Руски печат: ЕС не е готов да засили натиска върху Русия

Алепо може да падне, но после ще има партизанска война!
20 окт 2016 09:44, Елка Василева
54
Руски печат: ЕС не е готов да засили натиска върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Европа няма готовност да засили натиска върху Русия, свързан с действията й в Сирия, пише "Комерсант" в коментар за започващия днес в Брюксел двудневен форум на ЕС, на който ще се разискват по-специално връзките с Руската федерация.

Тази първа среща на европейските лидери след изострянето на сирийския конфликт се очаква да реши колко далеч е готов да стигне ЕС в конфронтацията с Москва, осъждайки действията й в Алепо.

Въпреки твърдата риторика на ред европейски политици, призовали за засилване на натиска върху Кремъл, критиците на идеята за нови антируски санкции спечелиха първа сериозна победа срещу своите опоненти. В навечерието на срещата се разбра, че там няма да бъде приет заключителен документ за Русия и решението се отлага за декември, посочва вестникът. Според него ЕС се кани да превърне спора за Русия в "глобална дискусия", чрез която да запази своя имидж и същевременно да избегне по-нататъшно изостряне на отношенията с Москва.

"Най-важното за нас сега е да не нарушим консенсуса в Евросъюза и да не създаваме изкуствено напрежение там, където можем да го избегнем", обяснява пред изданието неназован високопоставен дипломат от ключова членка на ЕС.

"По въпроса за нови санкции срещу Москва в момента няма начин да се постигне консенсус. Някои членки на ЕС, напротив, настояват за отслабване на сегашните санкции, наложени заради Украйна. При това санкционният натиск над Кремъл няма никак да съдейства за смекчаване на позицията му примерно в Алепо. По-скоро обратното, само ще предизвика нова ескалация", допълва той.

Сиреч в най-лошия случай санкции срещу Москва може да въведат САЩ и Великобритания, която се готви да напусне ЕС, но не и Евросъюзът като цяло, заключава "Комерсант".

Днес в Алепо е обявена осемчасова хуманитарна пауза и през това време на терористите е разрешено да излязат с оръжията си от обкръжения град. След това Русия и Сирия смятат да ликвидират всички останали бойци на джихада, пише "Известия", като цитира представители на руските и на сирийските власти.

За цивилните хуманитарната пауза е възможност да излязат от зоната на бойните действия, а за терористите по принцип ще е последен шанс да напуснат града, заявява първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич. "След хуманитарната пауза предстои прочистване. Но вече ще е трудно Русия да бъде обвинена, че не зачита интересите на гражданското население", изтъква руският сенатор.

"Русия положи доста усилия за уреждане на конфликта по мирен път. Но за всички вече е очевидно, че САЩ и техните съюзници нямат нагласа за развитие на ситуацията по такъв сценарий", коментира пред всекидневника депутатът от сирийския парламент Джамал Рабиа. Прочистването на Алепо "в крайна сметка ще създаде почва за уреждане на конфликта чрез преговори", надява се той.

Според специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура въоръженият конфликт няма да приключи, след като правителствените войски превземат Алепо. Той прогнозира, че сирийската опозиция и страните, които й осигуряват финансова подкрепа, ще започнат партизанска война, пише "Утро", като се позовава на интервю с дипломата, поместено в шведския в. "Свенска дагбладет".

"Алепо може да падне, ще загинат хиляди и може да има 150 хиляди бежанци. После обаче най-вероятно ще има партизанска война (. . .), и то много лоша партизанска война. Страните, спонсориращи опозицията, и мнозина сирийци ще продължат борбата. Това е ужасна перспектива и ужасен сценарий за всички, включително за (сирийския президент Башар) Асад и привържениците му", обрисува ситуацията Де Мистура.

По думите му "в момента Асад изглежда вярва, че е неизбежно военно решение и може би планира да го осъществи".

"Въпросът е дали Русия иска да е част от това военно решение, способно да прерасне в дългосрочен партизански конфликт, чиято жертва отново ще е народът на Сирия. Предполагам, че те не го желаят", изтъква представителят на ООН.

Междувременно по негови данни част от сирийската опозиция в Алепо е недоволна от това, че "максимум 900 бойци" на групировката Джебхат ан Нусра вземат решения заради 275 000 души и не им позволяват да напуснат зоната. Така джихадистите осигуряват на Дамаск и съюзниците му "алиби в бомбардировките на цялата източна част от града", казва Де Мистура.

Хората в Русия не виждат рисковете и минусите за страната си от включването й в продължителния сирийски конфликт, отбелязва "Независимая газета".

Според анкета на центъра ВЦИОМ 67 на сто от жителите на Русия следят развитието на конфликта, но 53 процента нямат отговор какви може да са последиците от руското участие в сирийската война. Други 11 на сто смятат, че изобщо няма да има последици за Русия.

