Победата на Тръмп – нов удар за социолозите

Това се случва само месеци след провала за Brexit
9 ное 2016 14:14, Елка Василева
63
Победата на Тръмп – нов удар за социолозите
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Месеци след като допитванията не успяха да предвидят избора на британците страната им да напусне Европейския съюз, надеждността им отново е под въпрос, тъй като отново заложиха на погрешния кон при американските президентски избори, предаде ДПА.

Повечето допитвания сочеха категорична преднина за демократката Хилари Клинтън пред избрания впоследствие за президент Доналд Тръмп. Анкетите в национален мащаб в понеделник даваха преднина от средно 2 пункта за Клинтън, а либералният в. "Ню Йорк таймс" прогнозира 84 процента шанс тя да победи.

Букмейкърите също подкрепиха Клинтън, като ирландската букмейкърска къща "Пади пауър" дори изплати 1 милион евро на хора, заложили на демократката три седмици преди гласуването.

Фиаското несъмнено води до съпоставки с референдума за Brexit във Великобритания през юни, за който и социологическите проучвания, и букмейкърите също сгрешиха в прогнозите си.

Самият Тръмп, който отхвърляше анкетите като изопачени, изглежда даде знак, че очаква да изгуби, като на последните си митинги многократно заявяваше, че изборите ще бъдат фалшифицирани в негов ущърб.

Вчера той написа в Тwitter, че "властите в Юта съобщават за проблеми с машините за гласуване в цялата страна".

Тръмп отказа също да каже дали ще приеме вота за Клинтън, ако тя спечели. "Ще видим какво ще стане", каза той пред репортерите, след като гласува в Ню Йорк вчера.

Тонът му напомняше този на Найджъл Фараж, главния застъпник на излизането на Великобритания от ЕС, който преди огласяването на резултатите от юнския референдум прие, че "лагерът за оставане изглежда печели".

Британският експерт в социологическите проучвания Джон Къртис в понеделник каза, че се обръща прекалено внимание на националните допитвания и се пренебрегва точността на анкетите в отделните щати.

"Победителят в даден щат получава всички гласове на щатската избирателна колегия независимо колко малка е разликата, с която печели", обясни той в коментар в британския в. "Индипендънт".

В крайна сметка Тръмп постигна триумф в ключови колебаещи се щати, включително Флорида, Пенсилвания и Охайо, което хвърли поддръжниците на Клинтън в шок и предизвика срив на световните борси.

Както самият Тръмп каза на митинг в Северна Каролина ден преди изборите, "Ще има  Brexit плюс, плюс, плюс".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: социолозиДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното доказателство, че т.нар. социологически прогнози са чисто и просто платени опити за манипулиране и нищо повече. Така или иначе е безумно по мненията на шепа хора да съдиш за милиони, че и с точност при това.
52
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Проблемът не е в социологията въобще,а в КУПЕНАТА/МАНИПУЛИРАНА социология!Сигурен съм,че е имало доста хора,дето са били вътре в нещата,но са продали съвестта и професионализма си на дявола!Естествено е доверието в тях да падне.У нас-същата работа-нагушени с крадени герберски пари социолозите тръбяха за победа на Цецка!Ами да бяха погледнали анкетите в интернет!Те,разбира се не са точни,но дават представа за тенденциите,а и извадката е голяма.Освен това над 80% от хората имат Нет!
51
9
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Много са прави социолозите но какво да правят като хакерите на Путин решават нещата Да знаете ,че е руска работа те фалшифицираха изборите в САЩ а следващата година ще го направят и в Германия.Много големи ***,и у нас ще се опитат да го направят на балотажа за президент.
50
0
 
11
 
! Отговори
Параграф 22 преди 7 години
Дотук добре. Сега да спират войната в Сирия, да се връщат нашествениците обратно кой откъде е, да си преподелят там на мене на тебе и да се отложи ТСВ поне засега. Те това е справедливост.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Тръмп, евала Доналде!
48
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Просто показва колко безполезна и измислена е тази професия социолог..
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз пък си позволявам да смятам, че множество социологически врачки се изкушават да манипулират, а после го играят изненадани.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истински съм изненадан,ще бъде интересен мандат, за китайците интересните времена са проклятие,предстои да видим
45
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците празнуват победата на Тръмп сякаш Русия е станала американски щат. Като премуртат ще разберат, че нищо не се е променило !
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казаха сутринта водещите по ВВС - за следващите избори ще наемем я октопод, я мармот...
43
1
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Белият мечок беше значително по-точен от социолозите и то без хонорари. Да е жив и здрав!
42
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Бърка се "социология" със "социологическа статистика". По този начин се подменят няколко факта: 1. Социологическата статистика, за разлика от икономическата не е толкова точна наука.2 Статистиката като цяло дава вероятни прогнози които впоследствие социолозите представят пред публиката като твърди резултати. Например: статистиката казва вероятността гласовете за Тръмп да са 48% +/-4 е 90%. Това звучи ли ви като "Клинтън печели" ?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га задуха ледения вятър от северо-изток, да видите скоро колко сибирячета ще се надъвят от довчерашните евроатланти.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не мислите, че е случайно, че нашия балотаж е няколко дни след американските избори?
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 5цвенокожи всеки четири са гласували за Хилари.Повечето от гласоподавателите на Тръмп са бели.Правете си сами извод.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Радев и президента Тръмп ще се разберат отлично двамата са завършили военна академия.
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криворазбраната глобализация на Обама и Клинтън,бездействието пред Русия,двойният стандарт,доведоха Тръмп на власт.Поради тези причини се състоя и Брекзит.Как биха реагирали САЩ,ако повече от милион мюсюлмани нахлуят наведнъж,в страната им?Нито една страна не може да приеме това без сътресения.Миграцията си има свои,собствени правила,дори и при война.Светът още не е готов за подобна инвазия,наречена от демократите-глобализация.
36
0
 
22
 
! Отговори
Победата на Тръмп – преди 7 години
Дипломите им и след това *** им кратуни на дръвника на тези измислени сосиолалалози
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Републиканци, демократи, демократи..... Ред си беше на републиканците да папкат. Такава им е демокрацията. Само социолозите не разбрали....
34
0
 
22
 
! Отговори
Deplorable преди 7 години
Мотов, ***, гледаш ли? Е ние сме следващите, Генерала ще е президент. :D