Асма Асад - Първата дама на Ада

А някога я смятаха за Розата на сирийската пустиня
23 окт 2016 14:30, Александър Попов
212

Снимка: Reuters

Дискретен и безупречен грим, къдрава коса, сдържан тон - така изглеждаше сирийската първа дама Асма Асад по-рано тази седмица, когато даде първото си телевизионно интервю от осем години насам, пише британският в. "Гардиън".

Госпожа Асад говори пред журналист на руската телевизия Россия 24. По време на интервюто подобно на всички сирийци и първата дама каза, че изпитва мъка и огромна тъга, когато се среща с ранени и загубили близките си във войната сирийци. Госпожа Асад освен това предложи помощ на страдащите. Но по време на интервюто с първата дама не беше споменато, че режимът на Башар Асад пуска варелни бомби по сирийските граждани, нито пък беше спомената руската подкрепа за силите на режима, довела до обвинения във военни престъпления.

Решението на първата дама да проговори след години на мълчание поражда въпроса защо го прави точно сега тази жена, която едно време беше наричана Розата на пустинята, а днес е известна като Първата дама на Ада.

Според Дейвид Леш, преподавател по история от университета Света Троица в Сан Антонио в щата Тексас решението на първата дама да проговори сега е част от пиар опит на първото сирийско семейство да демонстрира стабилност и контрол над страната, да покаже, че се чувства сигурно в близкото си бъдеще, предвид подкрепата, която получава режимът от Русия и от Иран.

Британският вестник припомня, че Асма е дъщеря на сирийско-британски кардиолог, учила френски и компютърни науки в Кингс Колидж в Лондон.

Там нейни приятели я познавали под името Ема, като обикновена, забавна и приятелски настроена ученичка, която обаче от време на време изпадала в гневни изблици. За кратко Асма е била служител в инвестиционна банка в Ню Йорк.

Асма се запознава с Башар Асад, докато той учи за офталмолог в Лондон. Двамата се срещат отново през 2000 г. и се женят тайно година по-късно, месеци след като той става президент след смъртта на баща си. По това време Асма е на 25 години.

На младото първо семейство в началото се възлагат големи надежди, че ще донесе период на по-голяма свобода и отвореност в Сирия.

В края на 2010 г. Асма е интервюирана за американското сп. "Вог" и е описана като една от най-свежите и най-привлекателни първи дами. Но докато бъде публикувана статията идната година, сирийският бунт вече е избухнал, след като група ученици на възраст между 10 и 15 години от град Дараа бяха арестувани и измъчвани заради това, че написаха на стената на тяхното училище: Народът иска да свали режима.

Стигна се до многохилядни протести в тяхна защита и недоволството се разпростря из цялата страна. Тогава главният редактор на "Вог" Анна Уинтур "се отрече" от сирийската първа дама, а статията в списанието беше изтрита от сайта му.

В началото на конфликта имаше въпроси до каква степен Асма знае за действията на съпруга си. Съпругите на постоянните представители на Великобритания и Германия в ООН се обърнаха към нея през 2012 г. с призива да каже на съпруга си: "Спри кръвопролитието!".

След години на брутален конфликт обаче хората не вярват, че тя не знае за действията на съпруга си, казва Крис Дойл, директор на Съвета за арабско-британско разбирателство. Според него Асма търси извинения и оправдания за действията на режима на съпруга си.

Дори и да е имало съмнения относно това дали Асма е напълно наясно какво се случва в Сирия, те се разсеяха, когато в. "Гардиън" публикува изтекли съобщения от лични имейл акаунти на семейство Асад, от които ставаше ясно, че Асма харчи големи суми за скъпи бижута, вътрешно обзавеждане и дрехи, докато бомбите продължаваха да се сипят върху обеднелите от войната сирийци. Имейлите показаха и колко близки са съпрузите. В тях Асма казваше на Башар, че двамата ще преодолеят всичко заедно, защото заедно са по-силни.

Президентският дворец не е пострадал от годините на война, но се смята, че първото сирийско семейство днес живее в строго охранявана къща в окъпания в зеленина квартал Малки на Дамаск. Всяка сутрин Асма съпровожда децата си до тяхното училище Монтесори. Двойката има три отрочета - 14-годишния Хафез, 12-годишния Зейн и 11-годишния Карим. Хафез вече придружава майка си по време на различни младежки прояви. Знае се, че той обича компютрите и че учи руски език. Предполага се, че той е подготвян да "наследи семейния бизнес".

В магазинчета и по сергии в Дамаск все още могат да се видят предмети, вдъхновени от първото сирийско семейство. Но все по-малко сирийци вече си правят илюзии за него. Според добре информирани източници дори алауитите, към които принадлежи Асад, вече изпитват горчивина към първото сирийско семейство.

