Трудностите пред новия крал на Тайланд - национални и лични

"Жените го смятат за интересен, а той намира тях за още по-интересни"
2 дек 2016 20:35, Елка Василева
12
Трудностите пред новия крал на Тайланд - национални и лични
Крал Рама Десети. Снимка: архив, Reuters

Новият крал на Тайланд Рама Десети е десетият от династия, основана през 1782 г., но неговото управление ще бъде сравнявано с това на покойния му баща, който неотклонно водеше страната си към модерността през 70-годишното си царуване.

Рама Десети - който получи снощи и официалната титла "Негово величество крал Маха Ваджиралонгкорн Бодиндрадебаяваранкун", бе обявен за наследник на престола през 1972 г. от крал Пумипон Адулядет. Пумипон Адулядет почина на 13 октомври на 88-годишна възраст след дългогодишно заболяване.

Сега 64-годишният Ваджиралонгкорн, второ дете и единствен син на Пумипон и кралица Сирикит, се изправя пред предизвикателството да поддържа конституционна монархия в страна с политически проблеми - която е ръководена от армията от 2014 г., и да се опита да спечели същото уважение, с което се ползваше трудолюбивият му баща, пише Асошиейтед прес.

В обществото отдавна имаше спекулации за финансите, избухливия характер и по други въпроси около Ваджиралонгкорн. Трите му провалени брака бяха широко коментирани.

"Когато си роден с такова положение, трябва да го приемеш", каза той през 1987 г. за женското списание "Дичан" в едно от редките си интервюта. "Някои хора ме харесват, други - не. Това е тяхно право. Където и да отидеш, има клюки. Ако се занимаваш с клюки, не трябва да работиш."

Като престолонаследник, а вече и като крал Ваджиралонгкорн е защитен от тайландското законодателство, което предвижда от три до петнадесет години затвор за всеки, признат за виновен в неясно дефинираното престъпление обида срещу монархията. Делата за оскърбление срещу кралски особи и блокирането на интернет сайтове, смятани за обидни за кралското семейство, зачестиха през последните години.

Въпреки че той присъстваше на задължителните кралски церемонии, а през последните години заместваше баща си при някои протоколни и дипломатически прояви, принцът не обича да е във фокуса на общественото внимание и видимо се чувства неудобно на повечето публични места.

Трите му сестри и първата му съпруга се появяват често във вечерни телевизионни предавания за новини за кралското семейство, изпълняват социални функции и се занимават с благотворителност, която издига престижа на монархията.

Публичните прояви на Ваджиралонгкорн не са толкова чести. Той и сестрите му често пътуват в чужбина, а принцесите обикновено популяризират родината си по един или друг начин. Неговите изяви в повечето случаи остават лични и не се оповестяват публично, с изключение на новините в местни таблоиди за посещенията му в други страни. Той прекарва по-голямата част от времето си в Германия и се върна от там точно преди да бъде обявен за крал вчера.

През 2015 г. той участва в две големи публични прояви в Тайланд, като поведе хиляди хора в големи колоездачни обиколки по случай рождените дни на майка му и баща му. Мнозина възприеха това като опит да подобри имиджа си, за да се подготви за възкачването си на престола.

Роден на 28 юли 1952 г., принцът е бил задушаван от внимание, точно както човек си представя, че става, когато растеш в дворец. В по-късните си години той каза в интервю, че дори на 12-годишна възраст не е можел да завърже обувките си сам, защото придворните винаги са го правели вместо него.

"Родителите ми се опитаха да ме отгледат по нормален начин, но около нас винаги имаше прекалено много хора, които се опитваха да спечелят благоразположение", каза той пред "Дичан".

Истинските усилия по подготовката на принца за престола започват в ранните му тийнейджърски години. Той получава офицерски чин в трите вида въоръжени сили, а на 14 години е изпратен в интернат в Англия. Принцът продължава образованието си в училище в Сидни, където се подготвя за австралийския Кралски военен колеж в Дънтрун. Приет е в него през 1972 г. и завършва през 1975 г., малко след като в съседните на Тайланд Камбоджа, Лаос и Южен Виетнам са установени комунистически режими.

