Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика

САЩ със специални сили в Норвегия, Русия на север - с военни бази и ракети
26 окт 2016 20:06, Елка Василева
144
Вашингтон и Москва се готвят за свирепа битка за Арктика
Снимка: архив, Reuters

През 2017 г. Норвегия ще разположи на своя територия ротационен батальон американски морски пехотинци - за пръв път от края на войната. Това ще бъдат най-вече военнослужещи от специалните сили, натоварвани по принцип с диверсионни задачи в тила на противника. За Норвегия и САЩ, които членуват в НАТО, такъв противник явно е Русия, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Както посочи министърът на отбраната г-жа Ине Ериксен Сьорайде, американските войници и офицери ще квартируват във военната база Вернес в централната част на кралството. При все че базата се намира на близо 1000 км от руската граница, морските пехотинци на САЩ са източник на потенциални заплахи за Руската федерация.

Сьорайде не крие, че норвежките войници и спецназът на Пентагона "ще получат възможност да тренират в други части от страната". Нищо чудно да ги забележат и в акваториите край военноморските бази на руския Северен флот, където са дислоцирани атомни подводници с ядрени оръжия на борда.

Западните медии писаха вече, че САЩ, разширявайки числения състав и географията на войсковите си контингенти в Балтика и други страни от Източна Европа, трупат военен потенциал и в арктическата зона. На 30 юни т. г. Исландия и САЩ подписаха споразумение, според което на острова ще бъдат разположени американски сили.

Исландското правителство склони да предостави на Съединените щати военновъздушната база Кеплавик, където Вашингтон да осъществява всякаква дейност с цел "укрепване на отбраната на Исландия и поддържане на сигурността в териториалните води на НАТО".

Както информира през февруари т. г. Си Ен Ен, цитирайки командващия Втора морска експедиционна бригада на САЩ полковник Уилям Бентли, Пентагонът вече е прехвърлил танкове, артилерия и логистични средства (близо 6500 единици) в засекретени пещери из Централна Норвегия. Посочено бе, че ги обслужват около 100 норвежки и американски военни. В пещерите могат да се настанят общо към 15 хил. морски пехотинци.

Бентли изтъкна специално, че "разполагането на оръжия край границите на Русия осигурява на американските военни възможност да повишат оперативната готовност и да намалят времето за реагиране в случай на криза".

Полковникът не уточни за каква криза може да става дума. Ясно се очертава обаче връзката с евентуално използване на ракетно-ядрени оръжия от САЩ. Неслучайно президентът Владимир Путин още преди две години заяви: "Арктика играе за нас много важна роля с оглед да гарантираме сигурността си, тъй като за жалост там са концентрирани ударни подводници на САЩ - недалеч от бреговете на Норвегия. Да напомня, че ракетите от тези подводници имат 15-16 минути полетно време до Москва".

"Наш флот обаче също има там, голяма част от подводния ни флот", добави руският лидер.

Както съобщи през февруари 2014 г. информационната служба на Вонноморските сили (ВМС) на САЩ, Вашингтон се кани да увеличи военното си присъствие в арктическите морета във връзка с ускореното темпо, с което се топи ледената покривка. И за целта Пентагонът разработи още тогава специален актуализиран план за дейност в Арктика. "Тази актуализирана версия на плана подготвя ВМС на САЩ ефективно да реагират на бъдещи непредвидени обстоятелства, откроява водещата им роля в Арктика в състава на министерството на отбраната и бележи подкрепата на ВМС за постигане на националните приоритети", написа в предговор към новата версия на документа началник-щабът на ВМС на САЩ Джонатан Грийнърт.

Прочее, САЩ оформиха плана за разширяване на военната си дейност в Арктика още преди да започне войната в Донбас, а Крим да стане част от Русия. Оттогава военните действия на Пентагона и на Северноатлантическия съюз започнаха да се изпълват с конкретно съдържание в ускорено темпо. Редовни станаха военните учения на НАТО в арктическата зона.

И както заяви неотдавна руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, навремето специален представител на Москва за НАТО, в Брюксел все още дейно се обсъжда родената още през 2010 г. "идея да бъде създадено арктическо командване на Северноатлантическия алианс".

Русия, както заяви преди време Владимир Путин, ще възстановява военната си инфраструктура в Арктика, а също така инфраструктурата на своето министерство на извънредните ситуации. "Включително защото трябва да осигурим безопасно преминаване на корабни конвои по търговските маршрути, а не за да воюваме и да се конфронтираме с някого си там", каза президентът.

Полагат се вече и доста усилия за целта. По време на обявения в петък ден за приемане на военна продукция министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че до края на годината "ще бъдат предадени за експлоатация структурни обекти от арктическата зона - на Франц-Йосифовата земя, остров Котелни, остров Врангел и нос Шмид".

Както се знае, колегиум на министерството обсъди по-рано "План за дейността на Северния флот през 2016-2020 г., що се отнася до формирането на войскови части с оглед да се гарантира военната сигурност на Руската федерация в Арктика". Тогава Шойгу подчерта, че освен строежа на военни бази и обекти специално внимание ще бъде насочено към подсилване на системата за контрол на въздушната обстановка в Арктика.

"С тази цел през декември 2015 г. е формирана 45-а армия от ВВС и ПВО на Северния флот. Застъпиха на бойно дежурство по противовъздушна отбрана части от радиотехническите войски и зенитноракетен полк, оборудван с модернизирани комплекси С-300 "Фаворит" на архипелазите Франц-Йосифова земя, Нова земя, Северна земя и Новосибирски острови", съобщи шефът на военното ведомство.

Освен това Москва увеличава войсковата групировка, разполагана в Арктика на постоянна основа: "Това ще разшири възможността на Въоръжените сили да реагират адекватно на съществуващите и на прогнозните заплахи, както и да осигуряват защита на националните интереси в региона", посочи министърът на отбраната.

