Руски печат: Защо катастрофира изтребителят Су-33?

Проблеми с корабната авиация може да променят операцията в Сирия
Обновена: 6 дек 2016 10:34 | 6 дек 2016 10:07, Елка Василева
310
Руски печат: Защо катастрофира изтребителят Су-33?
Снимка: архив, Reuters

Специална комисия ще разследва защо се е скъсало спирачното въже, причинило катастрофата с руския изтребител Су-33, който се разби в морето след неуспешен опит да кацне на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", информира "Комерсант".

Самолетоносачът е изпратен в Средиземно море във връзка с военните операции в Сирия, припомня руският вестник.

Комисията ще разследва дали инцидентът се дължи на производствен брак или пилотска грешка, посочва "Комерсант". Експертите вече са установили, че проблеми с аерофинишера - устройството за спиране на палубните самолети при кацане, са причинили и предходния нещастен случай в средата на ноември, когато бе изгубен друг самолет от кораба - МиГ-29К, принуден да кръжи из въздуха, докато изчерпи горивото си.

Още по темата

За последен път руският военен флот изгуби самолет Су-33 преди над 10 години. През 2005 г. военните не извадиха изтребителя от Атлантическия океан с мотива, че в системите му няма нищо секретно; така ще стане и този път, прогнозира изданието.

Официални представители на руското министерство на отбраната твърдяха вчера, че палубната авиация на "Адмирал Кузнецов" продължава полетите. Няколко източници от ведомството обаче предупреждават, че проблемите с МиГ-29К и Су-33 може да се отразят сериозно на цялата летателна програма. Според тях, ако не бъдат отстранени скоро повредите в корабния аерофинишер, руският Генщаб ще предислоцира повечето Су-33 - около 8 машини, и два МиГ-29К във въздушната база Хмеймим в сирийската провинция Латакия, откъдето да излитат за удари в провинциите Идлиб и Алепо.

Руските военни явно имат опит от подобни прехвърляния, допълва "Комерсант", като припомня публикация в сп. "Джейн'с дифенс уикли" от ноември - сателитна снимка, на която "ясно личат корабни Су-33 и МиГ-29К в авиобазата в Латакия".

По данни на "Независимая газета" и в двата последни инцидента с "Адмирал Кузнецов" пилотите са оцелели и не са пострадали.

"Това даде възможност на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да отбележи вчера, че военните летци вършат героична работа, работят под напрежение и най-важното е, че след аварията пилотът е останал жив. Все пак обаче остава усещането за нещо недоизказано. Къде е всъщност проблемът - слаби ли са въжетата на аерофинишера, летците ли са зле обучени как да кацат на палубата или самата конструкция на единствения ни самолетоносач крие сериозен дефект?" - пита вестникът.

"При американците също се случват аварии, защото излитането и кацането на самолетоносач е върхът на летателното майсторство", коментира за вестника дългогодишният авиатор о. р. полк. Виктор Алкснис.

Според него обаче проблемът в случая е друг. "Адмирал Кузнецов" е проектиран да използва самолети Як-141, каквито обаче не са били произведени за него заради разпадането на Съветския съюз, а Су-33 са твърде тежки за кораба и точно те късат въжетата. При това "Кузнецов" няма катапулт, няма атомен двигател, а полетната му палуба е твърде малка, добавя експертът.

Щом Русия изобщо е тръгнала да решава практически задачи с помощта на "Адмирал Кузнецов", руската концепция за използване на ударни групи, включващи самолетоносачи, трябва критично да се преразгледа, гласи изводът на "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
Make America Great преди 7 години
Yet another U.S. F/A-18 has just crashed in Japan. Its the 9th Legacy Hornet lost in 6 months and the crash rate is alarming.https://theaviationist/2016/12/07/yet-another-u-s-fa-18-has-just-crashed-in-japan-its-the-9th-legacy-hornet-lost-in-6-months-and-the-crash-rate-is-alarming/За 6 месеца 9 бракми падат. Дали имат достатъчно на склад в пустинята?
229
1
 
3
 
! Отговори
РУСКА ТРАДИЦИЯ преди 7 години
ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя МиГ съветско и руско производство. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни за Agence France Presse.При инцидентите са загинали 171 пилоти (35%), един член на екипажа, осем военнослужещи и 39 мирни жители. Според Ентъни причини за катастрофите са както човешки грешки, така и технически неизправности.По-рано беше съобщено, че през последните 3 години Индия е загубила 33 изтребителя, от които 27 марка МиГ, както и 10 вертолета.В края на март руският посланик в Индия Александър Кадакин заяви,
228
1
 
