Резултатът от вота в САЩ – сензация на десетилетието

Руският печат за победата на Тръмп и отношенията Москва - Вашингтон
10 ное 2016 12:30, Елка Василева
9
Резултатът от вота в САЩ – сензация на десетилетието
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Комерсант" нарича. Според вестника влизането на Доналд Тръмп в Белия дом ще донесе радикална "смяна на жалоните" и по-специално във външната политика на Вашингтон, което можа де стане нов шанс за възстановяване на отношенията с Русия.

Същевременно цитирани в статията експерти приканват да не се чакат "революционни промени". След смяната на властта Вашингтон ще търси "не утопични многостранни инициативи, а продължаване и допълване на двустранните договорености", които отварят възможности за сътрудничество с Русия, смята политологът Фьодор Войтоловски.

Аналитикът Александър Домрин припомня упреците към Тръмп, че е непредсказуем, но вижда в това неговата "сила на фона на (. . .) непрогледната предсказуемост на Хилари Клинтън". "Ако бе избрана тя, руско-американските отношения предсказуемо щяха да са в постоянна криза. А триумфът на Тръмп им дава шанс за възраждане", добавя експертът.

Ако Тръмп и руският лидер Владимир Путин "успеят да изградят конструктивен, откровен, изпълнен с уважение диалог, да маркират зоните на жизненоважни интереси на страните си и да сключат един вид джентълменско споразумение, отношенията между Москва и Вашингтон ще получат шанс за реално, а не декларативно рестартиране", казва Домрин.

"Ведомости" пише, че победата на Тръмп не е единствената сензация от изборите. Републиканците успяха да запазят мнозинството си и в двете камари на Конгреса. Затова който прави прогнози за предстоящите стъпки на Тръмп във външната политика, не бива да забравя за американската система на проверка и баланс, посочва всекидневникът.

"Невероятно трудно е" да се прокара граница между говореното от Тръмп по време на кампанията с цел да привлече избиратели и истинските му намерения, отбелязва Александър Кейсар от Харвардския университет. "Той говореше хубави неща за Русия, но и за това, че трябва да се възстанови мощта на САЩ, тъй че едва ли ще склони на съществени отстъпки", смята наблюдателят.

Тръмп може дори едностранно да вдигне част от антируските санкции, "но после идва най-интересното - ако руският лидер започне нечестна игра, ако направи мръсно на Тръмп, ако премълчи нещо, новият американски президент не само че в миг ще охладнее към тази идея, но може би ще тръгне да си отмъщава на Путин", изтъква Робърт Джървис от Колумбийския университет.

По-голямата част от елита в сферата на националната сигурност няма да бъде сменена, а бюрокрацията в САЩ е четвъртият клон на властта и може лесно да удуши или да саботира президентската политика, предупреждава експертът Майкъл Кофман.

Победата на Тръмп силно ще разтърси Украйна, предсказва "Независимая газета" в очакване на ред събития - от рязко изостряне в близките месеци на ситуацията в сепаратистките източноукраински региони до предсрочна смяна на властта в Киев през 2017 г.

Ръководният екип, дошъл на власт след украинския Майдан, категорично заложи на шанса Хилари Клинтън да победи и сега може да изгуби заедно с нея, описва вестникът, цитиран от Би Би Си, някои нагласи в столицата на страната.

Политологът Костянтин Бондаренко очаква скорошни сериозни кадрови промени в Украйна. "Вече се редят на опашка онези, които са готови да гледат в устата новата американска администрация с уверения, че те са по-добри от (президента Петро) Порошенко и неговите приятели. Едва ли ще минем без шумни оставки", добавя той.

Според експерти от Киев новите контури на американската политика спрямо Украйна ще проличат най-рано напролет, а близкото шестмесечие ще е критичен период.

Политологът Петро Олешчук обяснява: "Русия може би ще се опита да хване бика за рогата - да осъществи агресивни проекти спрямо Украйна. Това означава рязко да изостри ситуацията в източните украински области. И не само това - може да разшири зоната на нестабилност, за да се вдигнат залозите на преговорите. Което обаче ще има обратен ефект".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: САЩРусияДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ефектът "Тръмп" ще бъде като ужилване от стършел за някои и като благоухание за мен."На не би да ти е чичо и да те вземе на работа в Белия дом. Ако не, си е обикновено бълнуване.
6
2
 
3
 
! Отговори
ПОЛЯ преди 7 години
До Kiril - чети момче, чети. ако четеше повече сега нямаше да ти се налага да пишеш глупости за шеп центове от Козяк. а щеше да имаш достойно платена професия.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ефектът "Тръмп" ще бъде като ужилване от стършел за някои и като благоухание за мен.
4
2
 
7
 
! Отговори
Kiril преди 7 години
Вие какво си мислите, че това е някакъв подарък... колкото и да финансирате пропаганда, Вие най-добре знаете, че дори не сте на световната икономическа и политическа карта, с изключение на някоя и друга гаменска намеса в беззащитни територии като Сирия или Украйна. Когато (ако) отворите учебник по икономика писан извън бившия СИВ, Вие не присъствате там, за разлика от Индия, Китай, Япония, Австралия, големите държави от ЕС, а да, и разбира се....САЩ.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трумп може да се опита да бъде разбран президент ,но само ако ционистката пасмина му позволи.всъщност с тръмп и без тръмп америка е бита карта.фалирала икономика огромни дългове,огромна престъпност,нискоинтелигентен народ;помийната яма на света
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BALGARIA TRIBVA DA VAZTANOVI BRATSKITE SI VRAZKI S RUSIA A SASCHO I DA PRODALJI PRIATELSKITE SI OTNOSCHENIA S EVROPA I SEVERNA AMERIKA NO NE NA SOROSIDNATA ANTIEVROPESKA POLITIKA NE NA IZMAMNIAT MULTIKULTURALIZAM KOITO IMA ZA ZEL PRETOPIAVANETO NA EVROPESKITE NARODI ISKAME MIR ANE VOINI SAD ZA ROTSCHILDOVIAT ZIONIZAM
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ни интересува руския печат?