Папата предупреди медиите: Лъжите са политици – грях!

Грешната информация е най-голямата вреда, смята папа Франциск
7 дек 2016 19:50,
34
Папата предупреди медиите: Лъжите са политици – грях!
Снимка: Reuters, архив

Медиите, които се фокусират върху скандали и разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици, рискуват да станат като хората, които изпитват болестно влечение към екскременти, каза папа Франциск в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

Той заяви пред белгийския католически седмичник "Терцио", че разпространяването на дезинформация е "вероятно най-голямата вреда, която медиите могат да нанесат" и че използването на комуникациите за тази цел, а не за възпитание на обществото, е равносилно на грях.

Използвайки термини от психологията, папата каза, че медиите, тиражиращи скандали, рискуват да се отдадат на копрофилия - изпитването на сексуална възбуда от фекалии, а потребителите на тези медии - да изпаднат в копрофагия (ядене на екскременти).

Франциск се извини, че в отговор на въпрос за коректното използване на медиите е използвал такива термини, за да обясни становището си. "Мисля, че медиите трябва да бъдат много ясни, много прозрачни, а не да изпадат във, не се обиждайте, заболяването копрофилия, тоест, винаги да отразяват скандали, да отразяват отвратителни неща, дори да са истина", каза главата на Римокатолическата църква. "И тъй като хората имат склонност към болестта копрофилия, може да бъдат причинени големи вреди".

В тази част от интервюто на папата, дадено на родния му език, испанския, и разпространено за печата в превод на италиански, той използва едни от най-острите думи, които е отправял някога по адрес на медиите, отбелязва Ройтерс.
Франциск спомена и за опасността от употребяване на средствата за масово осведомяване за очерняне на политическите противници. Медиите може да се изкушават да клеветят, да очернят хората, най-вече в политиката. Никой няма право да върши това. "Това е грях, това вреди", каза папата. Светият отец подчерта, че дезинформацията е най-голямата вреда, която могат да нанесат медиите, защото "тя насочва мнението само в една посока и подминава другата част от истината".

Папата направи тези коментари за дезинформацията след широките дебати в САЩ дали фалшиви новини в интернет може да са отклонили гласове към победителя на президентските избори миналия месец - кандидата на републиканците Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мда...този папа тотално се издъни...и изложи!Уж глава на римокатолическата църква - превърна се в ходжа - загрижен за процъфтяването на милиони арабски, и африкански тарамбуки! Тук в Германия - хората масово напускат църквата - като виждат как харчи парите им...и за какво! Тук един кардинал даде за резиденцията си 30 000 000 ? от парите на вярващите - работана се разсмърдя...ама кардинал - не може да бъде разжалван!
15
1
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Това което се случи на изборите в САЩ не е причината за това изказване на папата. Защото демократите които изгубиха изборите са в директни връзки с Джордж Сорос и споделят неговите политики поне по отношение на ЛГБТ общността. А ерудиран човек като папата много добре знае че Сорос е против всички доктрини на Ватикан. Той говори за лъжата като грях. Тръмп ще е президент защото американците не повярваха на лъжите на Клинтън и демократите а не защото вярвали на някакви си лъжливи новини на Фейсбук.
14
1
 
12
 
! Отговори
Заглавие чудо! преди 7 години
Мария нисторова, как го писА това несвързаното заглавие.. с вибратор в п..ката ли?А иначе казаното от Папата и за вас се отнася, много лъжете и се нагаждате бе, ***!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя все едно на бебета говори: не пипайте тука, това е аккано! И ся кво, да не би да ти повярва някой ве Папо ?!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то тук лъжа няма ве Папо! Имейлите са в Укилилийкс,всеки може да ги прочете! Кой е лъжлив незнам,май си ти !
11
1
 
8
 
! Отговори
АЗ76 преди 7 години
тоо па само плямпа... земи свъши нещо дейно,бре човек!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите първенци, ще го купят и продадът 5 пъти тоя кракомияч, преди да е успял да се прекръсти!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бива неграмотници, ама при бай Тошо и за събирачи на хартия за вторични суровини нямаше да ви вземат. Оправете си заглавието.
8
1
 
6
 
! Отговори
до хахоха преди 7 години
За първи път чувам Лудогорец да са имали за цел непременно да се класират на едно от първите две места в групата.
7
1
 
9
 
! Отговори
Skunka преди 7 години
Да каже не е ли грях банката на ватикана.Porcco dio
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното доказателство, че попа и царя са като дуупе и ***. Обижда независимите медии затоваче раздухаха скандала с Клинтън и Подеста, и педофилските им извращения. В църквата и без това гъмжи от педофили, май и той е от тях.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да си глава на най -голямата ерес в христианскиясвят не е ли грях
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този папа е изключително прозззд.
3
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
А, грях ли е да лъжеш, че Лудогорец се е класирал за Лига Европа, след като всъщност те отпадат от по-престижния и класен турнир Шампионска лига ?Или щом Домуса плаща, всичко е в реда на нещата ? ...
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папа кажи това на политици в България ))) Лъжат като за световно.
1
6
 
12
 
! Отговори
ами преди 7 години
Да мие краката на Мигрантите и да ги целува не е ли грях!Отвратително е!