме! Категорично против разрушаването съм! Нали станахме цивилизовани вече, след като сме част от Европа. Къде се чуло и видяло в Европа или света да се "ампутират" моменти, монументи и паметници от историята по такъв недостоен начин?! Или някой намира терена за апетитен за поредния МОЛ, МакДоналдс, казино или баничарница. Стига с тая варварщина вече!
45
1
 
4
 
! Отговори
Иво Георгиев - 1ч преди 7 години
Въобще, всичко друго ли им е наред на австрийците, че стигнаха до къщата на Хитлер?! На кого пречи тази къща, на кого пречи този паметник?! Не пречи на никой! Или по-скоро им пречи, че нямат акъл! Как досега в продължение на повече от 70 години не пречеше на никого, а сега изведнъж започна да пречи на някои хорица?! 26 години демокрация в цяла Европа не ни направиха нито по-демократични, нито по-умни, нито по-културни, нито по-духовни! Самите символи не значат нищо сами по-себе си.
44
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 7 години
До АнонименИма един документален филм в 4 части,който можеше да се види даже по Youtube. The greatest story never told. Там може да се види как евроатлантиците унищожават германски градове, какви престъпления са извършени срещу германския народ.
43
0
 
3
 
! Отговори
ДА НЕ БИ преди 7 години
ГЕНЧО БАКЪРДЖИЕВ ДА ИМ Е ДАЛ ТОЗИ АКЪЛ?!
42
0
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Грешен подход и двоен стандарт демонстрират сички.Нима жертвите дадени по времето на Ленин и Сталин са по-малко?Техните паметници стоят и никой не се сеща да събаря!Работата е като с тероризма.За нашия преди 1944 само хвалебствия и почести,а за чуждия само упреци и осъждане!
41
1
 
11
 
! Отговори
pipo преди 7 години
Много интересно, как се приема закон за изземване на частна собственост? Австрийците станаха по зле от комунистите! Яко ги тресе шубето и ще пренаписват историята както им хареса на тях.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се готвят ленин и сталин
39
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече болните превьрженици на хитлерчето, имат шанс да се узлекуват от аномалията че хитлер все още сьществува!
38
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше да изчезне кьщата на този психопат адолф, от пределите на нашата планета.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То май къщата му е в Ю.Америка.Не са открили тялото му и ги тресе шубе още
36
2
 
15
 
! Отговори
Българина преди 7 години
След 70 г евроатлантически ценности решиха да събарят за да не им съборят еврофашизма. Събарят вдъхновението за промени. Ей така ще събаряме европарламента. Като събаряш къщата не убиваш вдъхновението. Като са ни събаряли църквите сме правили оброчища.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което казва История и памет е страшно. Свидетели сме на безпрецедентно дране на живо на съществуващ народ и хладнокръвно убийство.Наши и чужди врагове и майкопродавци ни подреждат на този хал. Дано Бог бъде справедлив и с тях и въздаде заслужено според сатанинските им дела.Амин!
34
0
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
То и на Меркел трябва да я оставят!