ЦРУ: Русия помагала на Тръмп да стане президент

Кибер атаката срещу Клинтън била поръчкова, смята разузнаването
10 дек 2016 08:43, Александър Попов
115
ЦРУ: Русия помагала на Тръмп да стане президент
Снимка: Reuters

Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Съединените щати миналия месец, пише днес вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Американският ежедневник се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и на свои източници.

В документа пише, че "по оценка на разузнавателната общност целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг", а именно на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън. "Това е общо мнение", се подчертава в текста.

Американските спецслужби са установили самоличността на "свързани с руското правителство" хора, които предоставили на  Уикилийкс хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на кандидатката на демократите Хилари Клинтън Джон Подеста. Тези лица били известни на американското разузнаване и били "част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън" за победа на изборите.

През последната седмица ЦРУ споделило своя анализ с ключови сенатори. За агенти на американската разузнавателна агенция било "съвършено ясно", че избирането на кандидата на републиканците за президент на САЩ е било цел на Русия.

Вчера говорителят на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на кампанията за президентските избори. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчерта Шулц и обърна внимание, че то не е насочено само срещу Русия.

От екипа на Тръмп по прехода във властта разкритикуваха твърденията на "Вашингтон пост" за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ. "Това са същите тези хора, които казваха, че бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване", подчертаха от щаба на новоизбрания американски президент в изявление.

Говорителка на ЦРУ отказа да коментира публикацията.

По-рано основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж увери, че източникът на хакнатите имейли не е Русия. По време на кампанията за президентските избори в САЩ Тръмп похвали руския президент Владимир Путин и се обяви за подобряване на отношенията между двете страни, които са в ниска точка заради конфликтите в Украйна и Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварска рбота хубава ама ромска.да не мислите че им е лесно на комбойците който ги хване им отупва праха като стой та гледай.200 войни запалиха последните 50 години и навсякъде ядоха бой.сега се надявам с трумп да станат нормални та света да си отдъхне
75
0
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Голямата загадка е, за кое точно на САЩ Русия не е виновна!
74
2
 
1
 
! Отговори
tur4in преди 7 години
skoro 6te ruhne gadnata poletıka na ewropa
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путин е нормален човек,надявам се и трумп да излезе такъв;хилари и предишните плюс бабичката меркел бяха не нормални .надявал се светът сега да получи мечтания мир
72
1
 
15
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Ако горното е истина излиза, че Путин е най силната личност на планетата.И сега какво? Единна Русия е най силната партия в САЩ? Нашите олигархчета да видят накъде духа вятъра на промяната и да сменят посоката на българския ветропоказател докато не е късно.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой финансира Уикилийкс?
70
2
 
15
 
! Отговори
По добре не питай преди 7 години
Не против Хилъри а против Сорос дето се набута с половин милярд да я направи президент а тя например да вкара Украйна в нато и да ги накара да свалят самолетите от Крим че да се подкарат Европа и Русия а той да обира труповете
69
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ерик Шулц е евреин.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
75, получаваш Пулицър за най-ттъъп с претенции за остроумен коментар.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На краварите вечно някой друг за всичко им е виновен. Особено пък Путин. Той им е най-виновен. Ей така, по дефолт.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до анонимен 67 От кога Буулгаргаз е собственик на Газпром?
65
5
 
6
 
! Отговори
путиньовци преди 7 години
Нали цялата фамилия на Путин живее и са граждани на САЩ са гласували за Тръмп
64
14
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
БЕЗСПОРНО Е , ЧЕ Е ИМАЛО ХАКЕРСКИ АТАКИ С ЦЕЛ МАНИПУЛАЦИЯ ! НО ЗА ТОВА НЕ СА ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ ,А Е ВИНОВЕН АМЕРИКАНСКИЯТ НАРОД ПОНЕЖЕ ИЗБРА ТРЪМП ВЪПРЕКИ ШИЗОФРЕНИЧНИТЕ МУ ПРОЯВИ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ! КАКВИТО И МАНИПУЛАЦИИ ,АГИТАЦИИ И ПРОПАГАНДИ ДА СЕ ПРАВЯТ ,ТЕ НЕ БИХА ПОВЛИЯЛИ НА ИЗБОРА НА НАРОДА ,АКО НАРОДЪТ Е РАЦИОНАЛНО МИСЛЕЩ !
63
19
 
6
 
! Отговори
строго секретно преди 7 години
Русия помогна на един шофьор на самолет да стане президент. Как питайте Нинова и опростяване на лихвите за АЕЦ беляне.
62
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от ЦРУ наистина са *** и трябва да ги уволнят. За мене, четейки само Днес, беше достатъчно да стигна отдавна до този извод. След като всички руски *** координирано и в един глас очерняха Клинтън и хвалеха Тръмп беше ясно че се води кампания срещу Клинтън. Освен това, тези потомствени русофили, които от поколения наред мразят американците, империалистите, милиардерите и т.н. сега изведнаж започнаха да ги хвалят. Ясно беше че всичко се координира от едно място.Същото беше и с Brexi.
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 72: "ако мислите че Русия била фалирала май е време да погледнете курса на рублата"Ако мислиш, че Русия не е фалирала погледни с колко ще ти увеличи "Газпром" цената на газа за 2017 !
60
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Далеч по-важния и определящ резултата от гласуването факт е, че въпросните имейли са верни! Не че това не е доказан стил на ЦРУ в опитите си да маниполира общественото мнение. Разбирасе разсипването на Ирак точно заради него е 1 от най-драстичните примери.
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп към Путин: Влад, какво ще искаш сега от мен ?Путин: Нотариален Акт за Крим, Доналд.Тръмп: Съжалявам Влад, но такъв Акт трябва да искаш от твоя "роднина" Порошенко !
58
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп - надеждата на Путин да се спаси от Трибунала в Хага !
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе щом от ЦРУ така са казали значи няма начин да не е верно. Те тия същите казаха ,че Садам Хюсеин има химическо оръжие пък после се оказа опащата лъжа.И там карат по същата система като тук-излезе някой кофти запис и вместо да се коментира съдържанието започват да говорят кой и как го е изнесал ,законно ли е или не е.