Готвят се да ударят интересите на Русия на територията на ЕС?

Росбалт: Евролидерите май не бързат да въведат нови санкции!
18 окт 2016 21:40, Елка Василева
238
Готвят се да ударят интересите на Русия на територията на ЕС?
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

След рязкото изостряне на ситуацията в Сирия и обвиненията, че руските войски са замесени в нападение срещу хуманитарен конвой и създават в град Алепо положение, доближаващо се до хуманитарна катастрофа, мнозина европейски лидери взеха да загатват за нови икономически мерки с цел оказване на натиск върху Кремъл.

Решение може да бъде взето на наближаващата среща на върха на Европейския съюз, насрочена за 20 и 21 октомври, пише Росбалт.

За най-важен по традиция се смята гласът на Германия, която в момента явно се колебае. В началото на миналата седмица руският посланик във Франция съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел била повикала Владимир Путин и останалите лидери от "нормандската четворка" (Германия, Русия, Франция и Украйна) на 19 октомври в Берлин.

Очакваше се руският президент да отпътува натам заедно с френския си колега Франсоа Оланд след преговори между двамата в Париж. Срещата във Франция обаче бе анулирана, а за поканата на Меркел се появиха информации, че тя всъщност не е била отправена (б. ред.: днес германското канцлерство съобщи, че Меркел наистина ще бъде домакин на такава среща утре).

В крайна сметка германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи в края на миналата седмица, че Меркел щяла да убеждава колегите си да наложат нови санкции на Русия. Изданието дори уточни, че германското ръководство предвижда новите мерки за натиск да обхванат самолетостроенето и отбранително-промишления комплекс на Руската федерация.

Нещо повече, Берлин бил срещнал подкрепа от Вашингтон по този въпрос.

По данни на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Меркел и президентът на САЩ Барак Обама са се разбрали американците да подкрепят новите санкции срещу Русия, ако европейците успеят да ги договорят помежду си. Доскоро това щеше да е мощен аргумент, но не и сега, когато от изборите в САЩ ни делят броени седмици. Изходът от битката за Белия дом остава неясен, значи не е сигурно и дали ще има приемственост във външнополитическия курс. Така че Обама днес играе ролята на отиващ си президент - съвсем не е задължително европейците да се вслушват в неговите предложения.

По всичко личи, че става точно така. Европейските лидери май не бързат да въведат нови санкции срещу Русия - независимо от позицията на Обама и Меркел.

Само преди дни американският вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници от европейския дипломатически корпус, увери, че правителствата на много страни от ЕС обмислят методи за въздействие върху Русия и може публично да споделят идеите си още на вчерашната среща на външните министри на страни членки (б. ред.: те разкритикуваха Русия заради действията й в Сирия, но не споменаха за каквито и да било санкции). Британският вестник "Файненшъл таймс" пък заяви, че Лондон, Париж и Берлин са съгласували вече 12 нови руски "кандидати" за индивидуални санкции.

Върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче разсея тези слухове. "Нито една страна от ЕС още не е направила предложение за санкции срещу Русия във връзка със Сирия, макар да имаше много изявления в медиите", заяви тя, преди да замине за срещата на външните министри от ЕС в Люксембург. Еврокомисарката уточни, че дискусии за Сирия със сигурност ще има, но никой не е предложил официално санкции. "Видях много писано за това в печата, но не и на срещите ни", каза Могерини.

Европейски дипломати впрочем не изключват и междинен вариант. Европа стремително напредва към големия изборен цикъл през 2017-2018 г., когато може би предстои смяна на властта във Франция, Германия и още цял куп страни. Следователно нищо чудно "руският фактор" да изиграе своята роля не само във външната, но и във вътрешната политика на ЕС.

Вече от година специалните служби на няколко държави, включително Германия, Чехия и Великобритания, докладват на правителствата си, че Кремъл тясно сътрудничи с европейски популистки десно- и леворадикални партии - от италианската Северна лига и Националния фронт на Марин Льо Пен във Франция до чешките комунисти и антимигрантската "Алтернатива за Германия".

Много от тези партии имат сега доста добри изборни перспективи и настоящите правителства в европейските страни нямат нищо против да съчетаят приятното с полезното, като ударят интересите на Русия на територията на Евросъюза. Няма пречки да се разследват и източниците, от които се финансират издания, близки до тези партии. И ако се открият доказателства за "руската следа", докладвана от тайните служби, ще може да бъдат ограничени възможностите на популистките партии да участват в избори и да излъчват кандидати.

Точно тази тема навярно ще се обсъжда на срещата на върха на ЕС, насрочена за 21-22 октомври. В такъв случай срещу подобен удар по "руските агенти" най-вероятно няма да възразят дори унгарският премиер Виктор Орбан и чешкият президент Милош Земан, чиито контакти с Москва са общоизвестни. Защото фактически ще става дума за действия против политическите им конкуренти.

