Войната в Сирия свършва. Въпросът е как?

"Ню Йорк таймс": Режимът на Асад надделява
7 дек 2016 19:09, Елка Василева
73
Войната в Сирия свършва. Въпросът е как?
Снимка: архив, Reuters

Гражданската война в Сирия приключи. Време е да се прекратят боевете.

Подпомагано от Русия, Иран, шиитски милиции и Хизбула, правителството на президента Башар Асад е на ръба да превземе Алепо - най-големия някога град в Сирия. Когато това стане, сирийската армия, подкрепяна от могъщите си съюзници, ще се заеме да ликвидира последните огнища на съпротива, главно около северния град Идлиб. Макар Иран да е най-големият военен съюзник на Асад, сирийският режим ще продължи да се нуждае от руската въздушна подкрепа, за да довърши отвоюването на гъстонаселената западна част на страната.

Режимът на Асад надделява, прибягвайки до неописуемо жестоки тактики като варелни бомби, глад, бомбардиране на болници и спасители, а има подозрения и за химически оръжия, но пък надделява. Посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър с право привлече вниманието върху тези военни престъпления, но изобличенията едва ли ще повлияят на положението на място, пише Питър У. Галбрейт* от в. "Ню Йорк таймс".

Една абсолютно контрапродуктивна идея - да се осигури допълнителна военна подкрепа на умерената сирийска опозиция - лансирана от висши представители на външнополитическите среди във Вашингтон и от двете големи партии, наскоро беше пусната отново в обращение от държавния секретар в правителството на Бил Клинтън Мадлин Олбрайт и съветника на президента Джордж У. Буш по националната сигурност Стивън Дж. Хадли. Подобна помощ сега не би могла да промени траекторията на войната, но със сигурност ще доведе до смъртта на още хора.

Макар изходът да е ясен, от голямо значение е как ще свърши войната. САЩ са заинтересовани от резултат, който ще даде възможност на колкото може повече сирийци да се завърнат по домовете си, гарантира пълния разгром на "Ислямска държава" и други екстремистки групировки, а гарантира и защитата на сирийските кюрди, които бяха главен съюзник на Америка срещу "Ислямска държава".

Постигането на тези цели ще изисква близко сътрудничество с Русия, чиято намеса позволи на Асад да промени хода на войната. За щастие Русия споделя много от целите на Америка, за разлика от съюзника й Сирия.

САЩ и Русия могат да започнат с договаряне на условия, които биха сложили край на боевете между режима и умерената опозиция. Условията биха могли да включват амнистия за бунтовниците, правото на сирийските бежанци да се завърнат и равен достъп до помощите за възстановяването. Те може да включват дори някои обещания за основни политически свободи, международен мониторинг и отстраняване на висши сирийски представители (без Асад), отговорни за най-тежките престъпления.

Руснаците разполагат със съществени лостове за упражняване на натиск върху сирийското правителство, което се нуждае от руска подкрепа при операции по прочистване. САЩ, които имат по-малко възможности да влияят, ще трябва да убедят неислямистката опозиция, че е по-добре да се съгласи да се предаде, отколкото да бъде напълно унищожена.

Европейските страни са силно заинтересовани от създаването на условия за насърчаване на бежанците в Йордания, Ливан и Турция да се върнат в Сирия вместо да поемат на запад. Америка трябва да работи за това европейските съюзници да поемат дипломатически ангажимент да договорят прекратяване на бойните действия и да подпомогнат финансово възстановяването на Сирия.

В Източна Сирия кюрдските сили, подкрепяни от американските ВВС и специални сили, воюват с "Ислямска държава" в един до голяма степен отделен конфликт. При пътуване да кюрдските райони наскоро навлязох на почти 25 км във вътрешността на столицата на ИД град Ракка.

Кюрдските бойци са уверени, че могат да превземат града, но техните лидери са наясно, че не са в позиция да управляват голям арабски град. Тъй като няма осъществима арабска алтернатива на сирийското правителство, това ще означава контролът върху Ракка да се предаде на режима в Дамаск.

