Затворите в Турция препълнени, изтезанията - ужасяващи

Експерт от ООН: В страната има климат на сплашване!
2 дек 2016 21:50, Елка Василева
67
Затворите в Турция препълнени, изтезанията - ужасяващи
Снимка: архив, Reuters

Изтезанията и малтретирането са широко разпространени в Турция в периода след провалилия се опит за преврат през юли, заяви експерт от ООН, като предупреди, че затворите и арестите в Турция са препълнени, съобщи ДПА.

Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН по проблемите на изтезанията, направи това изявление в края на шестдневното си посещение в Турция.

Повечето от посетените обекти бяха претъпкани, като заетостта варираше от 125 до над 200 процента от капацитета на обектите, заяви Мелцер, като същевременно отбеляза, че ситуацията в затворите е задоволителна.

Мелцер бе критичен за мерките, въведени при извънредното положение в Турция, казвайки, че хората се държат до 30 дни в ареста без съдебно решение и без достъп до адвокат по пет дни.

Килиите в ареста, в които в момента се държат хора до 30 дни без достъп до чист въздух, не са подходящи за държане на когото и да било за повече от 48 часа, каза Мелцер.

Експертът посочи, че в Турция има "климат на сплашване", който обезкуражава хората да подават жалби. Той призова турските власти по-добре да разследват твърденията за малтретиране.

Турция държи под арест около 37 000 души във връзка с опита за преврат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ferrero преди 7 години
България е жалка държава не си гледат на собствената пък коментират на дали турците живеят по гадно от българите няма какво да сравним заплати от 400 лева с 1000 турски лири и повече а и да не говоря за икономиките на двете страни едната е на крайните класации а другата 15-та по големина в света да не говоря за армията и военната мощ...
33
1
 
0
 
! Отговори
Aladdin преди 7 години
jalki bilgari :)
32
3
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Егати *** е това Турция! Щях да кажа държава, но да не обиждаме кочините.....!
31
1
 
2
 
! Отговори
DDS преди 7 години
До БожоAMA I NA SULTAN SYULEYMAN NE EOSTANALA TAZ DARJAVA NA ERDOGAN LI SHTE OSTANE BESHE POCHNAL DOBRE AMA NAH VLASTOLYUBIYETO NA KAKVO GI PREVRASHTA TAKAV SI E I PUTIN
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОРЕ ТАМЪН СИ Е НА МЕСТО ЧОВЕКОТ ЗА ТОВА ЗА ТОВА ЛИБЕРАСТИТЕ ГИ Е ЯД НА НЕГО ЩОТО НЕ МОГАТ ДАСИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ТАМ !
29
2
 
9
 
! Отговори
Среднощен експрес преди 7 години
Без емоции може да кажем,че бумеранга на злото ще счупи дебелата главичка на Ердю.За разлика от US,където има над 2.5 милиона затворници,главно цветни,то нашия герой опитва да затвори цвета на нацията си.Който не се е снишил или не ръкопляска,ще попадне там. Да ама това са хора инженери,лекари,учители,съдии и т.н.Най-страшно е че ИКОНОМИКАТА върви надолу.Отлива на туристи (Ердо,кажи си!) още повече свива приходите.Повтарят се сталински времена и отношението на света към тях.Сериала е изчерпан!
28
6
 
8
 
! Отговори
ХАХА преди 7 години
И тия ще ми влизат в ЕС!!Те са си анадолци,черни,мръсни и изостанали.Само европейската част е що-годе цивилизована-Истанбул,Одрин-който пък е български.Другото е плява!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН умува , за пръв път научавам това . Но от много умуване на тях изглежда нищо не им остана в главите .
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става все по-интересно . Турците са ни възможно най - близки братовчеди , а унгарците сами заявяват - Ние с вас сме братовчеди . Така и трябваше да се очаква . В миналото Турците са показали чудеса от храброст и Турската империя е била много голяма . Направо като Велика България . Ако сега ги критикуваме жестоко означава , че не им мислим Злото .
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една китайска поговорка,,Остави плевелите да пораснат и тогава ги изчисти,, Ще се намерят чистачи на плевелите които растът сега в Турция ,щом тръгнат да се разпостраняват при комшийте.
24
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 7 години
Решението за ердогад е да построи още 10 000 затвора, да спретне още един , два "преврата" и султанството му ще е вечно :)))
23
4
 
12
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
"Повечето от посетените обекти бяха претъпкани, като заетостта варираше от 125 до над 200 процента от капацитета на обектите, заяви Мелцер, като същевременно отбеляза, че ситуацията в затворите е задоволителна." Забележете, че ситуацията е задоволителна. Ако всичко това ставаше в Русия САЩ, ООН, ЕС щяха да опищят света и нямаше с нищо друго да се занимат, освен с този проблем. Но когато това става в братска Турция, всичко си е ок. Какво двуличие и дойни стандарти.
22
1
 
10
 
! Отговори
Божо преди 7 години
До 100%TURKТочно така, утре като те вкарат в някой зандан, защото им се виждаш 35.4 % турк , ще плачеш , обаче няма да има кой да ти помогне !!!! Простотията на обикновения човек води до идиотия на "необикновените" диктатори с огромна власт !!!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм с човека писал се като "100%TURK". Защото ООН си чеше пъпката, когато по света стават най-ужасните неща, включително разтурването на множество държави, нападане на страни от великите сили без причина, поддържане на тероризма от същите велики сили и т.н.
20
15
 
8
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
В турските затвори има провинили се . Никой там не е на хотел. Да е мислил преди да са го тикнали там .на ООН то всичко му е наред , почнало за турските затвори да умува .
19
1
 
11
 
! Отговори
мдааа преди 7 години
Какво ли да кажа, да си мисля за за тъй наречените "евроатлантически ценности" и техните представители ???Знаели ,че в турските затвори ИЗТЕЗАВАЛИ , НО СПОРЕД ТЯХ ПОЛОЖЕНИЕТО БИЛО забележете -ЗАДОВОЛИТЕЛНО,тоест нищо особенно. А ЩОМ И ШЕФА НА ЕП- ЖАН КЛОД ЮНКЕР КАЗА ,ЧЕ НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ БЪРКАТ НА ЕРДОГАН.До какви ли изводи да стигна ?!?!Изводът според мен е - ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ В ЕВРОПА САМО, ЧЕ ИМА И ПО-РАВНИ, А ИМА И НАЙ-РАВНИ. Явно ние според тях сме от ГЛУПАЦИТЕ, НО ЗА ТОВА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме, че коренното население на Мала Азия включва траки, хети, елини и други. Даже келтски царство е имало там. И прословутото Караманско царство, за което се твърди, че е от българи. А тюрките, повтарям... "тюрките"... които идват от средна Азия, са сред възможно най-близките братовчеди на пра-българите. Затова, хайде няма нужда да правим гръмки изказвания и обиди, ако не сме учили достатъчно. Понеже по този начин обиждаме най-вече себе си.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29 отоман Турския образ на бай *** ,е с пъти по-*** и див от Българския
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак Имамите са виновни . Дръпнете му едно Гамото на тоя Държавен глава бе , черночалми такива .
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе , тоя АЛЛАХ , всичката си работа прехвърлил на Лидера и нашият , нали е Заместник .............