Що за заплахи тегнат над Русия? От какво се страхува Путин?

ДВ за новата руска доктрина за информационна сигурност
9 дек 2016 21:00, Елка Василева
266
Що за заплахи тегнат над Русия? От какво се страхува Путин?
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин подписа наскоро новата руска доктрина за информационна сигурност. Александър Плюшчев от Дойче веле проучи документа и го "преведе" на разбираем език - от какво се страхуват в Кремъл.

Когато разглеждах новоподписаната от Владимир Путин доктрина за информационната сигурност на Русия, бях недалеч от Кремъл. Намирах се в един хотел в очакване на една пресконференция, в която впрочем участваха и представители на компания за информационна безопасност. Какво съвпадение!

Точно в този момент впрочем мобилните карти в смартфона ми отново ме лъжеха, че се намирам не там, където всъщност бях, т.е. не на улица "Неглинная", а на летище "Внуково". Тази навигационна заблуда се наблюдава от няколко месеца насам: от време на време около Кремъл GPS-системите отпращат хората или към летище "Внуково", или в нищото, т.е. просто губят актуалните координати.

Още по темата

Все още няма разбираемо официално обяснение за това, но експертите предполагат, че на територията на Кремъл е инсталирано специално оборудване, подменящо координатите на навигационните системи, по които се ориентират потребителите на смартфони.

Що за заплахи тегнат над Русия?

Предполага се, че тази мярка е въведена за защита от безпилотни летателни апарати. Защото летището е забранена зона за полети на подобни апарати. Координатите на летищата вече се запаметени в серийно произвежданите дронове, за да не си помисли някой да върши глупости. А от време на време кремълското оборудване се изключва и всички собственици на смартфони благополучно се завръщат от летище "Внуково" в центъра на Москва.

Струва ми се, че тази история има пряко отношение към доктрината за информационна сигурност на Русия, тоест с гледната точка на държавата по отношение на тези проблеми и пътищата за тяхното решаване. Тези хора наистина ли се страхуват, че в Кремъл може да долети дрон и да натвори там нещо необратимо?

Или че ще бъде извършено високотехнологично престъпление срещу Владимир Путин с хеликоптер-камикадзе, серийно производство с фабрични настройки? Ако това действително е така, ще започна да вярвам, че властите премахнаха тролеите от центъра на Москва, само за да може хеликоптерът да кацне, без да се оплете в тролейбусните жици и да евакуира спешно някой от нашите ръководители.

Но дори и тези заплахи да са реални, методите за борба срещу тях са меко казано странни. Те игнорират интересите на мнозинството руснаци и им създават проблеми. Но кой ли обръща внимание на хората, особено когато става дума за националната сигурност, пък ако щете и за параноята на хората в Кремъл!

Същото е и с новоподписаната доктрина за информационна сигурност. Документът от 17 страници представлява не само анализ на реалните заплахи, но се заиграва и с измислени страхове. Многото изброени опасности са меко казано спорни, а средствата за тяхното противодействие, както в случая със защитата от дронове, не обещават нищо добро за мирното население.

Ще ви дам един пример. В доктрината четем следния пасаж: "Възможностите за трансграничен обмен на информации все по-често се използват за постигането на геополитически, противоречащи на международното право военно-политически, а също и терористични, екстремистки и престъпни цели в ущърб на международната сигурност и стратегическата стабилност".

И още един цитат: "Един от основните негативни фактори, влияещи на информационната сигурност, се явява растящата възможност на редица чужди държави за информационно-техническо въздействие върху информационната инфраструктура за военни цели." Преведено на нормален език това означава следното: това, че хората могат да получават информации от различни източници по цялата земя е много по-опасно от кражбите и технологическото въздействие във военната сфера.

А къде са експертите по информационна сигурност?

Изобщо на заплахите за държавния строй, на екстремизма и даже на психологическото въздействие, насочено срещу историческите корени и патриотичните традиции, се отделя свръхпропорционално внимание. Не се шегувам, така е записано в доктрината.

Това означава, че не бива да очакваме скорошно прекратяване на идиотските репресии от рода "затвор за препредаване на постинг". Те напълно съответстват на държавната позиция и мотивират желанията на ниските полицейски чинове да получат още някоя звезда на пагона или парична премия.

Освен това заявената цел за "Съблюдаване на баланса между потребностите на гражданите от свободен обмен на информации и ограниченията, свързани с националната сигурност, в това число и в информационната сфера", може да се интерпретира по различни начини. Разбира се, в документа е отделено място и на суверенитета в информационното пространство, както и на развитието на национална система за управление на руския сегмент в интернет. Което ще рече, че е напълно възможна и изолацията на сайтовете със съдържание на руски език.

Не бива обаче да смятаме цялата доктрина за параноичен брътвеж. Не можем да оспорим факта, че Русия не разполага със собствени технологии и няма достатъчно експерти.

