Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА

Хакери превзеха туитъра на икономическия министър на Белгия
19 окт 2016 12:14,
105
Валонците отхвърлиха ултиматума на ЕС за СЕТА
Снимка: Reuters

Премиерът на белгийския регион Валония Пол Маньет отхвърли ултиматума, поставен му от външните министри на ЕС, да свали блокадата за подписването на търговското споразумение с Канада (СЕТА) до петък.

Валонският парламент отказа да даде разрешение на белгийското правителство да подпише договора на 27 септември, което е на път да блокира влизането му в сила. След 6-часови заседания в Люксембург вчера външните министри дадоха срок до петък за разрешаване на проблема под заплахата да бъде отменена срещата на върха ЕС-Канада, на която споразумението трябва да се подпише.

Почти веднага Маньет отхвърли ултиматума, обявявайки пред извънредно събраната комисия по външна политика на валонския парламент, че демокрацията си има процедури и целият им път трябва да бъде извървян.

Още по темата

Днес той потвърди пред белгийските медии, че остава противник на СЕТА и че единственият начин Валония да я подкрепи е да се отворят отново преговорите по съдържанието на споразумението и то да се промени в желаната от провинцията посока.

След като в последните дни се цитираха различни аргументи, които не позволяват на законодателите да подкрепят СЕТА, Маньет уточни, че най-важната пречка е арбитражният механизъм, чрез който ще гледат споровете между компаниите от ЕС и от Канада. Той не е доволен от уверенията, че в някои случаи страните ще могат да се регулират сами. Остават в сила и опасенията, че белгийските селскостопански продукти ще станат непродаваеми пред по-евтините си конкуренти от Канада.

"Трябва да си дадем още няколко седмици, за да анализираме споразумението, което време си струва, предвид колко ще се промени животът ни след него", коментира валонският премиер пред белгийските медии.

Междувременно икономическият министър на страната Дидие Рейнолдс съобщи, че вчера туитър акаунтът му е бил хакнат и той не е можел да го ползва. Рейнолдс участва в срещата на външните министри от ЕС от името на Белгия. Той заяви, че федералното правителство, както и останалите регионални парламенти на Белгия подкрепят подписването на СЕТА.

Излизащият в Брюксел електронен вестник "Политико" пише днес, че канадският премиер Джъстин Трюдо е дал да се разбере, че ще напише исканите от България и Румъния писма, гарантиращи отпадането на визите, в замяна на белгийското съгласие за СЕТА. София и Букурещ обявиха вчера, че не възразяват по същността на търговското споразумение с Канада, но искат обещанията, дадени на премиерите им от Трюдо в началото на месеца, че визите ще отпадат постепенно от 1 май 2007 г., да бъдат формализирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
13
 
! Отговори
тарикат. преди 7 години
ЕС = САЩ , е и ?Какво зависи от ЕС ,.....каквото им заповядат от САЩ , а и Канада е под контрола на САЩ .И последното : И Плевнелиев е под контрол на САЩ .
84
1
 
26
 
! Отговори
Баламосване преди 7 години
Визите не са толкова от значение за Българския народ, колкото поробващите CETA и TTIP.Ще видите как малки и средни производители у нас бързо ще фалират. Тези споразумения са много по-страшни и засягат МИЛИОНИ ГРАЖДАНИ, отколкото няколко хиляди души да чакат за виза. Разберете, че БГ политиците ни баламосват уж че сме поставяли някакви условия. Условие може да бъде следното: ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТ ЕС ДА ИМА ПРАВО ДА НАПУСНЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО ПО ВСЯКО ВРЕМЕ АКО ПОЖЕЛАЕ.
83
0
 