Дали руските граждани осъзнават рисковете и минусите, свързани с военната кампания на страната в чужбина - а вече може да констатираме, че тя не излезе нито бърза, нито победоносна, пита се изданието.

Според него за Русия ще е трудно да излезе от тази война "без загуби за реномето си, и то без да споменаваме за човешките и финансовите. Отчасти това вече се случва. Терористите засега не са победени. Армията на Башар Асад все още не е толкова силна, за да доведе нещата докрай самостоятелно (освен само до собствения си край). Западът и най-вече САЩ искат смяна на властта в Сирия. Това означава, че присъствието на руските сили в Сирия е необходимо за поддържане на статуквото, а това статукво представлява война, на която краят не се вижда", резюмира "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: РусияЕСсанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
20
 
! Отговори
ммм преди 7 години
До Ераст Петрович-Я пак че нещо данните са пак грешни-Русия спра да внася т.н.технологии от Европа преди 2 годин. Докато ги внасяше всичко даваше дефект.Спряха вноса започнаха производство на ствои технологии инещата се получиха.Дръпнаха във технологично отношение за ВПК с 10 год.перд остналати.Сега си пробват технологиите в Сирия.Същото е с хран.вкусовата промишленост-руските производители са благодарни на ЕС за санкциите и искат да продължат още.
31
1
 
19
 
! Отговори
Мъжкар преди 7 години
До Ераст ПетровичПропуснал си първите три букви от името си "Пед".
30
4
 
18
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 7 години
"Русия започна да прави бизнес с азиатските държави."И с кои азиатски държави по-точно, след като стокооборотът й с Китай спадна с една трета, а внася 90% от лекарствата именно от Европа? За технологиите няма да говорим.
29
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом и "газета"та е стигнала до извода "че присъствието на руските сили в Сирия е необходимо за поддържане на статуквото, а това статукво представлява война, на която краят не се вижда" означава, че махмурлука след еФтината водка леко, по-леко започва да става непоносим.
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже Западна Европа са си вирнали носовете и още сънуват някакви имперски и колониални сънища, то май е по-добре техните си джихадисти да се върнат и да започнат на собствена територия. И без това ЕС се превърна в колониално блато в услуга на големите компании. Интересно ако започнат партизански/граждански войни в държавите коя страна ще вземат тъмните субекти от гз на географията.
27
2
 
31
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Ти не си наред.Русия зависима от ЕС.Яко смях.Русия започна да прави бизнес с азиатските държави.Ако европа и иска газа няма проблем,ще и продава в другия случай пак същото,ама простия европейски народ като слуша американците,какво ще кажат така ще е
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе що не се освеститеамерикансикте ракети летят със руски двигателиединствения даставчик на титанови части за самолетната индустрия на европа и америка ерусия - и ако спрат газа имат какво да ядат ама ония от европата няма с какво да се топляти да добиват ток- и всички последствия от товатака че руснаците са много по-благородни в случая защото знаят че краварника се крепи единствени на смукане на чужда пот и кръв и времето му изтичавижте филипинския президент - в китай и къса с америка
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Натискът и сега е достатъчно силен. Вижте как укрепна икономиката и се разви импортозамещението.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако европа спре руския газ, че измръзне дър тия за дник на райхсканцлерката.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО В ЕС ИМА КЛЮЧОВИ СТРАНИ - ЧЛЕНКИ И НЕКЛЮЧОВИ ТАКИВА?НАЛИ УЖ БЯХМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ?Или едните са на белетажа, а другите в слугинската стая на общия европейски дом?
22
1
 
18
 
! Отговори
историята преди 7 години
Историята ни учи, че в крайна сметка икономически по силната страни печели....... Извод: чакайте резюме от посолството на Русия.
21
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкции ли? А после откъде ще вземате газ бе другари капиталисти?От Алжир? Или от Марс, за по-евтино...
20
3
 
23
 
! Отговори
Разумен коментар преди 7 години
До реалистНе забравяй ВеликаБритания и Франция,ама те тепърва ще си патят
19
2
 
24
 
! Отговори
ДО 12 преди 7 години
Нямаш си представа колко си прав.Тука само си чешем езиците,а те мамата ни е...
18
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната ще свърши когато САЩ видят гъбите. Я руските, я от Йелоустоун.
17
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
войната ще свърши когато рашистите свършат парите.така стана в афганистан
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е коментара за Лудогорец?
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
татарстан и башкирия поискаха независимост.татарстан има свой президент парламент и конституция
14
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пинокио се набута в сирия за да го признаят за световна сила и да преговарят с него да не отиде в килията на милошевич заради малайзийския самолет. ама не е познал,може да свърши като кадафи
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като в афганистан,10 години война и после разпад