България иска обещанията за канадските визи на хартия

Валония със срок до петък да приеме търговското споразумение с Канада
Обновена: 18 окт 2016 22:39 | 18 окт 2016 22:35,
45
България иска обещанията за канадските визи на хартия
Джъстин Трюдо. Снимка: Reuters

България поиска да получи черно на бяло обещанията за постепенно отпадане на визите за Канада, за да оттегли възраженията си за подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Отава - СЕТА.

В началото на месеца канадският премиер Джъстин Трюдо телефонира на Бойко Борисов, за да го увери, че визите ще започнат да отпадат поетапно от 1 май догодина, но думата му не е оценена като достатъчна и днес София е поставила въпроса за формализиране на вербалната комуникация между двамата премиери.

Подобна е позицията и на Румъния. Двете държави са единствените еврочленки, които не се ползват от безвизов режим с Канада.

Според София искането бизнесмените всеки път да вадят визи обезмисля предимствата от свободната търговия с Отава, която ще бъде въведена след влизането в сила на СЕТА.

Външните министри от ЕС се събраха днес в Люксембург, за да постигнат съгласие по споразумението, което трябва тържествено да бъде подписано на 27 октомври в Брюксел. След близо 6 часа обаче, това не беше постигнато.

Основната спънка не са България и Румъния, които нямат възражения по съдържанието на споразумението, а южния белгийски регион Валония, чийто парламент гласува миналата седмица срещу СЕТА. С 44 на 22 гласа депутатите се обявиха срещу него като недаващо достатъчно закрила на белгийските фирми. Сред опасенията на социалистите и на християн-демократите от Валония, които гласуваха против СЕТА са, че то дава предимство на мултинационалните компании пред по-малките, занижава екологичните стандарти, създава условия за социален дъмпинг и ограничава регионалните власти при вземането на решение.

Останалите два белгийски региона - Фландрия и Брюксел, както и федералното правителство на Белгия подкрепят споразумението. Белгийският премиер обаче не може да го подпише, ако няма зелена светлина от всички 7 парламента на федералната държава.

Снощи Европейската комисия е предложила на Валония нов текст на декларацията, която ще обяснява текста на СЕТА. "Опитваме се да разберем техните искания. Някои от тревогите им се споделят и от други и сме ги отразили в текста", посочи търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Предстои правителството на 3,5 млн.валонци да разгледа предложението. Днес ЕС им даде срок до петък. Ако до тогава няма единодушие, Брюксел ще отмени срещата на върха с Канада.

"Белгия е страна основател на ЕС, която основава политиките си на свободната търговия и има тесни връзки с Канада. Не мога да си представя, че тя ще препъне СЕТА", заяви словашкият икономически министър Петер Жига, който председателства сбирката в Люксембург. Според него ако ЕС се провали с "приятелска и проевропейска Канада", това ще постави под въпрос изобщо търговската политика на ЕС, включително възможността на Съюза до договори бъдещите си отношения с Великобритания след напускането й.

Днешното заседание на външните министри практически прехвърля окончателното решение на европейските лидери, които се събират в четвъртък и в петък в Брюксел за редовната си есенна среща.

Ако споразумението СЕТА бъде подписано идната седмица от ЕС и Канада, то ще бъде внесено за одобрение в Европейския парламент. Очаква се евродепутатите да го гласуват до Коледа и то да влезе временно в сила от началото на 2017 г. След това ще започне процедура на ратификацията му в националните парламенти на 28-те държави членки, преди всички негови части да започнат да се прилагат.

Търговското споразумение между ЕС и Канада беше договаряно 7 г. То предвижда отпадане на 99% от търговските мита, защита на 150 регионални европейски продукти и достъп на европейските компании до канадските държавни обществени поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: канадавизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Венета преди 7 години
На предателите български не разчитам, но моля Господ Валония да не бъде купена. И това го искам не заради себе си, а заради децата ни.
40
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Както е текущата практика Меркел ще дръпне ушите на обслужващия всички пудел Боко и той ще подпише каквото и да му поднесат!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като паднат визите, какво ще стане по-добре за вас лично. Ще си намерите "високо" платена работа на Форт-а, нефтените полета на Албърта, например. След като дори за местните тя е недостъпна ??? Или ще се заселите в Северните полета и ще се кокурирате с белите мечки :-)?Както казва циника, кризата е голяма, но за сметка на това е продължителна :-). И в такива моменти никой не пуска фандък на никого просто ей така "свободно" :-))).
38
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Лелеяното отпадане на визи - е моркова на пръчката пред носа на магарето! Изстрадалия народ се хваща и за сламка с надеждата за по-добро бъдеще - "заслугите" на Боко са нулеви.Но така е по- леко, и по- лесно! Какви други ужасии носят за децата ни тези подли, гнусни съглашения - не е важно! Важното е да преодолеем утрешншя ден - па после ...СЛЕД НАС..И ПОТОП! Мда....народа е толкова лесно предсказуем!
37
0
 
