ЕС ще похарчи 1 млрд. лева в 5 страни в Африка

Чиновници от Мали, Нигерия и Сенегал ще разпознават незаконни имигранти
18 окт 2016 16:52,
11
ЕС ще похарчи 1 млрд. лева в 5 страни в Африка
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз ще похарчи до края на годината близо половин милиард евро (около 1 млрд. лв.) в пет африкански държави, в рамките на усилията за справяне с миграционната криза. Това съобщи първият дипломат на Съюза Федерика Могерини в Брюксел днес.
 
24 проекта на обща стойност 425 млн. евро ще бъдат започнати до края на годината в Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал и Етиопия, с които ще се организират дейности за борба с трафика на хора, ще се стимулира заетост и ще се подобряват условията за бежанците и за местното население и ще се интегрират върнали се от Европа емигранти.
 
Програмите са част от Европейския дневен ред за миграцията, който ЕС прие в началото на лятото за работа в пет приоритетни държави в Африка. Парите ще дойдат от създадения през 2015 г. Доверителен фонд за Африка, чийто бюджет за догодина Европейската комисия предлага да се удвои.
 
Едновременно с това вече се преговаря за споразумение за реадмисия с Нигерия – най-голямата от петте.
 
"Няма да чакаме дълго за първите връщания на мигранти от Европа", обеща Могерини.
 
Тя отчете намаление на броя на заминаващите и увеличаване на връщащите се от Нигер, която обаче не е източник на миграция към Европа, а по-скоро е транзитна държава.
 
Очаква се в близките месеци с помощта на европейската дипломация служители от Мали, Сенегал и Нигерия да бъдат изпратени на мисии в еврочленките за идентифициране на незаконни имигранти без документи, чието гражданство не е ясно. Етиопия ще помага да издава документи за самоличност на своите граждани, а на Сенегал да си подобри гражданския регистър и да започне да издава биометрични паспорти.
 
ЕС планира да открие до края на годината в Агадез, Нигер, местен офис, който ще се занимава с миграцията. Агадез е мястото, през което имигрантите се организират за влизане в Либия и оттам се качват на лодките за Европа. Освен това с пари от евробюджета ще се финансира и нигерската агенция за борба с трафика на хора и ще се търсят други възможности за заетост на каналджиите, които сега се прехранват от прекарването на африканци към Европа.
 
В Етиопия ще се работи за подобряване на условията и за създаване на работни места на 700-те хил. бежанци и на местните. На Нигерия, Етиопия и на Сенегал пък ще се предложи участие в европейската програма за студентски обмен "Еразъм", поясни Могерини.
 
За разлика от трафика на имигранти през Турция, този през Средиземно море не намалява и над 120 000 души са акостирали на италианските брегове или са спасени от кораби от началото на годината. 23 000 незаконни имигранти са пристигнали в Италия само през август по данни на граничната агенция на ЕС. Броят на пристигащите не се различава съществено от пика миналото лято като основни изходни точки са Либия и Египет.
 
Могерини заяви, че ЕС ще се опита да постигне споразумения за ограничение на миграцията с петте приоритетни държави и засега няма да разширява програмите и в други страни.
 
Сделката за спиране на миграцията с Турция, няма да е образец за тези споразумения, тъй като условията били различни. В Африка става дума за регулиране на миграцията, докато на Турция помагаме да подобри условията за бежанците на нейна територия, обясни върховният представител за външната политика на ЕС, поясни първият дипломат на Съюза. Като модел трябвало да се гледа по-скоро на договореностите, постигнати с Ливан и Йордания, където обстоятелствата били сходни.
 
Могерини добави, че при успех в Африка Евросъюзът ще помисли за подобни програми и за Афганистан, Пакистан и Бангладеш, които са източник на незаконна имиграция към Европа.
 
Идеите на Еврокомисията за работа в Африка и необходимостта за това да се отделят повече пари ще бъдат представени на европейските лидери в четвъртък, когато те ще се съберат за среща в Брюксел. Миграцията е първа точка от дневния им ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха 1 милиард?! скръндзи. Че ния плащаме 1.5 милиарда за нещо което не сме виждали на азиатците!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е що само левове бе, пак ли ние ще плащаме сметката?
7
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Сумата е малка ли? Само Германия даде тази година 94 милиарда за козее*ачите....пари , които не отидоха за социално слаби...пенсионери...или в страни като България....всеки лев изпратен в тези разпаднали се псевдодържави е престъпление върху европейския данъкоплатец!!! Колко козее*ачи прие САЩ? Главния виновник за ставащото? Меко казано - наивно е, да се мисли, че тези пари ще се използват по предназначение
6
0
 
4
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 7 години
ДоживЕхме! ЕС да почне да се разплаща в левове. Де сте всички бойкови ***? Сега е време да го хвалите до небесата!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това реално е единственото решение да се отървем от черната ***. Едно време европа плащаше на Либия за същото нещо, сега ще трябва да плащаме на други. Парите не са толкова много на фона на цяла европа и удоволствието да не виждаш мюслими и ***.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко и милиардите на Турция спряха потоците
3
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Няма начин тълпите от имигранти да бъдат спрени, ако не се дадат пари на техните вождове и правителства, които се правят, че не ги виждат в каква върволица са се запътили към Европа. ЕС няма друг избор освен да си плати, иначе ще бъде удавен в черното море
2
0
 
2
 
! Отговори
Ха,добър ден преди 7 години
това си е схема за източване на парите - алчноста ще затрие човечеството
1
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Всичко Мара втасала.....щото европейците цъфнаха, и вързаха....1 милиард за африкански вождове , да не пропуснат да си купят новата S класа! Просто невероятно какви безмозъчни *** пръскат данъците ни!