"Военни лагери" на ултранационалисти обучават младежи в Русия

Те са в духа на политиката на Кремъл за "патриотично възпитание"
24 окт 2016 20:06, Елка Василева
232
"Военни лагери" на ултранационалисти обучават младежи в Русия
Снимка: архив, Reuters

Навътре в горите в околностите на Москва внезапна стрелба вдига в небето ято птици, чува се силен крясък. Десетина мъже, облечени във военни дрехи, се катерят по безлюден склон с калашници на гърба.

Това е "военен лагер", организиран от ултранационалистическия Евразийски младежки съюз (Евразийский союз молодежи), известен с абревиатурата ЕСМ - младежкия клон на т.нар Евразийско движение. Подобни множащи се в Русия лагери са в духа на цялостната политика на Кремъл за "патриотично възпитание", за което през последните години правителството отпуска все повече средства, пише Асошиейтед прес.

Лагерите на ЕСМ служат като центрове за подготовка на доброволците, които се сражават рамо до рамо с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, и сега създават ново поколение обучени бойци. "Намираме се в ситуация, когато НАТО се доближава до нашите граници, и днес младежите трябва да бъдат обучавани, за да предотвратят такива атаки", казва водачът на ЕСМ Антон Брюсов.

Националистите смятат Запада за свой основен враг, но някои са недоволни от начина, по който президентът Владимир Путин се справя с войната в Украйна, и са убедени, че той не направил достатъчно. "Войната с Украйна е неизбежна, но засега сме свършили само половината от работата", казва лидерът на Евразийското движение Александър Дугин. "Обединихме се с Крим, трябва да окажем помощ на Новорусия, но не сме освободили Новорусия", добавя той.

Националистите вярваха в т.нар. проект за Новорусия, който цели да откъсне част от традиционно рускоговорящата Източна Украйна и да я присъедини към Русия. Вместо това конфликтът доведе до създаването на два сепаратистки проруски региона в Донецк и Луганск, които обаче официално остават част от Украйна.

И все пак, макар да са недоволни от политиката към Украйна, голяма част от националистите все пак поддържат настоящия режим, казва Андрей Колесников, експерт по руска вътрешна политика в московския Център "Карнеги". "Като цяло националистите, които са малко или много рационални, са за Путин. Онези, които са наистина радикални, са против Путин, защото той не е довършил работата в Донбас", казва той и добавя: "Ако те отидат прекалено далеч и се превърнат в реална заплаха за режима, дейността им ще бъде прекратена".

Крайнодесният политически идеолог Дугин, който е тясно свързан с Кремъл, обяснява подхода на Путин към ситуацията в Украйна с политическите реалности - западния натиск и икономическите санкции. "Нервира ме мудността на Путиновите реформи", казва Дугин от телевизионното си студио, намиращо се съвсем близо до Червения площад. "Когато се колебаем, ние губим; когато правим решителни крачки, печелим", подчертава той.

Дугин отрича, че е под контрола на Кремъл и настоява, че Кремъл смята ЕСМ за "опасна сила, която те не могат да оглавят или направляват, защото ние строго се придържаме към своята идеология". Обаче проучвания на базирания в Русия Център за политически и икономически реформи показват, че през периода 2013-2015 г. ЕСМ е получавал президентски грантове на обща стойност над 18.5 млн. рубли (близо 300 хил. долара).

Недалеч от мястото на "военния лагер" на ЕСМ в гората има друг тренировъчен лагер, ръководен от 25-годишния Сергей Андреев - основател на малката крайнодясна младежка група "Десни анархисти". За разлика от други млади хора той не подкрепя президента Путин.

"Путин е като всички други лидери в съвременния свят. Той просто иска да трупа пари и блага, за да живее добре семейството му", казва Андреев, докато лъска своя калашник. Зад него край пращящия лагерен огън се вее знамето на "Десните анархисти" - череп с кръстосани кости. "Зад него няма велики идеи. Той ги използва, за да прикрие политическите си манипулации."

Броят на крайнодесните активисти като него, които открито се обявяват срещу Путин, е малък и едва ли тяхното недоволство е голяма заплаха за Кремъл.

