Европарламентът гласува: Да замразим преговорите с Турция!

Причината – репресивните мерки на правителството след опита за преврат
Обновена: 24 ное 2016 14:15 | 24 ное 2016 14:08,
52
Европарламентът гласува: Да замразим преговорите с Турция!
Снимка: архив Reuters

Европейският парламент прие днес с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 въздържали се резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Резолюцията има незаконодателен характер. В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит. Отчита се, че Турция е важен партньор и че от Анкара се очаква да спазва най-високите стандарти по отношение на демокрацията, включително зачитането на правата на човека, принципите на правовата държава, основните свободи и всеобщото право на справедлив съдебен процес.

Използването на репресивни мерки от страна на турското правителство в условията на извънредно положение е несъразмерно и нарушава основните права и свободи, защитавани от турската конституция, демократичните ценности, на които се основава ЕС, и противоречи на Международния пакт за граждански и политически права, пише в резолюцията.

Евродепутатите отбелязват, че след опита за преврат турските власти са задържали 10 членове на парламента от опозиционната Демократична партия на народите, както и около 150 журналисти. Към броя на задържаните се прибавят 2386 съдии и прокурори, както и 40 000 други турски граждани. В Турция 129 000 държавни служители или са временно отстранени от длъжност (66 000), или са уволнени (63 000), като срещу повечето от тях до момента няма повдигнати обвинения.

ЕП отчита, че турският президент Реджеп Ердоган и турското правителство многократно са правили изявления за възстановяването на смъртното наказание. Отбелязва се, че правната основа на досегашните преговори с Анкара предвижда в случай на сериозно и постоянно нарушаване от страна на Турция на принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека, основните свободи и принципите на правовата държава, на които се основава ЕС, Европейската комисия, по собствена инициатива или по искане от страна на 1/3 от държавите в ЕС, да препоръча спирането на преговорите и да предложи условията за тяхното възобновяване.

Временното прекратяване на преговорите би довело до замразяване на текущите преговори, без да се отварят нови глави и да се предприемат нови инициативи, се посочва в резолюцията.

ЕП строго осъжда несъразмерните репресивни мерки, предприети в Турция след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г.; потвърждава ангажимента си да запази връзката на Турция с ЕС; призовава ЕК и държавите от ЕС да пристъпят към временно замразяване на текущите преговори за присъединяване с Турция.

ЕП поема ангажимент да преразгледа своята позиция, когато несъразмерните мерки, взети по време на извънредно положение в Турция, бъдат отменени. ЕП ще се основава при преразглеждането на това дали принципите на правовата държава и правата на човека са възстановени навсякъде в Турция. ЕП е на мнение, че подходящото време за поставяне на начало на подобно преразглеждане би бил моментът, в който бъде отменено извънредното положение.

ЕП заявява, че възстановяването на смъртното наказание в Турция би довело до официално преустановяване на процеса на присъединяване. Евродепутатите добавят, че Турция не е изпълнила седем от общо 72 изисквания за отпадането на визовия режим с ЕС. ЕП призовава ЕК да обмисли възможността за увеличаване на подкрепата по Европейския инструмент за демокрация и права на човека за турското гражданско общество. ЕП заявява, че действията на правителството в Анкара допълнително отклоняват Турция от европейския й път.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А като причина за замразявнето на преговорите защо не е терититориалните претенции изказани от Ердоган към Гърция и България, страни членки на ЕС
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе стига с тая Русия вече. Разберете, няма вече Русия, Путин е китайски агент. Всички го знаят!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерие наречено ЕС в лицето на лидерите му сатанисти.Това да не е ново планирано предизвикателство да отвори Ердоган(който стана неудобен след посещението си в Русия и дължи живота си на Русия)границата и пусне няколко милиони мигранти.Защото планираното от сатанистите унищожение на европейската християнска цивилизация ще се ускори чрез хаоса и нашествието.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Gavarit Moskva, на грешна вълна ти е радиото.
21
2
 
5
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Ашколсун ,раздавайте баклавата, рахат локума и шербета за добрата новина.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOGATO ERDOGAN SMENI KURSA KAM AZIQ.Шалварчо, R-доган не е мръднал от Азия, че да "смени курса".
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешка.Ердоган ще пусне всички бежанци от което ще посрадаме най много ние и Гърция.
18
2
 
22
 
! Отговори
Gavarit Moskva преди 7 години
Всички знаем че Турция няма да бъде приета никога в ЕС! Това и турците го знаят и Ердогна го знае. Ердоган си върти на пръста целия ЕС, всичко е политика. Турция принадлежи към Евразийския съюз, съюзът който ще доминира над ЗАПАДА!!!
17
0
 
18
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Това че ще бъдат замразени преговорите не е смешно. Смешно е че се "водят" 53 години. Ми това си е рекорд за Гинес. И още по- смешна е причината поради която се замразяват. Хич не е тази, която се изтъква. Ключовата дума е Русия. Ру-си-я! Смешно, нали?!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, самите членки на ЕС гледат да напуснат съюза. Някои вече го направиха, на други им предстои, а глупавите евродепутати гласуват резолюция без никаква стойност понеже турците отдавна са загърбили членството си.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейският парламент прие вчера и резолюция, в която обяви в която православието е обявено сред "опасните видове идеологии", защото пропагандира своите православни ценности и разширява влиянието си в целия свят. Тази новина защо липсва?_____Четох резолюцията, но такова нещо не видях. Бихте ли постнали тука пасажът където се споменава православието?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
LO6O ZA BALGARIQ NAY VE4E A NA TURCITE I E VSE TAQ, TE TAKA ILI INA4E NE ISKAT EC.SKORO 6TE IMA REFERANDUM, NARODA ISKA DA KAJE NE NA EC.TIQ OT EC SAMO SI IGRAQT S OGANQ PRI POLOJENIE 4E TURCITE VSA6TNOST SE OTKAZAHA OT EC
13
3
 
3
 
! Отговори
Луд преди 7 години
Няма правилен ход Европа, ако ги приемем влизат едни ***, ако не ги приемем други.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕП гласува за повече мигранти.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TURCIQ PROSTO SE BAZIKA S EVROPA A TIQ OT BRYUKSEL VZEHA DA SE PRAVQT NA INTERESNI KOGATO ERDOGAN SMENI KURSA KAM AZIQ.
10
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Само Турция да не гласува сега за прекратяване на договора за мигранрите. Че тогава оградата няма да ги спре.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако Ердоган пусне "ордите" Меркел да пусне към Турция 10-те милиона турци. Танто за кукуриго.
8
1
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Забравете за Турция. Ще си сложим таралеж в гащите. Вълкът козината си мени, но не нравът си. Послушайте един от милионите българи.
7
3
 
7
 
! Отговори
До инженер преди 7 години
Гърция вече го направи, само нашите клоуни още се разсейват.
6
6
 
32
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
България и Гърция трябва да поставят категорично въпроса с безотговорното говорене на Ердоган относно разширяването на границите и ревизирането на мирните договори. Такава Турция няма място в ЕС - недобросъседска, агресивна, неоосманистка, авторитарна.