Александър ван дер Белен: Борих се за ЕС от самото начало

Цяла Европа си отдъхна, заяви той в Twitter
4 дек 2016 21:48, Анисия Иванова
82
Александър ван дер Белен: Борих се за ЕС от самото начало
Снимка: БТА

Победителят в президентските избори в Австрия Александър ван дер Белен заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата над евроскептичния му съперник Норбет Хофер, предаде ДПА. 

"Борих се за Европейския съюз от самото начало", каза Ван дер Белен в първите си коментари след обявяването на прогнозните резултати. Бившият лидер на Зелената партия призна, че не е бил напълно уверен в победата си.

Надявах се на положителен резултат. Бях изненадан обаче от преднината, отбеляза той.

Хофер, който вече призна поражението си, ясно посочи, че няма да се откаже от политиката и отново ще се кандидатира за президент след шест години. 

"Никога няма да подведа избирателите си", зарече се кандидатът на крайнодясната Партия на свободата.
Германският вицеканцлер Зигмар Габриел приветства победата на Ван дер Белен, пише БТА.

Цяла Европа си отдъхна, заяви той в Twitter. По думите му резултатите от изборите в Австрия са "ясна победа на разума над десния популизъм".

Александър ван дер Белен води с 51,68 процента от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата, информира ТАСС. На пресконференция в двореца Хофбург той изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент".

Той призна, че досега не е мислил за подготовката на встъпването си в длъжност, тъй като е бил концентриран изцяло върху изборите.

72-годишният политик е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като "дете на имигранти" в алпийската провинция Тирол. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика. През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години - до 2008 година.

Австрийският канцлер Кристиан Керн поздрави Ван дер Белен за победата и изрази увереност, че Австрия ще има президент, който отлично ще я представлява на национално и международно ниво, информира АП.

Председателят на Европейския парламент Марин Шулц определи резултата от изборите като поражение за "антиевропейския, ретрограден популизъм". Той поздрави новоизбрания президент за това, че е спечелил "с ясно проевропейско послание и кампания".

Поздравления отправи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По важно е догодина в Германия да сложат на пързалката ханъмата Изперкел.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И до къде ще отидат в Италия. Да си пеят партизански песни по улиците , и да си четат Томазо Кампанела.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анти-БСП, Анти-Русия преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Все пак имат напредък господа псевдодемократите. Предишният националист Йорк Хайдер просто го убиха. Хофер поне е жив ...-------------Името му е ЙорГ Хайдер, не става дума за Ню Йорк.Левите сили сте все така неграмотни и се чудите защо не можете да спечелите едни избори!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анти-БСП, Анти-Русия преди 7 години
За всички е ясно, че "здравите сили" в Еврогейският съюз са се мобилизирали и по Цветан Цветановски си "спечелил" изборите в Австрия.-----------Дай ми доказателство, че Цветанов и ГЕРБ печелят с измама?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMДостъпа не е учудващ, учудващо е, че могат да пишат.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три дни траур за путинофилите.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа си била отдъхнала!!! Пълни глупости!! Колкото и да лъжат и фалшифицират истината, въпрос на време е ЕС да се разпадне. Ако хората искат да живеят нормално, да имат защита на държавата си, да има работа, да се спре с това безумие на прииждащите орди и всеобщо ислямизиране, трябва да бъде изкоренен неолибералният модел на управление.
41
5
 
6
 
! Отговори
Експерта преди 7 години
Само на мен ли ми се струва, че този е ... пееерас или поне "двуцевка"?!
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости,пак фалшифицираха изборите,много гласуват по пощата и електронно!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от този реални нищо не зависи... Президента в парламентарна република е почти никой.
38
10
 
7
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Учудващо е колко фашизоиди имат достъп до интернет хахаха...
37
6
 
9
 
! Отговори
вот преди 7 години
До Анонимен 50Не е вярно,разликата бе минимална на първия кръг.Но на втория,сравнително високият вот за популиста Хофнер,показва,че австрийците не желаят повече бежанци,които им натресе Германия.С критиките си към Меркел,националистът Хофнер спечели доста гласоподаватели.Но все пак,австрийците не желаят да им се случи това,което на англичаните с Брексит.Хофнер бе и за развиване на отношенията с Русия,което също повлия на загубата му.
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
борил се.. за тва ли на първите избори едвам събра 20%?от далече си личи какъв *** е...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би трябва само да си мислим, че новият президент на Австрия е проевропейски настроен.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди всичко е трудно да се каже, че Ван Дер Белен е с ясни позиции.Човек, който е казал, че в Австрия няма място за нови икономически мигранти, едва ли ще бъде на 100% последовател на Меркел.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия верно не могат да осъзнаят как талибаните първо техните зелки ще резнат. По шериата нежните момченца и еманципираните жени искащи да ходят на работа вместо да си стоят в харема биват обезглавявани. Ще видят тогава какво е ислямски популизъм като размахат ония черното знаме с арабските драсканици.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Беленчо ще спаси Австрия от нацистите, нали?
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм.От Зелената партия бил. Демек от модерните - не червен, а "еко", "био", "натюр", проевропейски демагог - ама напредничав, бе!
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32 БРЕЙ. Абе как квичиш от злоба.Кво стана бе ,нали щеше вашия да спечели Австрия..Безсилие и злоба нещо те е обзела.Квичишшш прааавилно и силно.Продължавай да пишеш,квичишшш,плюеш,заплашваш....да се озлобяваш.Ама пий една джибровица,слагай дръва в кюмбето и си лягай.А може и една злобарка да си удариш...аха ха ха.*** с цървулански.
29
2
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До SpaceXДа, мисля, че само психично болни могат да превърнат красиви европейски градове в арабски бардаци.. а, тия на снимката са точно от тях!