Канадската делегация не тръгна за Брюксел за подписване на СЕТА

Белгийските провинции не успяха да постигнат обща позиция
27 окт 2016 07:12, Елка Василева
25
Канадската делегация не тръгна за Брюксел за подписване на СЕТА
Снимка: архив, Reuters

Канадската делегация няма да пътува за Брюксел, където за днес бе планирана среща на върха с Европейския съюз, на която трябваше да бъде официално подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), предаде ДПА.

Още по темата

"Канада е готова да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова", заяви Алекс Лорънс, говорител на канадското министерство на международната търговия.

Премиерът Джъстин Трюдо се очакваше да излети снощи за Брюксел, за да сложи подписа си под споразумението за свободна търговия, но пътуването му засега се отлага заради неспособността на Белгия да постигне компромис между районите и провинциите си, някои от които са против сделката, пише БТА.

Междувременно отделните административно-териториални единици на Белгия не успяха да постигнат обща позиция за излизане от задънената улица със споразумението за свободна търговия ЕС-Канада, призна вчера вечерта белгийският външен министър Дидие Рейндерс, цитиран от Франс прес.

Участниците обаче ще продължат преговорите си тази сутрин, съобщи Ройтерс. Белгийският премиер Шарл Мишел разговаря с лидерите на белгийските провинции и езикови общности за изготвянето на общт текст, който да успокои притесненията на противниците на CETA.

"Постигнахме голям напредък, но още не сме готови. Ще продължим утре, но сме близо до споразумение", каза Оливер Паш, лидер на белгийската германоезична общност, наброяваща 76 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: канадабелгияСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.