По данни на Андрей Петраков, генерален директор на приборостроителния завод "Тайфун" в Калуга, до края на годината предстои на Северния флот да бъде доставен брегови ракетен комплекс "Бал" за решаване на задачи в Арктика. Няма информация къде точно ще бъде дислоциран този комплекс. Възможно е впрочем да бъде изпратен на Колския полуостров, за да прикрива разположените там военноморски бази и обекти от Северния флот.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: САЩРусияарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е този наплив от НАТОвски ***? Колко шекели ви плащат от Израел? И наясно ли сте с това, че ако някой не харесва Русия не означава, че е американски гъзолизец?
110
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НинаКак е започнало? Започна когато Русия надна с Хитлер Полша.......На Тея ли викаш да внимават? Не помня Нато да е нападала русия.След Хитлер ... руснаците са най големите хиени ... нападнаха даже най близкия си народ... Украйна. За такива личности ли давате за пример? Вие сте срам за цялото развито общество
109
4
 
19
 
! Отговори
nina преди 7 години
Г-н Путин, не забравяйте как е започнало нападението на Хитлер! Сегашната офанзива на "единствената узаконена терористична организация НАТО" /както бе казал студент от София/ не Ви ли напомня за оня период? Пазете родината си /пазете и нас!/!!!
108
1
 
16
 
! Отговори
СС преди 7 години
Много петрол лежи под Северния полюс, затова всички се пънат да го "овладяват". :(
107
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Jojo 110ЙО ЙО Кажи ми ако охраната може да срине 3 малки страни защо е Самолетоносача???Както Линейните кораби са станали ненужни огромни изключително скъпи относително лесни цели независимо от огромната им устойчивост на поражения и брониране така и Самолетоносачите в момента са за големите и развити страни едни опасни но все пак лесни за унищожаване цели - дори само защото големите страни имат огромно количество противокорабни ракети дори и от лек клас и изтребители за защита
106
4
 
32
 
! Отговори
тия кравари.. преди 7 години
Пак си търсят кравите у чужд двор!
105
1
 
20
 
! Отговори
объркано... преди 7 години
"разполагането на оръжия край границите на Русия осигурява на американските военни възможност да повишат оперативната готовност и да намалят времето за реагиране в случай на криза".Не се разбира кой за його е заплахата в този ред на мисли....
104
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е единствената страна в света която има атомна флотилия от ледоразбивачи на север така , че всичко е предрешено вече.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 112На никой не му пука за талибаните или близкия изток.
102
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Война, че ще има ще има повече от ясно е. Въпроса е кога, и честно казано започна да ми писва и да взимат да се мятат, че да се свършва най-после.
101
4
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 109Това за санитарния кордон, ви е идея фикс и тя ще ви вкара там където ви е мястото... Особено санитарите от Северния Океан до Черно море!!! Към 2100 година, ако са останали свободни медии, да не четем пак за изнасилени германки... Този път май ще са полякини и мелезите от Балтика...
100
3
 
20
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До JojoКои сте вие, към които трябва да се присъедини Русия!??? Ам, чи вие дори в собствените си страни сте малцинство! Властта ви над народите се крепи на изборни измами и платен медиен тормоз!
99
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми е ясно на каква цена "политиците" на много държавички превърнаха територийте си в ядрени мишени!? Включително и нашата мила Родина. Колко време още тези народи - заложници ще спят? Петстотин години оцеляхме и физически, и религиозно, а сега за двайсет и няколко години, демокрацията ни сдъвка и изплю като бездушни кукли! Държава на зомбита, безволева безлична маса от същества. Не само ние, всички съзници на янките са изгубили връзка с реалността. Летаргия, душевно мъртвило ...
98
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли нещо на тая планета,за което Вашингтон да няма претенции??
97
32
 
7
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
До БобиПак си некомпетентен...Забрави да кажеш, че Самолетоносачите на САЩ ходят с охрана достатъчна да водят бой с 3 държави едновременно.И другото защо не се опитвате да говорите Русия да спре със заплатите към Християнството и да се присъедини към всички нас? Защо да има война русия-запад? Русия е изостанала във всичко, какъв е смисълът от всичко това прегряване? Сама ще се бие с целия запад ли? И за какво?
96
2
 
2
 
! Отговори
10години свирепфорум преди 7 години
айде всички по стаите, че утре пак тежък ден. и Мълдър отлетя за Акаша.
95
0
 
9
 
! Отговори
html преди 7 години
Арктика не ми нито любима тема, нито любима дестинация.Ако искат и с катран да я омажат.Виж, ИСЛАНДИЯ е друго нещо!АМА МЪЛЧАТ ПУСТИТЕ МЕДИИ-КАКВО СТАНА ТАМ.***, ТИ ИМАШ ЛИ СМЕЛОСТ ДА КАЖЕШ?
94
2
 
20
 
! Отговори
Агент Мълдър /доклад преди 7 години
Има нещо което и СССР и САЩ не ни казват за Арктика то е Табу тема забранена за дискусии.Експерименталните ни бази са вътре до входа към вътрешноста на планетата Земя Това е 60 мили дупка която се намира в Арктика Земята не е така както изглежда.Полярните шапки не са това,което са гравитационният им профил еразличен
93
2
 
1
 
! Отговори
102 преди 7 години
В смисъл че са големи гъзари ли ? Какво като е казано? Ако си мислиш ,че от Европа по посока на Русия няма да тръгнат бомби се лъжеш.
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казано е, че когато Дамаск падне от Русия ще тръгнат три колони и ще се сипе жълт прах навсякъде и Европа ще обезлюдее, друго няма.