Топ банкери и дилъри хванати в крачка по цинизми

Ипотеки, вързани с EURIBOR, може да са пострадали при манипулациите
7 дек 2016 14:44,
13
Топ банкери и дилъри хванати в крачка по цинизми
Снимка: архив, Reuters

Борсови дилъри бяха хванати в крачка заради тайните съобщения, които разменяли помежду си за нагласени сделки в инстант месинджър и в чат стаи.

Европейската комисия обяви, че глобява с 485 млн евро JP Morgan Chase, HSBS, Credit Agricole за нагласяване на цените на ценни книжа, търгувани през европейския борсов индекс EURIBOR.

Той показва базовата лихва на междубанковия паричен пазар в Еврозоната за депозити в евро за 1, 3, 6 и 12 месеца.

Дълърите се наговаряли за курса и се хвалели и черпели, когато от това падали големи суми. Те вдигали лихвата, когато предстояло изкупуване и я докарвали до понижение, когато трябвало да правят плащания, предлагайки или изкупувайки големи количества ценни книжа.

Става дума за деривативи, които били емитирани като застраховка срещу колебанията на борсите непосредствено преди голямата борсова и финансова криза - между 2005 и 2008 г.

Най-висока е глобата за JP Morgan Chase, която трябва да плати €337 млн. от общата сума, като размерът на санкциите е определен според участието на съответната банка в манипулациите. HSBS дължи на европейския бюджет €34 млн., а френската Credit Agricole - €140 млн.

Картелът включвал още четири мега банки: Сосиете Женерал, Дойче банк, Barclays и Royal Bank of Scotland. Те обаче си признали пред Европейската комисия и сключили споразумение с нея през 2013 г. да платят общо €820 млн. Разкаялите се банкери явно са подпомогнали Комисията да се добере до съобщенията на останалите, които отричали участие в манипулациите.

Европейският комисар за конкуренцията Маргарете Вестагер, която обяви наказанията днес в Брюксел, каза, че дилърите са си разменяли секретна информация и стратегии за търгуване на книжата, така че да нагласят индекса според собствения си интерес. После те се поздравявали един друг и тържествували. Някои от съобщенията им тях били толкова нецензурни, че комисарката отказа да ги повтори, защото щяла да се изчерви.

"Става въпрос за вътрешна комуникация с много свободен език", каза само Вестагер.
Разследващите представители на Брюксел трябвало да се сдобият с таен речник, за да разшифроват използвания сленг, разменян между дилърите, добави комисарката.
Еврокомисията се натъкнала на договорките при внезапни проверки през 2011 г и 2013 г. Органите по конкуренция на ЕС имат право на такива във всички сектори на икономиката в общия пазар.

Все още не е ясно как нагласените курсове на EURIBOR са се отразили на многобройните притежатели на ипотеки, чиито цени са изчислени през междубанковия индекс. Според Вестагер би било много сложно да се проследи как нивата на базовите лихви върху срочните депозити в еврозоната са се отразявали на всяка отделна ипотека. Днешното решение на Европейската комисия обаче позволява на всяко частно лице или компания, което е пострадало от нагласените курсове, да си търси правата по съдебен път.

През 2013 г. Европейската комисия разкри друг подобен картел, който печелел с манипулации на курса на японската йена и на френския франк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Хъмпърцукурян преди 7 години
Ни на закачайти, много сме си добре!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еврогейландия е бъкана от бандити и корупция,сащ също .това ли е демонокрацията и евроатлантическите ценности
7
0
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До интересно...Не им е дошъл редът. Много са дребни на фона на общия пазар на ЕС
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разкаялите се банкери" хахахахахах
5
0
 
5
 
! Отговори
интересно... преди 7 години
Значи, щом органите по конкуренция на ЕС имат право на такива внезапни проверки във всички сектори на икономиката в общия пазар, а ние сме част от него, защо нашите картели не ги закача никой?
4
0
 
11
 
! Отговори
asdf преди 7 години
Време е Хампарцумян да излезе и да каже, че банките в България не правят такива неща. хехе
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантически ценности ?
2
2
 
5
 
! Отговори
dealer преди 7 години
Много примитимно сте написали горната пародия на статийка....ама много. "Застраховки за колебания на борсите" хахахаСъс здраве!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е изглежда няма значиние на какво си дилър, културата е една и съща