5
 
! Отговори
РУСКАТА ТРАДИЦИЯ преди 7 години
А Русия само пърди и замърсява атмосферата.ха.ха Четири руски крилати ракети изстреляни към Сирия от Каспийско море са паднали в Иран, съобщи снощи BBC като се позова на неназовани американски правителствени източници. Това са малкото от скритите истини:05.2015г -Руска (втора)ракета-носител "Протон-М", пренасяща мексикански комуникационен спътник, се е разбила след старта на излитането си от космодрума в Байконур в 05:47 по Гринуич, съобщи агенция ТАСС...ха..хаРуска експериментална ракета падна точно след изстрелването си в необитаем район в Северна Русия, съобщи за АФП представител на местнит
227
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби е един промит продукт на съветската школа в България. Живял от дете в завеса и художествена литература за СССР. Оставете го да си изкара старините мислейки, че СССР е някакъв голям фактор, докато хората отиват на Марс и снимат Плутон.
226
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма смисъл да обикалят пак Европа - съвсем близо им е Али Ага Турция - направо до го режат за скрап
225
3
 
13
 
! Отговори
как лъжат путлеристи преди 7 години
ами вече два самальота паднаха в морето да събират риба за никулден..ха.ха
224
5
 
15
 
! Отговори
Зозо the kid преди 7 години
Честита ви американска "Тежка бронирана бригада" в България през 2017 г.Застраховка срещу любезни путински човечета и продажни русофилчета.Ай наздраве и създраве! :))))))))
223
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля да разстрелят няколко от операторите на аерофинишора, бригадата механици, които са ремонтирали системата, директора на завода производител, началник цеха, останалите участници да се заточат в Сибир и всичко ще е ОК.
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо падна самолета всъщност?
221
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Боби ако ще се обаждал, разкажи за "скоростния" КВ. Ако не знаеш руски ще ти го преведа: ускорена версия на базовия модел.Това че някой преводач го е превели като скоростен и Боби папагала кълве и повтаря не го прави скоростен. Защо продължаваш да плещиш за неща които явно са далеч от теб. История физика , сега и танкове и езици. Как си с балета? Там отсега ти казвам, че няма да споря с теб.
220
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемът се нарича саботаж .малко ли са западните бандити които искат да провалят унищожението на тероризма
219
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 278,Ако прочетеш дискусията отначало, ще забележиш, че точно аз отхвърлям папагалското ползване на Гугъл. Не си прочел и 5 книги щом една елементарна дискусия не успяваш да прочетеш. Говоренето наизуст е типичен симптом за Гугъл образование. Ама карай да върви, трябва да се плещи.
218
2
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Боби,Това че си късоглед и не виждаш приложението на нещо не го прави неприложимо. Идеята на Сталин за БТ е била с блицкриг да завладее Европа. Минава през Полша на вериги, захвърля ги и работи в Германия и Франция като бронетранспортьор. Лека броня, малък разход, дължина на пробега, голям ресурс на употреба (липса на вериги за износване).Неприложим е бил ....в Русия.
217
1
 
4
 
! Отговори
аман от гугъл educat преди 7 години
До ГеоргиГугъл образованието ти не е сериозно нещо, с което можеш да спориш с хора прочели книги на височина колкото теб самия. Само се вреш тук и досаждаш. На *** това му е характерното - попрочел нещо, полуразбрал нещо и креши на висок глас, иска всички да го слушат. Ха ха!
216
4
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Боби,Самолетите ще ги пребазират. А Кузя защо го довлякоха? Ще го връщат за претопяване или преработка или направо ще го продадат на место за скрап?
215
2
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Боби, танка е краден та краден. Има филм за това как го изнасят с документи за трактор. Да платили са на много хора за да могат да го изнесат. Това не го прави по малко краден. Това че е краден обаче не го прави по лош. Оръдието с което са го поразявали е сложено след сблъсъка на немската армия с него и е специално разработено (монтажа на танк) заради неуязвимостта на Т34. Дори само този факт - немската армия от ВСВ към 41 година се смята за една от най боеготовните армии изобщо - го прави най.
214
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Боби, не се обажда, видяхме те колко знаеш за танковете.Сега на другите 2ма дето говорят неподготвени. Напишете в Гугъл "топ 10 танк" и из ерете която и да е класация на танкове за всички времена. Погледнете кой танк е на първо място. После заповядайте да се извините. Относно Шърман: да се кара може би да. Но никой никъде не е искал да воюва със Шърман. Викали са им "бензиновите запалки" заради необезопасените им резервоари. Което е достатъчно да са неефективни в бой.
213
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купен е ама ...друг път, краден е танка.Тогава военни идеи от САЩ не се продават на комунистическия СССР.А и ти къде си видял СССР да купува нещо - те само завземат, крадат и поробват, не плащат никога!Така ограбваха соц лагера, това си беше руско робство!
212
4
 
6
 
! Отговори
Човек с опит преди 7 години
Руско ли е - хвърляй го за скрап!
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже Т-34 е бил "супер" танк, руските танкисти са предпочитали да карат комфортните Шърман-и, подарявани от САЩ на СССР по време на войната. Особено са ценели отоплението на вътрешноста на танка през зимата. Т34 няма отопление и екипажа се наливал с водка против страха и студа.