За много сирийци семейство Асад е загубило легитимността си да управлява. Така че големият въпрос е дали то си дава сметка до каква степен хората са се отдръпнали от него, казва Дейвид Леш.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
2
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
До г-н Чекист,съгласен съм с вас като цяло, обаче за най-древния град грешите! Най-ранната цивилизация е била по западните брегове на Черно море, когато още е било езеро - 8 -9 хил. пр. христа
159
3
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Вижте жената на Асад ,след това погледнете жената на Ердоган!!! По жените им ще познаете кой е Ислямиста и терориста!!!
158
3
 
11
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Цяла война заради някакви хлапета пишещи графити! Виж ти :), пък си живеех в заблудата, че новооткритата газ в техни териториални води и е проблема.....тц....тцццц. Значи вече войни се водят не само заради пари, ами и заради изкуство! Уникален прецедент в световен мащаб!
157
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дамата ме кефи,приятна жена!
156
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, хайде да си даваме ясна сметка, че тази статия сега тук, е писана от един човек, който просто си върши работата, за която му плащат - да пише статии.И тази статия, по всичко си личи, че е превод и преразказ.Има си пропаганда, има си изразяване на лично мнение, има думи целящи да насочат читателя към едно или друго конкретно. И тук е така!Не е виновен Александър Попов, че просто преразказва. Той толкова си може момчето. Вие сте виновни, че му се връзвате. И то на какво бил казал Дейвид.
155
3
 
25
 
! Отговори
Питър преди 7 години
"За много сирийци семейство Асад е загубило легитимността си да управлява."Много, много, колко да са много??? Дали имат няколко хиляди?Щото дори противниците на Асад застанаха зад него, когато видяха главорезите, които великата демокрация им беше произвела в Саудитска Арабия.
154
4
 
21
 
! Отговори
az преди 7 години
До дописника автор. Жалка картинка. Толкова сте прозрачни, че даже обратен ефект има от публикациите ви.
153
15
 
2
 
! Отговори
Дръто пианде преди 7 години
Абе на таз асма отдавна са и откъснали салкъмите че ие ферментирала вече!
152
3
 
26
 
! Отговори
КМихов преди 7 години
Автора на статията може би мечтае Сирия да стане като Либия !!! Много жалко!
151
3
 
56
 
! Отговори
край преди 7 години
Това красиво семейство с европейско възпитание и образование - боде очите на американците. Те искат на власт в Сирия някой от 18век. дето да реже глави на площада.
150
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся... точно срещу това се бори масовият българин. Бори се срещу нормалните мюсулмани, щото е комплексар. Като *** против мюсулманите, помага на онези от Саудитска Арабия, които са на противоположния полюс. С празната си глава масовия българин помага на ИДИЛ, като насажда омраза и е против хора като тази жена на снимката. Която дава пример на сънародниците си и на останалия свят, как изжлежда една мюсулманска жена.
149
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
яка кака е Асма Асад
148
4
 
46
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Асма Асад е прекрасна, жена на дявола е Килъри Клинтън!!
147
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е Сашко заработи си и днес хляба
146
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АСМА АЛ АСАД Е ОБИЧАНА ОТ ВСИЧКИ СИРИЙЦИ, ПОДЧТИ ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ, В АНГЛИЯ ДОРИ КРАЛИЦАТА, ВСИЧКИ ВИП ОСОБИ СА БИЛИ ВПЕЧАТЛЕНИ ОТ НЕЯ. ВСИЧКИ Я ОДОБРЯВАЛИ КАТО СЪПРУГА НА АСАД. АСМА СЛАГА НА МАЛКИЯ СИ ПРЪСТ ДОРИ АНГЛИЙСКАТА Б.РА.НТИЯ ПРИНЦЕСА ДАЯНА
145
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА С ВАРЕЛИТЕ С КОИТО АСАД БОМБАНДИРАЛ ТЕРОРИСТИТЕ НА САЩ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГО ДОКАЖЕТЕ ДРАСКАЧИ ПОМ.И.ЯРСКИ ? ЗАЩОТО ДО СЕГА НИКОЙ НЕ МОЖА, КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНЕХА ГОСПОДАРИТЕ ВИ , ГЛАВАТАРИ НА ИД
144
3
 
35
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Дамата е на светлинни години пред Цецка и компания.
143
3
 
22
 
! Отговори
един там преди 7 години
До 158,Няма шанс България да свърши като Либия, понеже нямаме "диктатор"! По скоро има шанс България да стане(свърши) като Намибия- реално колония, която е ограбвана системно, а за местното население остават само трохи! Добре поне, че за разлика от Намибия, ние все още имаме плодородни земи!
142
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 7 години
Местан,Ал Шишани,Ал Багдади,Джон МакКейн,Джордж Сорос,Алия Изетбегович-първите Девици в Рая,Муслемския Рай - Християнския Ад.
141
3
 
18
 
! Отговори
ЧОВЕКА В ОГЛЕДАЛОТО преди 7 години
ПРОМИВАТ ЛИ ВИ МОЗЪЧЕТАТА С ПОДОБНИ СТАТИИ.... НАПРАВО СЕ ВЪЗХИЩАВАМ