В Москва вече пресмятат: Вземем ли Алепо, обрат в Сирия

Русия продължава с огъня въпреки заканите от Западния свят
8 дек 2016 20:16,
183
В Москва вече пресмятат: Вземем ли Алепо, обрат в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Подпомагана от руски военни, сирийската армия продължава да освобождава райони от Алепо. Според експерти превземането на града ще предизвика обрат във войната и ще засили позициите на Русия в преговорите, пише "РБК".

Връщането на Алепо под контрола на Дамаск ще стане "важен жалон в сирийската война", посочва политологът Максим Сучков. "Москва заяви, че е готова да съдейства на Асад в постигането на тази цел до края на годината. Перспективата е реална, което май са усетили всички заинтересовани играчи", добавя той.

Шест западни страни - Франция, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и Канада, отправиха вчера общ призив незабавно да бъде спрян огънят в Алепо, за да се достави хуманитарна помощ в районите, контролирани от бунтовниците, припомня руският печат. Всички страни от Г-7 без Япония заплашиха със санкции "срещу лицата и структурите, действащи в интерес или от името на сирийския режим", посочва "РБК".

В изявлението им се отбелязва, че Русия - въпреки обещанията й, не желае да участва в политическото уреждане на ситуацията в Сирия. Министерството на отбраната в Москва твърди, че руските Въздушнокосмически сили не участват в операцията в Алепо. Там обаче присъстват руски военни специалисти - съветници, сапьори и медицински персонал, добавя вестникът.

Русия кара в Сирия хуманитарни товари, а нейните "партньори" в сирийското уреждане изпращат оръжия на терористите, заявява "Росийская газета".

Според московския официоз руската дипломация констатира, че преговорите за Сирия са в задънена улица, след като във вторник САЩ са оттеглили предишните си предложения за извеждане на бунтовниците от Алепо.

На фона на военните неуспехи на сирийската опозиция Вашингтон изглежда прибягва до традиционните технологии за дипломатически натиск. Както информира представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин, отхвърлената от Русия и Китай в Съвета за сигурност резолюция, призоваваща за седемдневно спиране на огъня в Алепо, "в близките дни ще се премести в Общото събрание, продължавайки да трови атмосферата на международното сътрудничество. Вашингтон продължава по инерция да преговаря с Москва за Сирия, избягвайки обаче да поема каквито и да било задължения", констатира изданието.

"Росийская газета" изтъква обаче значението на руско-американския диалог за Сирия сам по себе си, защото той "създава предпоставки и необходимата приемственост, за да продължат дискусиите по темата между руския (външен) министър (Сергей Лавров) и новия държавен секретар, когато естествено такъв бъде назначен от избрания за президент на САЩ" Доналд Тръмп.

Русия продължава да преговаря не само със САЩ, но и със сирийските опозиционери, пише "Независимая газета".

Москва и някои бунтовнически фракции наистина водят дискусия, и то на турски терен, потвърди пред Интерфакс турският премиер Бинали Йълдъръм, който направи официално посещение в руската столица. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви на брифинг, че руски дипломати отдавна разговарят с опоненти на сирийския президент Башар Асад, се казва в статията.

Според ориенталиста Владимир Сотников "Русия се мъчи докрай да се разбере с досегашното правителство" на САЩ, "за да бъде рестартиран процесът на мирно уреждане". Той "няма усещането Русия да е уморена или да изчаква идването на ново правителство".

Москва няма желание да се договаря с днешния екип в Белия дом, смята обаче анализаторът Григорий Меламедов. "Всъщност според мен Русия малко греши, мислейки, че с идването на Тръмп позицията на САЩ ще се смекчи, защото за Америка всички събития и в Сирия, и в много съседни страни са борба за ограничаване на иранското влияние. Сега, подпомагайки Асад, ние същевременно подпомагаме Иран", казва той.

Според източник, близък до ръководството на Чечения, в Сирия са изпратени военни, служили досега в тази руска република, съобщи телевизия "Дожд", цитирана от Би Би Си. Това потвърдил и роднина на професионален военен от местно поделение.

Телевизията успяла да потвърди, че е автентичен видеозапис от социална мрежа, на който във военна база край чеченската столица Грозни духовници благославят войници, заминаващи да участват в сирийската операция на Русия. Показан е и мюфтията на Чечения Салах Межиев, който също отишъл да подкрепил чеченците, заминаващи на война. Той заявява: "(Лидерът на Чечения Рамзан) Кадиров помоли (президента на Русия Владимир) Путин да го прати там, каза, че мечтае да замине там, за да брани мюсюлманите. Кълна се в Аллах, твърде много хора мечтаят да заминат там, на първо място нашият ръководител. Хората завиждат на онези, които тръгват натам - като вас. Сега всички ще се помолим и ще молим за милост по пътя на войната".

