Юнкер: Белгия ще приеме СЕТА днес!

Марин Льо Пен съзря предвестие за победа в блокадата на Валония
Обновена: 26 окт 2016 16:12 | 26 окт 2016 16:12,
44
Юнкер: Белгия ще приеме СЕТА днес!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че Валония ще свали блокадата над подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) още днес.
 
Пред Европейския парламент той заяви: „Вярвам, че днес ще бъде достигнато споразумение между белгийското правителство, Валония и другите части на страната“.
 
Въпреки че насрочената за утре в Брюксел среща на върха ЕС-Канада не е отменена, той не смята, че споразумението ще бъде подписано на нея. Председателят на Съвета Доналд Туск обяви днес, че „тя все още е възможна“ и се позова на славата на белгийските политици като „майстори на намирането на компромис“.

Още по темата

„Ако не успеем да защитим свободна търговия със страна като Канада - най-проевропейската извън Европа, близък приятел и съюзник, това ще има ефект върху позицията на Европа в света“, предупреди Туск.
 
Той отхвърли призивите на евродепутати от основните парламентарни групи, включително неговата – ЕНП, ЕС да не допуска регионалните и национални парламенти да се произнасят по общоевропейските търговски политики, които са европейска компетентност.
 
„Хората днес предпочитат държавите и националните парламенти да имат по-голямо влияние върху хода на нещата, не по-малко. Дори ако е по-лесно те да се управляват от Европа“, посочи Туск.
 
Преговорите между федералните власти и петте белгийски региона продължават и днес, макар в понеделник премиерът на Белгия Шарл Мишел да информира европейските институции, че страната му не е готова да се присъедини заради отказа на Валония и регион Брюксел да му дадат одобрение.
 
Днес белгийските медии съобщават, че и германоезичният регион е оттеглил подкрепата си, без да се обявява против СЕТА, което оставя федералното правителство и Фландрия, които го подкрепят, в малцинство.
 
Европарламентът, който трябва да гласува по СЕТА, след нейното евентуално подписване, също е разделен.
 
Християндемократите, социалистите, консерваторите и либералите го подкрепят. Зелените, левите и крайната десница – са против.
 
Евродепутатите не са единодушни и в реакцията си по поведението на правителството на Валония, което отхвърли СЕТА преди 10 дни с мотива, че едва сега се запознава с текста на споразумението и иска допълнителна информация по редица разпоредби, заложени в него. Според лидера на ЕНП Манфред Вебер при сегашната демографска криза Европа няма шанс за икономически растеж, без да увеличи търговията. Той призова социалистите в Европарламента да се намесят, за да убедят валонското правителство, което е доминирано от техни съпартийци, да намерят компромис.
 
За социалистите обаче несговорчивостта на валонци не е идеологическа, „справедливо искане за яснота“. За тях белгийският регион трябва да получи повече време, за да се стигне до „балансирано решение“.
 
Либералите съзряха опасен прецедент с поведението на Валония, който може да се използва, за да блокира и други важни решения на ЕС в бъдеще. Либералите обаче са съгласни да се даде повече време на белгийския регион, за да проучи съдържанието на споразумението. Според тях, ако СЕТА се провали, „Китай и Русия, а не валонските селяни и предприемачи, ще спечелят, защото те ще определят стандартите, а не ЕС“.
 
Партията на зелените пламенно защити валонци. Белгийският евродепутат от Валония и зам.-шеф на европейските зелени Филип Ламбер заяви, че търговската политика на ЕС не трябва да се решава на тъмно.
 
„Демокрацията изисква време. Няколко месеца не са решаващи. Търгували сме с Канада от векове и без СЕТА“, настоя той от пленарната зала в Страсбург.
 
Според колегата му Рейнхард Бутикофър предложи Европейската комисия да получи нов мандат за преговори на споразумението, без оспорваните части, а на Канада да се даде за подпис през ноември „СЕТА минус“, от който са извадени елементите, които не са от компетентност на ЕС. Така ще отпадне необходимостта споразумението да се ратифицира от националните и регионални парламенти и то ще може да влезе в сила само с одобрението на Европейския парламент и на страните членки, което може да се получи през декември.
 
„Ако не можем да се договорим с Канада, която има подобни социални и екологични стандарти, каква надежда имаме да убедим останалия свят, че ЕС е отворен за бизнес“, заяви водачът на консерваторите Саид Камал.
 
Крайната левица и Националния фронт на Марин Льо Пен поздравиха валонци за смелостта.
 
„Приветстваме смелостта на Валония. Те спасяват честта на ЕС и изразяват волята на милиони европейски граждани, които са против СЕТА“, заяви от името на левицата Неоклис Силикиотис.
 
Левите са убедени, че ЕС се опитва да вкара чрез СЕТА „през задната врата“ търговското споразумение между ЕС и САЩ, което още се преговаря.
 
Лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен настоя за оставки в ЕС заради СЕТА. Според нея освобождаването на търговията с Канада ще доведе до загубата на 20 000 работни места и до намаляване на заплатите в Европа. „Валонският парламент си върши работата – брани правата на валонците. Или приемете това, или подайте оставка. Това е демокрацията“, заяви тя.
 
Според Льо Пен, която е кандидат за президент на Франция, блокирането на СЕТА е „идеологическа победа, която винаги предхожда политическата победа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ЕСбелгияСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се променят изискванията.Ако някоя Канадска кумпания осъди ЕС в межданародния съд че някои стоки или инвестиция не е достатачно печеливша за тях.ГЛОБИТЕ ДА СЕ ПОНЕСЪТ ОТ ДЕПОТАТИТЕ ОТ ЕС а не от народа на определена държава
26
3
 
2
 
! Отговори
babata преди 7 години
До Анонимен три пъти по 6 месеца бях в канада,в магазините храната е отврат иначе измита нарязана,готова.моите хора ходят по фермите на по 100 км за да си купят истинска храна всяка събота.това което не е органик и биологик не струва и внасят от цял свят-от китай,чили,мексико от къде ли не и всички *** ще идват при нас-не на сета.нормалните хора нямат проблем с визите
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Анонимен 21 Храната им наистина е като стиропор. Бифтеци като плочи.Безвкусни зеленчуци с изкуствен цвят и като пластмаса. Там и в САЩ има много повече раково болни от тук. Но скоро ще кажем сбогом на хубавата и натурална храна ,която все още се намира у нас.
24
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много руско *** тука и сичкото икономист.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Дялът на търговския стокообмен между Канада и Европа е нищожен. СЕТА подменя споразумението със САЩ, което претърпя провал. Американските фирми и корпорации се регистрират в Канада и направиха байпас, за участват в споразумението, но през Канада и СЕТА. Важното е всяко правителство да включи клаузи за защита на националната си икономика и интереси във всички области, както казват, че е е направила Германия. Нашите клоуни какви клаузи измислиха? Сваляне на гащите!
22
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е една абсолютна грешка и провал. Това е планът на САЩ за световен ред. Старите европейски държави са се обърнали на някакви провинций. Разградени дворове. Еврото е пълен провал. Сега ще приемат тази ид,иотщина с Канада у следващите ще са САЩ. Разбира че ЕС просто изпълнява заповеди. Единственото спасение може би, са крайните партий. Големите средни партий, са абсолютно продадени и работят за интересите на корпорацийте.
21
4
 
16
 
! Отговори
Олеле преди 7 години
Между изреченията"Белгия ще приеме " и "Алкохолика Юнкер изрази увереност,че Белгия ще приеме" има и звестна разлика ,ако не сте забелязали.Желанията са си желания,но действителноста е друго нещо,и аз искам совалка, ама нема :)
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък вярвам, че г-н Пол Манет няма да се поддаде на натиска и CETA няма да се подпише!
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мaйнaта им на визите! Получих си червонците от Масква и утре пътувам за Находка. Да му мислят тези, които остават в евро-ислямизираното ГМО тоpище.
18
4
 
13
 
! Отговори
567 преди 7 години
До тръмп в очитеНие и при двата мандата на Борисов сме на централноевропейско управление и най- вече задокеанско!
17
3
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
?атлантик най е по разбираемо що за животно е.
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително неприятен човек е този Юнкер.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати наглите продажници. Такива п'тки ръководители Европа не е имала никога.
14
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
моя съседка дъщеря й живее в канадаходи,върна се и каза-толкова безвкусна храна не съм виждалаа в магазините само бели и дебели хораи ядат огромни количества и само пазаруват
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До xaxa Такива нещастници като теб никога няма да получат визи по друг начин, освен да чакат падането им. Всеки нормален, образован, неосъден човек може да получи и американска и канадска виза без проблем. А отрепките чакат чудо!
12
5
 
22
 
! Отговори
спрете ги преди 7 години
Защо няма защитни клаузи в нашата част на споразумение то каквито имат другите страни!?ГЕРБ пак ни предаде до кога?
11
4
 
22
 
! Отговори
ф-а-к-т-и-т-е преди 7 години
Търговски обмен ЕС-Канада/САЩ/ ,....2 % , и то всичко е ГМО .
10
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сичкото руско *** е чело споразумението, докато нито един експерт не го е сторил.
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на дядото.
8
27
 
5
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Всички които след 40г са цоциалисти са без мозъци. Последните са против СЕТА, защото за схванеш, че големите свободни икономически пространства изравняват стандарти а между тях и жизнените стандарти. А това е така защото националните и регионални монополисти се сдобиват с жестока законна конкуренция. В случая, канадски компании ще се боричкат за ниши и работници особено в държави като БГ. А с ТТПИ идват и американските. А споразумение с Япония ще доведе японците. Това значи работа и заплати бе