"Режимът на Путин отчасти е крайнодесен и ултранационалистически. Обаче Путин ще разбие всяка ултранационалистическа сила, която не е лоялна към Кремъл", твърди Антон Шеховцов, експерт по крайната десница, който подробно следи през последното десетилетие изявите на Дугин и последователите му. "Ако това не им е от полза, те ще ги забранят, ще ги разбият или ще вкарат лидерите им в затвора", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полурусначетата в България трябва добре да знаят, че на времето, когато майките им напускаха Русия за да дойдат в България, което в същност бе заветната им цел поради която се заплождаха с българи,те бяха презирани и третирани в Русия като предатели. Те преминаваха през куп препяствия докато успеят да дойдат у нас, въпреки че се водехме братска страна. Така че ако не дай си боже, в България дойдат отявлени руски националисти потомствените руски предатели няма да им бъдат много мили и драги.
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала им на момчетата.
148
4
 
2
 
! Отговори
въйй преди 7 години
инфо на Дойче зеле и картофи, СНН и БиБиСи-даже на запад хората почнаха да псуват медиите за да се усетят и да спрат да разказват пропагандата /вицовете/ по отношение на Русия.
147
3
 
4
 
! Отговори
хххааахахххааааааааа преди 7 години
Ако бяха гей-дружинки------щеше ли да е правилно..........?-----Вместо Прайдове-имат си патриоти---
146
4
 
8
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
НИЕ ЗАЩО НЕ ГЛЕДАМЕ НАШИЯ РАЗГРАДЕН ДВОР АМИ ВСЕ С РУСИЯ СЕ ДАВИЧКАМЕ ???ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ ТРАГИЧНО И БЕЗНАДЕЖДНО. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ БЕ ХОРА !!! БЕЗНАДЕЖДНО !!!РУСИЯ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ НО НИЕ АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ИГРАЕМ ПО СВИРКАТА НА АМЕРИКА ИЗЧЕЗВАМЕ ОТ СВЕТА....
145
4
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
сащ раздли югославия и сега владея в тези малки държави направи си лагери в косово и подготвя терористи и ги праща в сирия и ирак на чужд терен с чужденци а не със своят терен и свои народ сащ народ не са гладни като на косовски и македонски албанци --шиптери.създават американска демокрация в страните на света сеят глад и от тези народи и си създават терористи главорези много ми е жал че бг народ ги подържа и господ няма да ви прости ванга каза това. русия ще измете всичко пред себе си
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално поведение в бедни държави. Третополов третия свят
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 212Дам ще ловуват анонимен 212 !
142
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разни умни русофили казват, че тези откачалници били отговор на лагерите за обучение на украинци, които ЦРУ направили в Полша. Защо в Полша, бе русофилчета? Това са опорни точки от преди две години, които оправдаваха руската агресия и я представяха като защита от САЩ.
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Обучението на руски джихадисти е в ход с пълната подкрепа..."абсолютно вярно! Готвят се терористи-диверсанти за износ.
140
3
 
5
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Укро патоците веднага цъфнаха като прочетоха Русия!Защо не разкажете за военизираните лагери за подготовка на "украинските па....тоци" от "Свобода" и "Десения сектор" в Полша и Латвия!"Преди да изкараш сламката от окото на ближния си, изкарай гредата от своето" (малко перефразирам, но смисъла е същия)
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обучението на руски джихадисти е в ход с пълната подкрепа на джуджето.
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Офицер от запасаВ казармата влизаха различно умни и излизаха еднакво ***. Ти изглежда си дори по *** от най-тъпия.
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През това време Русия обмисля да обложи безработните руснаци с данък от 20 хиляди рубли. :))) Иначе, фашягите в Русия са си стандартна национална особеност.
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато 64% от жителите на Русия са на минимална заплата 217 лв, а ипотеката на 11.9%, заем за бизнес още по висока лихва/виж РОССТАТ/ подобни изяви са глътка въздух за семейства на млади мъже, войната по някога става единствения доход, а когато пропагандата сочи ежеминутно врага с партиен или не билет, тогава нещата идват някак естествено. Ще каже някой и тук е така, да така е, но си вземаш личната карта и поемаш към Европа, докато търсиш работа получаваш социални помощи.
135
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добрютро, тая работа е от 10 г. най-малко. В основата на повечето е неонацистката идеология, извратена по начин според който руснаците са най-древния народ, най-просветения, славяните са слезли от космоса и т.н, по-висш от другите народи. Отнасят се с подчертано презрение към българи, поляци и т.н., можете да им разгледате форумите.
134
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците си живеят в 13 век и това е.В тази държава-затвор всичко е извраттено от векове, не е от сега.
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Офицер от запасаТова трудно можеш да го обясниш на хора, които не са виждали армия! Не говоря за сегашните наемници, нито за холивудските филми!Губиш си времето!
132
5
 
4
 
! Отговори
МОСКВА Е ТРЕТИЯТ РИМ преди 7 години
И ЧЕТВЪРТИ НЯМА ДА ИМА
131
2
 
15
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
А в горите край Лондонград и Фашингтон тренират пеерази !