И накрая, САЩ са длъжни да осигурят дългосрочни гаранции на сирийските кюрди, които сега контролират обширна, но не изцяло кюрдска територия. За момента сирийската армия не е в състояние да се заеме с кюрдските сили, но в крайна сметка Асад със сигурност ще се опита да възстанови централизираната арабска държава, която наследи от баща си. Освен това той ще иска да използва петролните залежи на Сирия (много от които сега са под кюрдски контрол), за да финансира възстановяването.

Една от възможностите е да се установи защитавана от САЩ безопасна кюрдска територия в Североизточна Сирия, подобна на създадената в Северен Ирак след първата война в Залива. Тази скъпоструваща опция се усложнява от невъзможността САЩ да използват турски военновъздушни бази за прилагането й, понеже Турция смята кюрдите за свой главен враг в Сирия. Не толкова скъпа алтернатива е да се съспонсорира руски план за установяване на кюрдски автономен район в рамките на федерална Сирия.

И все пак възможности на Русия да упражнява натиск върху Асад ще намалеят, при положение, че опозицията в Западна Сирия се раздробява и значението на руската авиационна помощ намалява. На такъв етап подходящата възможност за постигане на отстъпки ще изчезне и теренът ще принадлежи на Асад и Иран.

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви намерение да работи с Русия и Асад за разгромяването на "Ислямска държава". Колкото по-рано Америка потърси сътрудничество с Русия (най-добре би било това да стане преди предаването на властта в Белия дом през януари), толкова по-добре.

(*) Питър Галбрейт е бивш посланик на САЩ в Хърватия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: войнаСАЩрусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Mi te amerikancite triabva6e otdavna da rasberat tova 4e bes rusia niama da se opraviat.No te iskat da komandvat na vsiakade kadeto ima neft,koito e jisneno neobhodim sa edna goliama ionomika.kadeto sa stapaji ima samo voini.
50
1
 
4
 
! Отговори
Циник до хех преди 7 години
Ми коментара ти си има "всичко" ! Виц...дух...и преди всичко - много горчива истина!
49
1
 
13
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Повдигнете настроението на автора, който се тръшка, че "Режимът на Асад надделява - да е би да иска да успяват терористите с българско оръжие, подпомагани от ХАМЕРИКАНЦИТЕ, ДЕТО СА НА ВСЯКО ГЪРНЕ МЕРОДИЯ.Бог праща на Асад помощ- Тръмп!!Хало, авторке, засмей се- Асад няма да управлява България иначе би се спасила от унищожения. Жалко! Ислямистите се настаняват у нас- браво хамериканци и български мекерета!!!
48
1
 
3
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До *** до хехРадвам се че съм успял да Ви подобря настроението сутринта - Дано да имате прекрасен ден! Но несъм имал за цел това - Което съм написал си е самата истина, така че търтеите които ни управляват под ръководството на търтеите които управляват ЕС - Те ги вършат такива дето... Да се смее ли човек, да плаче ли...
47
1
 
7
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Прекрасна новина! Айде сега OPKИTE да си стягат багажа и..... Ресто. Обратно към уютните пещери. Никой не може вече да твърди че не е хумнно да ги изритаме при положение че нищо не ги заплашва в държавата им. Да ходят да си строят живота нов. Стига вече тези лекари и инженери са ми ПИKAЛИ под балкона че мирише ужасно. Айде - Приятно им пътуване.
46
1
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
В предишния си коментар (60) след официалните там би следвало да стои думата джихадисти, но за съжаление от бързане при осмисляне на това което искам да напиша съм я изпуснал.
45
1
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
А нещо за Мосул да кажат? Но всички трябва да знаем че там когато падне бомба само терористи избива. Мирното население в Мосул бомба не го убива. Те винаги оцеляват и си спят спокойно без да им пука за храна, вода, медицинска помощ и пр. А лошите са в Сирия. Нищо че САЩ са виновни за ДАЕШ и уж умерената опозиция в Сирия която все повече си личи че не отстъпва на официалните там по извращенията които върши. Не подкрепям руската политика но ми писна от американското лицемерие.
44
1
 