6
 
! Отговори
мечо кух преди 7 години
Бог да поживи валонците
36
1
 
3
 
! Отговори
Цирконий преди 7 години
Нали тиквата каза, че благодарение на него падат канадските визи ?!?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали това ви казвам, че ако някой иска свободна, а не "свободна" търговия нещата са прости. Ако не иска, нещата стават други ;-). Тоест несвободни.
34
0
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пхахаха.......свободна търговия..подпис...подпис...Прав сибратле - тотално си наивен!Наистина е простичко :-)
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdfЕто ви оригинала, стига сте писали алибалистики. Това чудовище от над 1500 стр. ли е "свободно" споразумение ;-)?Свободното споразумение е от един ред, а не 1500+ страници !И реда е:Търговията е свободна.Подпис:Подпис:Дата:Другото са приказки за наивници и от двете страни на океана.
32
0
 
6
 
! Отговори
Циник до 35 преди 7 години
Ще ми се да вярвам, в някакво възмездие....но това за мен е в сферата на героичното фентъзи! Истината е много по-грозна! Меркел и приятели ще продължават да се гаврят с нас - и накрая ще се наслаждават на подсигурени старини! Този строй е вече в края си - няма вечно растяш профит! Стагнация по всички фронтове! Лошото е , че няма измислен следващ....па камо ли по-добър! Заформя се нов робовладелски - върхушката държи милиардите - и ще прави каквото си ще!
31
0
 
2
 
! Отговори
До циник преди 7 години
На Хитлер къщата явно няма да я съборят, но на меркел се хващам на бас от сега.. Ако това за синдикатите е вярно, къде са нашите а и европейските такива? Всичко е предадено и продадено. Ще има възмездие дано да го доживея само..
30
2
 
2
 
! Отговори
Нико преди 7 години
От 19 години чакам да паднат визите за покана на сестра брат родители купища документи месеци чакане и накрая отказ не знам и да отпаднат визите кой ще тръгне за насам при положение че за европа визи няма а тука работа все по трудно се намира а пътя цените времето
29
0
 
4
 
! Отговори
Циник до Канада преди 7 години
Мне....за съжаление страната е само една - The big Money останалото са близалки за дечицата!
28
2
 
0
 
! Отговори
От Канада преди 7 години
До *** до "От КаПри договорите има две страни
27
2
 
8
 
! Отговори
Циник до "От Ка преди 7 години
По голяма глупост - скоро не бях чел! Канадци са и тези, които са съставили СЕТА това поредно предателство на човечеството! В света на големите пари почтенноста е САМО ВИЦ!
26
9
 
3
 
! Отговори
От Канада преди 7 години
Канадците са почтени до наивност и е проява на провинциализъм и комплексарщина да се иска на хартия да се пренася обещанието на премиера. Вярно, че последното, което може да се каже за Борисов, че е джентълмен, но джентъменската дума още съществува в демократичните общества
25
2
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
За чик са ни тия облекчения на визи ?!?! За да станеме бунището не само на Европа а и на Америка! Погледнете и сега с какво се храниме! Всичко с истекъл срок или забранено в европа! Вместо да отиде в екарисажа, се препакетира от наши "бизнесмени" и залива безпроблемно магазините ни ! Ако се продадеме ,за ненужните ни визи, към тези *** от ЕС ,ще се добавят и тези от северна Америка! Това ли е целта ви ?!?!
24
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 27 преди 7 години
Ще ме прощаваш....ама не е баш така! Който търси - намира! Друг въпрос е ако те мързи да се осведомиш!Die jüngste Generaloffensive des Neoliberalismus: CETA und TTIPЕто ти един Мат'рял, който доста точно обяснява за какво иде реч.Можеш да го намериш в един от блоговете на Huffington Post! Иначе в едно си прав - разбрал не разбрал всеки пише...Чукча не читатель! Он писатель!
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не знае какво е точно СЕТА но всички се упражняват върху темата. Особено путинофилите. Изглежда не разбират че България освен до 500 млн пазар в ЕС така ще има и достъп до още 35 млн население в Канада.
22
1
 
14
 
! Отговори
Циник до Българина преди 7 години
Браво...един от най-точните коментари досега!ГМО - тата са само върха на айсберга! Много по-страшните последици са други - отнемането на глас на профсъюзи, работници и т.н. В Германия запознати по отблизо със съдържанието на споразуменията - стигат дотам да говорят за "ново робство" в което малкия човек ЩЕ ПРИНАДЛЕЖИ на едрия капитал! А Меркел и & са гробокопачите на Европа - която ще бъде декласирана до презморска американска губерния!