В доктрината обаче не се казва защо толкова много руски компютърни специалисти заминават в чужбина, впрочем някои от тях - като Павел Дуров - принудително. Нито пък става дума за това защо много от руските предприемачи в ИТ-сферата откриват своите фирми в Силициевата долина или в Италия, а не в Русия. Може би, защото причините за това са извън сферата на "информационната сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
1
 
! Отговори
да преди 7 години
Доктрината си е много добре констроирана, тези които са наясно с тези неща ще разберат, а за другите - колкото и да им го превежда ДВ и следователно днес.бг, пак няма да го разберат
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Все още има хора, които виждат навсякъде таласъми и комунисти."Има ги, но сега се наричат социалисти, атакисти или общо - путинисти. И обиждат другите, наричайки ги комунисти. Щеше да е смешно, ако не е истина.
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, не е параноя, а съзнателно объркване на хората и насаждане на страх, благодарение на който джуджето управлява.Но някой ден и то ще хване за летище Внуково и оттам за държава от която не екстрадират престъпниците.В света не съществува държава, която да мисли за нападение над Русия.Обратното е действителност за съжаление!
156
1
 
0
 
! Отговори
fg преди 7 години
Путинский концерт в Пальмире отменяетсявиолончелисты с балалаечниками опять обос*рались - ай-ай-ай((..
155
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още има хора, които виждат навсякъде таласъми и комунисти.Промити мозъци.
154
6
 
1
 
! Отговори
samo PUTIN преди 7 години
Tezi koito se strahuvat ot Putin sa vragovete! Te si znajat zashto?!
153
3
 
5
 
! Отговори
за съжаление преди 7 години
все още има хора с промити мозъци от комунизма
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости. Най-добрият хардуер е американски. Няма основание да се смята, че САЩ нямат адекватна кибер армия. Китай направи най-бързия супер компютър със свои чипове, но ако погледне човек колко чипа са ползвали и колко ток консумират, няма да е най-ефективният супер-компютър. САЩ е силата в кибер пространството.
151
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
технологичната война лела полека накланя везните на лидерството към русия и китай.западът изостава във всички сфери особено във военната и повсякакъв начин се опитва да пречи.процесът обаче не може да бъде спрян .военната техника на русия и китай е много по добра от западната и граничи със фантастиката.въпреки трудностите русия се превръща в новия световен лидер
150
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците нямаха собствена технология. Вече имат и почват да я въвеждат поне в администрацията. Процесорите Елбрус и Байкал вече се произвеждат. Администрацията минава на Елбрус процесори + приетата им наскоро ГосОС. А с Байкал-процесорите ще се правят в бъдеще сървъри и със сигурност военна техника.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая статия уж щеше да ни превежда на разбирам език кво пише в доктрината, пък то стандартната пропаганда. Да им умра на журналистиката
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яков Кедми го обяснява ясно, за който иска да слуша. За другите ще стане ясно, когато прочетат написаното на стената :-).youtube/watch?v=oew08Njvlro
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 и 200 знаят руснаците, тях не ги мислете ами себе си гледайте, че сте босичкииии
146
8
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Павлович преди 7 години
"Крим е Руски, Калининград (старата пруска сторица Кьонигсбърг) е Руски, Русия победи в Сирия, Тръмп е фен на Путин, Франсоа Фийон е приятел на Путин, Меркел е слабоумна бабушкера, германците са гейове. Въпроса е приключен."Сладур! Откъде ви избират все такива? Направо чудо!Най-много ми хареса "сторицата Кьонигсбърг".
145
7
 
8
 
! Отговори
Супер таен агент преди 7 години
Путин се страхува от зомбита защото като бил войник една гледачка му казала че ще го изядат зомбита Яко *** и толкова изгнили че като го захапали и зъбята им останали в месото Руски зомбита! !!!СУПЕР ЯКО!!!! Щяло да се започне от Зомбецк и Зомбас
144
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРТака става като си враг на САЩ и НАТОТа те на кого не са врагове? Броил ли си колко държави съсипаха? Американците избиха индианците, хвърлиха атомни бомби над японцита , разхвърляха обеднен уран на 100 км. от България, сринаха Либия, Ирак, Сирия и др. и сега *** си мислят , че са приятели на някого.
143
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим е Руски, Калининград (старата пруска сторица Кьонигсбърг) е Руски, Русия победи в Сирия, Тръмп е фен на Путин, Франсоа Фийон е приятел на Путин, Меркел е слабоумна бабушкера, германците са гейове. Въпроса е приключен.
142
14
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
И ПУТИН МАЙ КАТО ЕРДОГАН СЕ СТРАХУВА ДОРИ ОТ СЯНКАТА СИ ? ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА !
141
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
po dobre na pisete statia ot kakvo se strahuva soros i negovite khazita
140
0
 
0
 
! Отговори
има да патим преди 7 години
Наблюдаваме вечер небето и гледаме как летят самолети следени едновременно от поне 200 JMS клетки