Белгия официално: Не можем да подпишем СЕТА с Канада

Белгийският премиер е уведомил председателя на Европейския съвет
24 окт 2016 16:52, Елка Василева
59
Белгия официално: Не можем да подпишем СЕТА с Канада
Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада. Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са за първи път извън правителството от десетилетия.

Още по темата

Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията.

Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадане на визите за техните граждани от догодина.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
ionstorm преди 7 години
До ВиготураСамо дето не е държава, а 1 (ЕДНА) провибция от иначе столицата на Евроатлантическия Шериатски Катун...
37
2
 
2
 
! Отговори
Дир преди 7 години
*** глупостите дето се пишат тук. Краини фанатици хахахаха вече края на света ааа ууу.Като не искш ГМО винаги може да ги забрани държавата, но сега няма как да махнат визите.Нас Ко на боли за белгийците? Всеки си гледа интереса нашия, не е като на Белгия.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказа се, че Путин е доста по-богат от Сорос и подкупва цели държави и парламенти, поръчва си президенти...
35
5
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
Хора, нямата представа за какво говорите, добре че ЕС не ви пита.
34
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на валонския народ, не са продажници като траките.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До експерткъдето виреят гмо култури, другите (които не са гмо) загиват. Част от пестицидите също са продукти на тези "компании" и са забранени за ползване в Европа. Нанасят огромни непоправими щети на всичко живо в региона.
32
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MRAWKA - БРАВО НА ВОЛОНИЯ,ТЕ СПАСИХА ЗА СЕГА ЦЯЛА ЕВРОПАГлупости! Защитават си собствените тесни интереси! Ние пък (България) от това ще търпим известни щети.
31
2
 
14
 
! Отговори
gtf преди 7 години
УРА ! нашие слушат и чинно изпълняват, самите те не знаят за какво гласуват, колкото по-бързо падне боковото послушно, продажно правителство - толквоа по-добре ! Хора, събудете се !!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България"каква е тази дума "договорка"! преди време един полуграмотен я издума и понеже беше на върха, всички като папагали започнаха да повтарят до безсъзнание "договорка". Имаме си тълковен речник на българския език, а също и синонименм речник, вижте понятията там (договор, споразумение и т.н.т.)
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АЗИ нашите могат да блокират,ама не им стиска,че от алчност и простотия толкова компромати са си самосъздали,та сега гледат и се ослушват,като пръднали в асансьор!
28
3
 
41
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Най после една добра новина и звучен шамар на продажниците в ЕК.
27
3
 
20
 
! Отговори
PETAR преди 7 години
AZ SAM V GERMANIA NO NE SI SPOMNIAM V BALGARIA DA IMASHE OBCHTESTVENNI DISKUSII Y DEBATI NIKOY NE OBIASNI NA PRAKTIKA KAKVO CHTE OZNACHAVA TOVA TARGOVSKO SPORAZUMENIE ( CETA ) TOVA SPORAZUMENIE E DOSTOINO ZA REFERENDUM KOI KOGO E UPALNOMOCHTIL ZA PODPISVANE NARODA ZACHTO NE REAGIRA NAVREME
26
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставката на Борисов ще е добра основа да се продължи нататъкпо друг начин.
25
4
 
48
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Свалям им шапка на белгийците и бих се здрависал с управниците им които явно не са *** и знаят ,че всякакво споразумение със САЩ и КАНАДА обрича техните производства на фалит и заливане с ГМО а защо не и дупчене за ШИСТОВ ГАЗ както става и в България в момента под предтекст ,че е само СОНДАЖ за да проверка дали има или няма . Когато една държава има патриоти на власт и мислят със сърцето си метафорично казано и разума си ползват то тази държава е ОБРЕЧЕНА на успех рано или късно а не като тук !
24
25
 
5
 
! Отговори
експерт преди 7 години
до Армагедонти си потресаващо неграмотен!!! само цитата ти "земя заразена с гмо" ме кара да избухвам в смях, явно си нямаш на представа какво е това. Айде сипи си от ракията менте и салатата от вкисналите домати натъпкани с пестициди и си лягай
23
1
 
48
 
! Отговори
Бачо Иван преди 7 години
Не ви искам сета Канада , искам си суверенна и независима България.
22
1
 
38
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Една провинция блокира договор. а други държави (разбирай и БГ) са безгласни букви. вероятно тази провинция е по-малка и от някоя наша малка област. има ли еднакви правила за всички тогава ще има ефект от съществуването на подобен съюз. иначе е безсмислена каузата. видяхме , че англичаните бегаха от съюза , унгарците също имат противоречия с него , французите се спасяват както им е угодно. сега и белгийците се мръщят. повече от очевадно е , че нещо скърца в машината.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
`поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията.`-- дано да не става дума ,че са забравили да им кихнат и сега чакат своето,друга причина за промяна на позицията не се сещам,надявам се да си държат на позицията и да бъдат единствените честни политици в европа.Ние обикновените хора се надяваме вече само на тях-последните мохикани
20
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До експертТук не става дума само за ***. Тях може и да не ги ядем, но ако ти попаднеш на работа при канадски работодател, той може и да реши да не спазва ТК. Нашите закони по Конституция се обезсилват от клаузите по международни споразумения. Помисли отвъд храносмилането си и ще видиш колко преки и косвени последствия може да има СЕТА! И това ще е така до безкрай, дори много след ерата на Винету, ясно?
19
2
 
42
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Та затова когато вземат мярката за шапка на Белгия и тя подпише, ние ще подпишем и без да отпаднат визите. Защото нашите политици са свикнали с ролята на Булката при "преговорите" които са обикновен монолог. Едно време се смеехме, че Кремълския телефон имал само слушалка, но не и устройство за говорене. А днешния Вашингтонски да не е различен? Робско племе с робско семе. Не му трябва бъдеще.