По данни на "Новая газета", чеченци отдавна воюват в Сирия, включително в състава на джихадистки отряди, допълва Би Би Си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дерзай, мила Русийо!Само ти ще избавиш света от злите сили!!!!!!!!!!!!!!!!
114
2
 
17
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен 140Е да, така е. Не споменах това само защото в момента пишех за руснаците. Всъщност разликата в кочините е само че робите в едната *** живеят малко по- добре от робите в другата ***.
113
2
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименПоясни, не ти разбрах мисълта (ако въобще има такава)
112
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Някой По оръжията ще ги познаеш. Както познаха по гилзите че са българско производство ,по номерата на снарядите за БМ-21 пък познаха че това са български Градове ,любезно продадени от правителството на ГЕРБ на Саудитска Арабия и естествено попаднали в ИДИЛ
111
0
 
20
 
! Отговори
МаАлето преди 7 години
Защо никой не се пита дали и ние нямаме свои "Алепо" - градове ? Пловдив-СтолипиновоАлепо, Варна-МаксудАлепо, Пазарджик-ТокайтоАлепо, Сливен...и още, и още...Там и полицията не смее да влиза. Само БХК и брадати новопосветени в чистата вяра некъпани емисари...Поглед навътре нямаме, а все на другите кусурите "виждаме"...Цъфнали сме, та и вързали...И няма кой да ни помогне. Няма.
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Някой А ЕС не е *** ?Ама никак . Даже е разградена *** .
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералес И.д.и.от !Югославия имяше излаз ина Средиземно море . И видяхме какво и се случи .
108
1
 
20
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Еми тия "съветници" на умерената опозиция не е трябвало да дават координатите на болницата където убиха двете рускини медицински сестри. Русия си е *** - верно, но си спомням какво се случи с един шейх в Ливан през 1986г. (мисля беше) като взе за заложници трима руски дипломати. Също така си спомням и какво се случи с една банда сомалийски "рибари" които бяха превзели един руски кораб в Аденския залив. Е сега - Сърбайте си попарата "съветници" такива.
107
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже! Защо допускаш толкова простотия в нашата независима преса ? Какво има да пресмятат . Та то отдавна е присметнато и резултатите показват това . Присметнато е със време напред . Защо хора който си нямат и грам понятие от нещо пишат глупости и тъпотии непрекъснато . А т.н. Чеченски спец наз.отдавна е във Сирия . Стари и изветряли ,новости ,.Явно няма никаква журналистика а има пишурки който работят само за някой лев ,
106
5
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Най-после Руснаците разбраха, че излазът им на Средиземно море не минава през Балканите. Ето това щеше да се случи в България ако имахме излаз на Бяло море.
105
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Име ?.... Абу Сакар -бригада Фарук от,, Свободната Сирииска Армия ,, подкрепяна от САЩ и Европийският Съюз ,който месец май 2013 г. извади сърцето на убит войник и го дъвчеше (вече ликвидиран).
104
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шест западни страни.... яко лъснаха з. части на защитниците на брататите главорези, които те наричат "въоръжена опозиция" на Асад!? Аз поне нито едно име не знам на представител на тези главорези и каква е всъщност каузата им! Под уж "хуманитарен" предлог искат да спрат неизбежната им ликвидация, а всъщност главорезите държат цивилни само за заложници!
103
0
 
20
 
! Отговори
Карасноречиво преди 7 години
Краварите са в паника - разрешиха в четвъртък доставките на всякакви оръжия в Сирия....
102
0
 
26
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Бандитите-бунтовници са натикани в няколко квартала и е въпрос на време да се предадат или да бъдат унищожени ... въпроса е че между тях има американски военни съветници, които Кери се опитва да спаси /и това е разбираемо/ затова са и тези нескончаеми "примирия" и преговори между двете свръх военни сили ... ако пак бъде обявено "примирие" значи Кери и Лавров са се договорили и грингосите ще си спасят кожата ...иначе ще бъдат избити от САА.
101
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сенатът в Съединените американски щати одобри Бюджет на САЩ за нуждите на отбраната, предава агенция Униан.Проектозаконът съдържа забрана Пентагонът да отделя средства за сътрудничество с Руската федерация, докато тя не прекрати агресията в Украйна.Хубави новини рано рано сабален....
100
1
 
30
 
! Отговори
До скъпатА газ преди 7 години
До Анонимен-Русия ни продава най-скъпата газ...Скъпа, скъпа, колко е скъпа? Можеш ли да ни кажеш каква е цената на газА сега? Ако не я кажеш , значи си ***:)
99
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай урродите, Вова, мачкай на воля и един да не остане!
98
0
 
30
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ще пищят ами... Сега като ги доизловят и доизбият ще се разбере по неопровержим начин (включително и самопризнания на американски войници) кой реално е ИД, кой им помага, кой им праща "военни съветници" и оръжия и т. нт. Още малко и ще гледаме цирка.
97
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Шест западни страни - Франция, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и Канада, отправиха вчера общ призив незабавно да бъде спрян огънят в Алепо, за да се достави хуманитарна помощ" Да, ама не, каза другарят Путин. И посъветва западните "лидери" да правят като вятъра. ХАХАХАХАХАХА
96
1
 
31
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Интересна новина от Палмира:ИД атакува и даже е пробила периметъра на отбраната!Дали е съвпадение тая офанзива с желанието на САЩ да помогнат в Алепо?Видяхме как бомбардират сирийската армия,когато тръгна да атакува ИД край Д.ез Зор и едва не провали защитата му!Изобщо действията на "умерените","неумерените,ИД и САЩ изглеждат напълно синхронизирани!!!!