25
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Браво на Валонците, единствени те се противопоставиха на ЕС диктатурата. Нашите "не възразяват по същност", а за исканията ни за отменяне на визите въобще не се споменава по немските медии. Един 300 хиляден Люксембург (не говоря за белгийската провинция Валония) има по-голямо значение за ЕС отколкото България и Румъния. А Меркел игнорира с насмешка 500 000 протестиращи на митингите миналия месец и се налага по диктаторски, Хонекер подаде оставка 1989 г. при 100 хиляди протестиращи в Лайпциг.
82
1
 
24
 
! Отговори
светнат преди 7 години
До всички пишущи и вайкащи се как сме щяли, видите ли, да изтървем (без)визието за Канада. Ама да ме прощавате ама на кой му пука за скапаните канадски визи? Ако толкова драпате за тази северна държавица просто отивате да Белград и си вадите виза. Дават безотказно. Точка.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата манипулация е че във форума има един гербелиберален наивник, който смята ,че комунизма си е само за нашите хора иначе е лош.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До панагюрищеООО добър ютар
79
0
 
9
 
! Отговори
панагюрище преди 7 години
До *** до Панагюрищетова което съм написал сигурно го мислят повечето хора които могат да мислят.лошо е че само си пишем, не изключвам себе си. до като си пишем нашите политици се въртят ту към Едоган после към *** ,Меркер и Обама , чудя се дали им остава време да си вдигнат гащите
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още ли има такива, че войната е свършила, а те не знаят.Има ,*** америанци, прочули са се в цял свят.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейската Комисия за Европа е като Бойко Борисов за България. Още ли има ***.и , които не разбират къде се намират.(още Има)
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са съгласни и това не било мнение на съюза???Пази Боже сляпо да прогледа.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е закарал няколко камаза с рубли във Валония.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата смешка е "Европейската Комисия подписва това не важи за целия съюз".Ем такива *** няма, цензурирайте.
73
0
 
3
 
! Отговори
Циник до Панагюрище преди 7 години
Пхахаха - алегорията в края на поста ти ми хареса! И церия ти пост - сбитичко, и с близки до народа думички - си улучил в 10ятката!Радвам се , че у нас още има будни!
72
0
 
15
 
! Отговори
панагюрище преди 7 години
До лопоне мога да разбера защо браво на ЕС? само една провинция от Белгия се озъби на продажните чиновници от Брюксел които искат да вкарат компании те на САЩпрез задния вход за да ни тровят с техните ГМО без да плащат мита и поле да съдят правителството на всяка страна от ЕС. С две думи , краварите папат и не плащат , ако им каже ,че не може така ни чукат отзад.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представяте ли си Путин да чака парламента на Владивосток да подпише съгласие за внос на български домати на територията на Русия. Опссс, забравих, че в Русия няма демокрация и нито във Владивосток нито където и да е другаде там няма парламент.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой да се оълчи на манипулацията, много лоши договори вече действат. Това е защото, никой не прави нищо.Хо хо америкамците искат да вземат европейска пенсия и да прескачат европейските правила. На мимистрите какво им пука тази работа.
69
2
 
5
 
! Отговори
лопо преди 7 години
Браво на ЕС.Много хора подценяват съюза който е атакуван от всякъде но малка Европа няма да падне,ако падне и други ще паднат с нея.А всички предатели,руски и американски *** са едни мизерници които нямат нито топки нито ъкъл да се изправят и да защитават европейския дом.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейската Комисия подписва тези работи , те важат за целия съчз.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ем северен поток не е монопол , а южен е лошо.
66
1
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Германия е тази, която "извива ръцете, и вратовете" на останалите страни членки на съюза - И В ЧАСТНОСТ НАРОДОПРЕДАТЕЛКАТА МЕРКЕЛ!!! За пореден път става ясно, че защитавайки интересите на лобита, концерни, и капитал Меркел и Гадниците в Брюксел ПРЕСТЪПНО погазват правата на СУВЕРЕНИТЕ СИ ( народите в Европа ) , захвърлят демокрацията на бунището , и ни превръщат в *** ва САЩДупе да ни е яко!