Първата стъпка между другото бе направена още преди срещата на върха - британците замразиха всички сметки на своя територия на руската телевизия "Раша тудей" (б. ред.: британският вестник "Таймс", цитиран от ТАСС, пише днес, че британската банка "Роял банк ъв Скотланд" се е отказала от тази мярка). Има изгледи европейската контраатака да продължи в същия дух. Въпросът сега е само дали Кремъл има готовност за този обрат и как ще реагира. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До по-далече от Русия.Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията----- повече мизерия и глад
142
0
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До по-далече от Русия.Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията----- повече мизерия и глад
141
0
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До по-далече от Русия.колко подалече от русия .и повече глад и мизерия.
140
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой му пука за интересите на пропадналата Путинландия ?!
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от това по добре ли ще заживеят хората в СССР 2
138
1
 
7
 
! Отговори
0 преди 7 години
въй въй окупираното военно политическо джудже Германия на което хамериканците правят всичко да смажат икономически чрез фалиралата вече Дойче банк щели да налагат нови санкции на Русия зарид трепането на терористи в Сирия.Ти да видиш и какви санкции ще наложат като предишните ли -декларации в лиричен стил ли, общи сднимки пре Европарламента и целувки уста в уста.Пълен смяяях.Руснаците и те умряха от смях.
137
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 197Русофилите сте национални предатели и ренегати. Годни сте единствено за надзиратели в концлагери и да разстрелват невъоръжени и завързани хора. По големи дeгeнеpати и от руснаците сте.
136
2
 
18
 
! Отговори
Партиот преди 7 години
Партиот съм, не съм българофил/както лъжливо са се представяли Кобургите, донесли три национални катастгрофи/. Всеки български патриот е русофил. Мама, Родина, любов са наши общи думи. Русофолбеите са германски и турски ибрик.чии Стамболов е предложил на Абдул Хамид да окупира Княжество България, Ванче Михайлов се е крил в Турция, проф.Богдан Филов и после Местан също са се крили в турското посолство.Русофобите изменници на народа.
135
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУСОФИЛРусифилите сте най-големите българофоби. Избили сте повече българи, отколкото са загинали през войните.
134
5
 
37
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 7 години
И само защото лицемерието , подлостта и двойните стандарти на САЩ и западна Европа ме дразнят, и само защото организираха една лъжа с някаква си "демокрация" и прецакаха сумати народи, и само защото искат да властват над Света, те да са господари , а другите да бачкат за тях, и само защото толкова ги намразих , че подкрепям всяко нещо опълчило се срещу тях, мен ме обвиниха, че съм русофил! Щом това значи да си русофил, така да бъде!
133
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До adf..............Питам се аз кога ще излезем ние и други граждани на европейски страни да протестираме пред американските посолства. Не подкрепям нито Русия, нито САЩ.....Защо пък да протестираш само пред американското посолство щом не подкрепяш нито САЩ, нито Русия? И нали Волен ви изкарва на протести пред него. Видяхме ви колко сте и как горите американското знаме. Това ли ви е протеста?
132
0
 
27
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Според изказване на Борис Джонсън, Русия щяла да се възползва максимално от Brexit-a...Едва ли не, Русия е организирала референдума във UK и руснаци са гласували на тоз референдум...То вярно, че руснаците наляха милиарди в Англия, има богати руски квартали в Лондон, дори един руснак си купи футболен клуб там, въобще голяма лапачка видяха от агресивната Русия англетата, и сега се обръщат на 360 градуса и обвиняват за всички Раша...То вярно и че са сметкаджии и гонят само интереси , англетата!
131
5
 
4
 
! Отговори
СС преди 7 години
Предлагам да почнат от България, че тук 80% от икономиката ни е руска! :)
130
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите имат претенции да са български патриоти. Но като видиш как защитават със зъби и нокти руските национални интереси става ясно патриоти на чия държава са.
129
1
 
22
 
! Отговори
adf преди 7 години
Питам се аз кога ще излезем ние и други граждани на европейски страни да протестираме пред американските посолства. Не подкрепям нито Русия, нито САЩ, но твърдо съм против двуличието в политиката и налагане на интереси от позицията на силния. Къде са санкциите за Саудитска Арабия, за която има колкото искате официални документи за финансиране, въоръжаване и т.н. на ИД, за избиване на цивилни в Йемен и т.н. И в крайна сметка какво - руските граждани да понесат товара на тази доминация. Не е ок
128
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интереса на Русия е в отслабване и разпадане на ЕС. Разбира се, че ще бъде ударен. И не само това. Трябва да се издигне санитарен кордон между ЕС и Русия.
127
1
 
11
 
! Отговори
@@@@@@@@@@ преди 7 години
До АнонименИзвинявай, излъгах, ЕС цъфти и връзва, никакви проблеми няма! Съвсем спокойно може да си докара някой проблем, че да има с какво да се занимава! Да наказва Русия, че дори и да изпрати войски в Сирия, тя все пак си беше френска едно време....
126
1
 
18
 
! Отговори
време е за действие преди 7 години
бъдещето е в съюз с Русия , а за стотината кресльовци дращещи по цял ден във всички сайтове против тази идея ще отворим отново Белене , но няма да направим грешката на комунистите да ги оставим да излезат от там
125
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
203 Ами защото тези руски двигатели, които са американски са по-евтини от американските двигатели, които са американски. Това е защото Путин експлоатира хищнически руския трудов народ и работническата класа.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще ударят интересите на ЕС на територията на Русия.