17
 
! Отговори
А преди 7 години
Да ги бият до дупка! Браво на Путин и Асад!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но Сирия както знаем е само една "спирка"за разрушение защото е единствената арабска държава съюзник на Иран,който не е нападал никоя държава от десетилетия,греха им е обаче,че не се кланят на ционисткия терористичен режим и пречат за проекта Велик"Израел".Следователно Иран сега е по-заплашен отвсякога!
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименпоправки в Конституцията
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една поправка:в Сирия няма гражданска война.Има една опозиция,която искаше известни промени,което доведе до поравки в Конституцията изложена за прочит на сайтаСАНА. Те не бяха хора клали съгражданите си.Официалната"опозиция"е тълпа главорези и канибали,на които бе обещано захарни петлета ,ако "подарят"Сирийските Голански възвишения на терористичния ционистки режим криещ стотици ядрени бомби.И ядрото"бойци"т.е.Троянския кон за влизане в Сирия през задната врата-идил,е наемници терористи от цял свят на заплати и наркотици.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното нещо е да се запази целостта на Сирия.Както знаем от Ционисткия плана за Средния изток на Одед Йинон Сирия Сирия трябва да се раздели на 4 части враждебни една на друга,съединението прави силата както знаем.Ционисткият терористичн режим няма да пусне захапания до кръв кокъл-Сирийските Голански Възвишения.Т.нар,израел е де факто най-голямата заплаха за Сирия заедно със събратята им по тероризъм -С.Арабия .
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирийският народ,Сирийската армия под Президент,който не си продаде душата побеждава в справедливата си тежка борба срещу ЗЛОТО ,което има за цел да разкъса Сирия,въпреки,че я потопи в кърви.Коя е най-голямата заплаха за Сирия?Т.нар.израел и слугите му ,които му вършат работата.Там където наемниците на заплати и наркотици от 100 държави не успяха да изпънят ролята дадена от кукловодите зад кулисите остава само голям фалшив флаг и тотална война от служителите на антихриста.
38
28
 
2
 
! Отговори
Войната свършва преди 7 години
Асад и Пуутин ---еднствените Господари на Гробището -Сирия!Голема победа !
37
1
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Кримската се е водила в Крим руска територия.Какво правят там Англия,Франция,Турция и Кралство Пиемонд/Сев.Италия/ Да Русия губи войната но противниците търпят огромни загуби,заради успехите на Кавказко-Анадолския фронт ,тя няма почти никакви територални загуби.ПСВ Русия сама излиза от войната ,предполагам сещаш се защо.А войната малко след ПСВ с Полша е по скоро с Украйна която по онова време е с доста слаба обвързаност със Санкт Петербург и Москва . ВСВ САЩ са в Европа чак юни 44г.
36
1
 
29
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
А КАКВО ОЧАКВАХТЕ,РУСИЯ ДА СЕ НАМЕСИ ВЪВ ВОЙНАТА И ТЯ ДА НЕ СВЪРШИ ЛИ.?ВТОРАТА,ВИЕТНАМ, И Т.Н.
35
2
 
35
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Ти вярваш ли си изобщо или пишеш като американска промита глава?За кои войни е виновна Русия? За световните ли? За Корейската ли? И каква е тази война ГДР -1053г? А, и Берлин - 1948г.? Коя игра играеш, че говориш такива глупости?
34
4
 
14
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 7 години
До Анонимен16DZUDZETO NE SA PRAVI NA VELIKO A E,I E NAY DALNOVIDNIA I PROZORLIV POLITIK V POSLEDNITE PONE 200 GODINI
33
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Опраихте ли въжето на аерофинишора?
32
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То така беше и в Афганистан, тъкмо да победят окончателно и взеха, че се разпаднаха.