ООН обезглавява бизнеса на Северна Корея със... статуи

Годишните приходи на страната възлизат на 10 милиона долара
2 дек 2016 21:20, Елка Василева
31
ООН обезглавява бизнеса на Северна Корея със... статуи
Снимка: архив, Reuters

Бедната Северна Корея не е известна с трескаво развиваща се промишленост, но си е спечелила слава в някои африкански държави като износител на огромни статуи в социалистически стил.

Съветът за сигурност на ООН наложи в сряда нови санкции, чиято цел е да орежат с една четвърт приходите на Пхенян от износ, в отговор на извършения през септември пети и най-голям ядрен опит, пише Ройтерс.

Санкциите ще са насочени към износа на въглища, руда, работна ръка и статуи, се посочва в изготвената от ООН резолюция.

Производството и износът на излетите от бронз севернокорейски статуи в стил социалистически реализъм са малък източник на твърда валута за изолираната страна. Според една оценка приходите от статуи възлизат на 10 милиона долара годишно. Северна Корея обаче има добра репутация в тази сфера.

"От всички неща, които Северна Корея може и прави, тя със сигурност разбира от изкуство в стил социалистически реализъм", каза Саймън Кокрел от базирана в Пекин компания, която води туристи в Северна Корея.

От 70-те години на 20 век Северна Корея е построила паметници и статуи в около 18 африкански страни според южнокорейския художник Онеджун Че, който е правил проучвания по въпроса.

Той пресмята, че Северна Корея е спечелила над 160 милиона долара от 2000 г. от сгради и паметници в страни като Намибия, Конго, Ботсвана и Сенегал. За сравнение резолюцията на ООН планира да сложи таван на севернокорейския износ на въглища до около 400 милиона долара на година.

Един от първите паметници, които Северна Корея дарява, е построеният през 1984 г. паметник на етиопски и кубински войници "Тиглачин" в Адис Абеба. Той представлява обелиск с червена петолъчка и трима войници отпред с вдигнати във въздуха автомати "Калашников". Той бе дарен по времето, когато севернокорейската икономика бе в доста по-добро състояние от днешното, благодарение на помощи от Съветския съюз и Китай.

Статуите бяха важен инструмент за Пхенян, когато инвестираше в мрежите си зад граница, за да спечели дипломатическата подкрепа на по-малки държави в ООН.

Най-високата статуя в Африка

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и последвалият масов глад унищожиха плановата икономика на Северна Корея и превърнаха подаряването на статуи в бизнес.

Това се видя най-ясно през 2010 г., когато севернокорейски работници завършиха най-високата статуя в Африка - 49-метровия Паметник на африканското възраждане, който се издига над предградие на сенегалската столица Дакар.

Статуята е струвала на Сенегал около 27 милиона долара според някои оценки. На нея мъж, гол до кръста, е прегърнал с едната си ръка жена, а с другата държи дете, вдигнато на рамото му.

Севернокорейските статуи се правят от скулптори в студио "Мансудае" - простиращ се на голяма площ комплекс , в който се измисля и създава държавна пропаганда. Засега не е ясно как институцията ще бъде засегната от санкциите.

Колоритната звезда на американския баскетбол Денис Родман получи като подарък свой бюст, направен от скулпторите в "Мансудае", при едно от пътуванията си в Северна Корея за среща с лидера Ким Чен Ун през 2013 г.

