"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас

При Цачева може да е проблем английския
195
"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас
Снимка: БТА

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
2
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Човек от НАТО, пилот, военнокомандващ. Лелка секретарка на комунистите в БКП. Как ви звучи, кой е по-добрия вариант?
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази нация се е видиотила от руска пропаганда и комунистически, фалшиви патриотични идеи.Нощо добро не ни очаква.
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EI NAPRAVO SI E CHIST MAJ ZACHEVA NE SE PRESMIVAM AMA PONE DA BIHA TURILI NIAKOIA DA MIAZA NA JENA JOTEVA I TIA E S ANTIBALGARSKA POLITIKA AMA PONE IMA VID
99
2
 
6
 
! Отговори
Жан д'Арк преди 7 години
До ф.е.джеджински РАдев е издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, а първият тур показа, че го пдкрепят и хора извън БСП.
98
2
 
0
 
! Отговори
Жан д'Арк преди 7 години
До Дедо Гого Вижда ми се отлично! Успех!
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото стойностно нещо на тези избори беше референдума. Но те и него опорочиха. Има умишлено унищожени бюлетини над 70 000 данните ги има в сайта на ЦИК! Само и само да не стане задължителен
96
2
 
9
 
! Отговори
FU.K преди 7 години
Пристигат в БГ ,пълнят си банковите сметки плюс подкупи плюс картели и др. . Дойде ли най лошото се оттегля и казват Оправяй те се сами .
95
2
 
0
 
! Отговори
Ъес преди 7 години
Я да го викнат в телевизията да го препитат като Бареков?
94
4
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
За какво ми е Европейски съюз ,за какво ни е Нато .Кой до сега е Освободила България от Турското робство и Първата световна война .Да не говориме за Комунистите те нямат нищо общо с освобождението .Нокога не бих обърнал гръб на Руснаците които техните предци са загинали по време на войните в БГ.Сега сме Роби на Запада .Няма да гласувам за никого само защото ако има война само ние Българите ще вочваме но собствениците на големи чуждестранни компаний къде ще бъдат ?
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОклониците на УСА не са желани в България. Живота им тук ще бъде тежък и под стрес! Просто народа не иска да има нищо общо с държава която навсякъде прокарва интересите си с войни и убийства. През 1989 ако не беше успял американският преврат у нас е имало сценарий да се предизвика гражданска война между български турци и българи след което НАТО да се намеси по предлога защита на малцинствата! Нека младите хора разберат истината четете хора информацията я има!
92
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ген.Радев е партенка на ЦРУ. Всичко от тук нататък е само цирк за объркване на хората. На практика няма никакво значение дали ще бъде Радев или Цачева нищо няма да се промени. Президента който можеше да промени нещо беше Каракачанов но изборите бяха умишлено опорочени съвсем преднамерено Цачева и Радев не бяха на дебат с останалите. Така че външната политика на България няма да се промени с коийто и да е е от тези двамата. На балотаж не ходете и не гласувайте, така ще накажете полит.мафията
91
7
 
26
 
! Отговори
Dolya преди 7 години
За тези на които още им се привиждат комунисти. Не е ли време да спрем с тази изтъркана мандра. Точно това ме отблъсква от вас. Този, който не може да предложи нищо ново, винаги се рови само в миналото. В 22-ри век ли трябва да стъпим, за да разберат ограничените ни събратя , че времената са други. Стига сте ни плашили с гарги. Никой няма да ревизира нито членството ни в Нато , нито в ЕС. Ние сме членове и на двата съюзи и там ще останем. С тези избори искаме да променим живота в България
90
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Казват, че българките били красиви? Погледнете го това плашило и прибавете още тъпоумие и простащина. Отврат! Тали е ясно кой гласува за такива.
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 177 коментара само 16 ви харесват!Добре пазите тетка Цуци.
88
4
 
15
 
! Отговори
new преди 7 години
"Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник".Българи ПРОЧЕТЕТЕ НЕЩО ОТ ЕДИН ВЕЛИК ПИСАТЕЛ - АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - "Бай *** и опозиция - ама де-де"
87
31
 
7
 
! Отговори
Боил преди 7 години
До Анонимен 95 Гласуваш за Радев и получаваш 5 в 1 =карадайъя,бат сали,казак,нинова,йотова, и цялата червена зараза.Призрак броди из България,червеният призрак на комуната и куфарните мултимилионери
86
3
 
27
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До Анонимен 94 : Като пилот на самолет /боен или не/, Радев е ДЛЪЖЕН да знае много добре английски и руски. Толкоз за езиците ! А иначе като интелект - генерал от ВВС срещу партиен юрист, как ви се вижда ?
85
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Борисов да подава оставка преди Кунева да превърне българските деца в мултикултурни ***, а Москов да довърши геноцида над живите още българи.
84
6
 
5
 
! Отговори
Аха преди 7 години
До ОтговорМного си близо до истината! Така преди Втората световна война Хитлер и Сталин са се договорили да си поделят Полша!А нашите "държавници" даже не се и усещат...!
83
7
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 100 Путин и Ердоган си гугукат как да си поделят България?