Китай налага големи глоби за... фалшиви новини

Пекин е притеснен за стабилността в автономния район Синцзян
8 дек 2016 21:56, Анисия Иванова
7
Китай налага големи глоби за... фалшиви новини

Китай ще глобява всички, които разпространяват фалшиви новини в западния автономен район Синцзян, за да се поддържа стабилността, съобщиха китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Китай казва, че е изложен на сериозна заплаха от сепаратистки ислямистки екстремисти в Синцзян, който граничи с Афганистан и Пакистан и е населяван от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство.

Стотици души загинаха при прояви на насилие там през последните години, но правозащитни организации казват, че проблемът се корени в правителствените политики, които потискат религиозните и икономическите свободи на хората.
Правителството отрича да е прилагало насилие в Синцзян и настоява, че законовите и културните права на уйгурите са напълно защитени.

Новите правила, одобрени от местния парламент в Синцзян, допускат глоби до 500 000 юана (72 700 долара) за оператори на интернет страници, които създават, съставят, разпространяват, публикуват или копират информация, смятана за вредна или невярна, пише БТА.

По дефиниция такова съдържание включва всичко "вредно за националната сигурност", "деструктивно за религиозната хармония", което "насърчава етническа омраза и разделение" или "цели да свали социалистическата система", съобщи вчера органът на комунистическата партия.

Интернет страници, които нарушават правилата, могат да бъдат закрити, а лица могат да бъдат глобени с до 50 000 юана.

Регулациите, които ще влязат в сила в събота, целят да "предотвратят и накажат разпространението на фалшиви новини в интернет", които могат да "навредят на социалната стабилност", посочва вестникът.
След бунтовете в административния център Урумчи през 2009 г. правителството прекъсна достъпа до интернет в града и го възстанови напълно чак 10 месеца по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е, че Китай притежава част от Монголия, но от друга страна Русия притежава част от Китай (Далечния изток). Ще става интересно и ще видим кой с кого ще воюва - обикновено войните са за територии и ресурси, а САЩ заплашват Китай само с островчето Тайван, което са превърнали с инвестициите си в благоденстваща страна, като държат единствено на влияние, а не на притежание на териториите. Ще видим какво ще стане, ако Китай и Русия започнат да спорят за територии...
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само Синдзян-уйгурският автономен район, имат още част от Монголия и целия Тибет против всички международни норми. Но чичко Тръмп, ако не го импийчнат, ще им покаже от къде изгрява слънцето - от Япония! (дано не им покаже ядреното слънце...)
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синдзян-уйгурският автономен район е ахилесовата пета на Китай.
1
0
 
3
 
! Отговори
Shano преди 7 години
А за фалшиви стоки?