По-късно той даде пресконференция в Ню Йорк със скулптурата, поставена на масата пред него.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Северна Кореястатуи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.ако скимтиш като нас ти подхвърлят от време на време по, някой оглозган кокал....Къде го кокалът?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тичаме срещу КНДР, защо не можем да ги стигнем?
21
2
 
1
 
! Отговори
В.методиев преди 7 години
Не е въпрос за 10 млн.долара ,а да няма комунистическа пропаганда.
20
0
 
1
 
! Отговори
РККА преди 7 години
ако ме мучиш със запада, виеш от глад....ако скимтиш като нас ти подхвърлят от време на време по, някой оглозган кокал....
19
0
 
3
 
! Отговори
Богата РБ преди 7 години
под прага на бедност са 1 578.3 хил. лица, или 21.8% от населението на страната. През 2014 г. относителният дял на децата на възраст 0 - 17 години в риск от бедност е 31.7%, или приблизително 377.3 хиляди деца.
18
0
 
5
 
! Отговори
Цензурата Днес преди 7 години
Между впрочем близо до Пхенян.Невиждани протести в Южна КореяИскат оставката на президентката Парк Гън хе - В Сеул протестиращите са над 1 500 000.
17
3
 
6
 
! Отговори
Днес-кукувици преди 7 години
Бедната Северна Корея не е известна с трескаво развиваща се промишленост - спътник в космоса, производство на всичко - от колела до подводници, балистични ракети, термоядрено оръжие и пр., Богата РБ внася чесън от Китай.
16
2
 
2
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 7 години
От нашия опит най жестока вреда на Евро азия нанася рушенето на ПЛовдивските тепета.Изградени са от много скъп писмен гранит ..неръкотворен.Мощна охрана на големи региони обезпечаваше Рубинената звезда над Партииния дом..Звездата даваше сигурност благодарени е на връзка с основателката на неозойската ни ера от Сириус.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОНАЛД ЩЕ ТАКОВА МАЙ КАТА И НА НАТО.. Щото сега САЩ поемат 75 % от разходите на НАТО , Доналд каза , че това няма да продължава.ТОЙ ОЩЕ КАЗА: който иска да го пазим, да си плаща
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯЗЪК! ТЪКМО МИСЛЕХ ДА ПОРЪЧАМ ОГРОМНА СТАТУЯ НА БОКО С ПРОТЕГНАТА НАПРЕД РЪКА , която да ни сочи светлото бъдеще(В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТИЛ).
13
1
 
17
 
! Отговори
74434 преди 7 години
ООН опря до 10 милиона долара, вайкайки се за гладуващите корейчета. А милиардите от оръжия, наркотици, търговия с човешки органи и секс роби не засягат лоясалите *** на издръжка на обедняващото човечество - *** долнопробна!
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГъГъГъ гъъъ - ЗАРАЗА : Укропите ПЪРВИ , след тах Пшеките, наште Тиквунци а сега и ООНь заразено с болестта "РАЗРУШИ ПАМЕТНИК"ХаХаХа иддооти бля
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН пропиндо агенция за движими товари (кеннефна хартия и боеприпаси с етикет ХУМ. ПОМОЩ )АВЕ да бяхте си ПЛАТИЛИ поразиийте в Хаити 900 000 засегнати и 9000 убити ПРЯКО от ООН агенцията на бунги-мун.В съвременната история НЯМА такова масово заразяване с холера - просто НЯМА.Вива оон и неговите непалци Вива
10
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човешка трагедия е това, което се случва там. Жалко че всички държави по света..остават това просто така... един изстрдал народ, за който явно светлината няма да дойде скоро.Китай и Русия са основните виновници, за тези тежки режими....но и те ще плащат цената на тази кръв отново някой ден.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега Доналд като дойде на власт ще ****** ***** *** **** на ООН-то
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещам, че веждито ще емигрира при Ким чен Ун. И без това е свикнал да слугува на вождове.
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въглища...... за 400 милиона ...а живеели в пещери .Дебилизъм.
6
10
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
А, богатият евроатлантически български народ какво изнася ?
5
0
 
19
 
! Отговори
хъ преди 7 години
бре, то Сенегал била богата държава бе - 27 млн за статуя ?тцтцтц
4
4
 
10
 
! Отговори
соцреализъм преди 7 години
а бре, другари, как сте проспали такава възможност, сумати кютюци и статУи се похабиха, можехме да подковем идеологически с тях братските африкански народи да не идват насам