Принцът участва в няколко военни операции срещу комунистическо въстание в Тайланд, но пред него възникват по-сериозни проблеми от личен характер. През 1977 г., вероятно по настояване на майка си, той се жени за своята първа братовчедка по майчина линия Сомсавали Китиякон. През 1978 г. им се ражда дъщеря, въпреки че бракът им се разпада.

Втората му съпруга - Ювадхида Полпрасетх, няма аристократично потекло. От нея той има дъщеря и четирима синове. След като се развеждат, принцът се отказва от синовете си, но взема попечителство над дъщеря си, която в момента е моден дизайнер.

Кралица Сирикит е наясно с репутацията на сина си сред жените и при пътуване в САЩ през 1982 г. казва пред репортери: "Синът ми, престолонаследникът, е малко Дон Жуан. Той е добър студент, добро момче, но жените го смятат за интересен, а той намира тях за още по-интересни".

Високопоставени придворни се опитват да насърчат ентусиазма на Ваджиралонгкорн към военната кариера, като го изпращат на обучения в чужбина. Курс по военно обучение за напреднали в САЩ през 1980 г. засилва интереса му към летенето - страст, която той има и досега. Придружават го много хора при честите му пътувания до Европа с два самолета Боинг 737, запазени за ползване лично от него.

През 1992 г. той каза, че слуховете за него са "смущаващи", най-вече защото смята, че не може да се защити, тъй като е член на кралското семейство.

В изявление пред специално поканени в резиденцията му репортери той отрече някои отдавнашни слухове: че има собствени нощни клубове и дискотеки, които печелят, нарушавайки определения от закона час за затваряне благодарение на връзки с него, че стои зад различни финансови измами, че спекулира с държавната лотария.

"Парите, които харча, са спечелени честно. Не искам да докосвам средства, спечелени незаконно или чрез страданието на други хора", каза той.

С времето някои от по-скандалните обвинения замряха. Но слуховете около личния му живот продължават.

През 2001 г. той се ожени за друга жена без аристократично потекло - Сирирасми Коет-ампаенг, която през 2005 г. му роди син - принц Дипангкорн Расмиджоти.

Сирирасми също изпадна в немилост. Някои от близките й роднини бяха арестувани през ноември 2014 г. по обвинение в злоупотреба с името на престолонаследника при тайно споразумение с корумпирани полицаи за ръководене на голяма схема за изнудвания. Кралската й титла бе отнета, а двойката се разведе.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
На този ако се свали униформата ще заприлича на чист м,ан,гал . Или Ром .
9
2
 
4
 
! Отговори
Полукуку преди 7 години
Тоя по прилича на полукретен ...
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв полубог може да е тоя ушопляс палачинката? С тия пеленгатори хваща радио Белград директно от Бангкок.
7
2
 
9
 
! Отговори
Този преди 7 години
Тоя кавал съм го виждал на живо, докато работех в Кемпински на летището в Мюнхен. Надут смачканяк, а гаджете му е на 25 и е надута, гадна пуйка. И наистина има цял етаж със слуги, генерален щаб и отцепвахме целият хотел тоя като излизаше. Нямахме право да го гледаме в очите, бил полубог!!!! Абе лида работа
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе взаимно интересни са си с жените, обаче в Тайланд никога не можеш да си сигурен кое е мъж и кое жена.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ушатия интересен?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако нещата не сработят винаги може да разпери уши и да отлети
3
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Този ще си прекара добре.
2
2
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Рама Десети живя почти 2 десетилетия в луксозно имение на Щарнбергерзее до Мюнхен. Има и 3 годишен син от последната си приятелка, която е 32 годишна. Сред съседите си е известен с пищните оргии, които е правил почти всяка седмица. Макар и на 64 е истински плейбой. Не е работил нито рдин ден през живота си досега. Вече ще бачка като крал.
1
0
 
19
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ха сега, който произнесе 5 пъти пълното име на краля без да запецне, да вдигне ръка!