25 загинали и десетки ранени при експлозия в Кайро

Мъж хвърлил бомба край катедралата "Свети Марко"
11 дек 2016 15:39,
38
25 загинали и десетки ранени при експлозия в Кайро
Снимка: БТА

25 души загинаха и 49 бяха ранени днес при експлозия край катедралата "Свети Марко" на коптската християнска църква в Кайро, съобщи египетското здравно министерство, цитирано от ТАСС и БТА.

Според египетската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, експлозията станала вътре в катедралата, разположена в квартал Абасия.

Египетската агенция МЕНА съобщи, че мъж хвърлил бомба в параклиса до външната стена на катедралата, седалище на египетската православна християнска църква и в която се помещава офисът на нейния духовен лидер, патриарх Тауадрос Втори, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви три дни траур за жертвите на бомбения атентат. Ас Сиси осъди нападението като "презряна терористична проява", насочена "срещу цялата нация, както коптите, така и мюсюлманите".

"Египет, както винаги, ще става все по-силен и по-единен при сблъсък с такива прояви", добави той.

Българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси по повод терористичния акт.

От името на българския народ и от свое име държавният глава изразява съболезнования на близките на загиналите, съобщиха от прессекратариата на президента.

В писмото на президента се посочва още: "Шокирани сме от новината за поредния акт на терор, отнел десетки невинни животи. Искрено се надяваме виновните да понесат своята отговорност, за да бъде сложен край на подобни кървави атаки".

Росен Плевнелиев изразява подкрепата си за приятелския египетски народ в този труден момент и надежда за бързо възстановяване на ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после ми обяснявайте че исляма била религията на мира. Нещастници
26
1
 
5
 
! Отговори
До генерала преди 7 години
Ако не си вярваш ще вярваш на някой друг. Какво общо има един неуспял опит за бизнес със фактически известно непредизвикано насилие което проповядва която и да е религия?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и ме убеждавайте колко мирна и толерантна е ислямската религия!
24
2
 
18
 
! Отговори
177 преди 7 години
Не му се връзвайте на анонимния турчак за лошото християнство. Няма такова нещо. Виждате какво прави религията на мира. Всъщност за това е статията. Той пак завъртя нещата какво било прези хиляда години. Коментирай статията не ми разправяй басни за това какво било станало някога. Спрете да убивате защото ви бъде върнато многократно. Всички други религии ви мразят. Ако продължавате така в един момент ще стане страшно за вас. Милост няма да има.
23
7
 
2
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
"РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ИЗРАЗЯВА ПОДКРЕПАТА СИ......" Прочетете само последното изречение. Боже мой, колко безсмислено, назубрено и тъъъпо звучат такива слова в такива ситуации, а още по-тъъъпо те звучат от устата на този безславен ***.
22
0
 
6
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Най опасни са хората които сами си вярват. Особено пък религиозно. Имам приятел който все си вярва в разни измислени бизнеси, толкова е убедителен , че му повярвахме и ние и го спонсорирахме. Сега се тюхкаме ;)) Всичко е било ала бала.
21
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Безспорно и християнството е преживяло своя мрачен момент но, мисля вече много години плаща за това. Не може да се сравняват онези времена със днешната цивилизация, тогава християнството е било повод за насилие, а сега след толкова години на развитие ислямът проповядва насилие. Кой в кои години живее?
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка религия е пагубна за човечеството. Да не би християнството да е спомогнало с нещо? Та нали точно християнството потопи в мрак цяла Европа за повече от 1000 години преди да започне да се пробужда през ренесанса.
19
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
... Т.е. Единственият начин да ги спреш е като им покажеш сила. Каквото и да струва това. Да ги интегрират няма как да се случи.Проблемът е че явно следващият кръстоносния поход е неизбежен и дано не бъде много фатален.
18
3
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Белия човек вече се страхува да воюва истински, в смисъл със сухопътни армии. С ракети и самолети война не се води. Те са просто спомагателни средства. Я прати 100 хилядна армия с реактивна артилерия , танкове и гаубици и да видим тогава какво ще се случи.
17
0
 
8
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Абе що не споменеш Бенито Мусолини. Който е наврял сицилианската мафия там където слънцето не свети?
16
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Мисля, че европейската е раса трябва да се събуди. Ясно е, че демокрацията и толерантността са висша форма на развитие, която има за цел да не влиза в един палубен за света вариант, при който се отвръща на насилието а насилие. Но... Няма как да обясниш на една маса хора, които от деца са с промивани мозъци, че техните лидери и водачи са нищо повече от едни манипулатори, които нямат нищо общо с каквато и да е вяра. Т.е. тези хора са едни зомбирани роботи със животинско самоусещане...
15
0
 
7
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Фараона е бил прав когато е изгонил семитите от Египет. Арабите които го населяват сега имат доволно големи различия, културни и расови със хотентотите.
14
3
 
11
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Помислете си само че в близко бъдеще в Европа има стотици милиони правоверни. Само 5 процента от тях да станат джихадисти и оле мале. Ще стане по зле от която и да е било война. Нито Ксеркс, ни Ханибал, Атила, Чингис Хан или отоманските султани не могат да се мерят с такава угроза. Умишлено не споменах Наполеон и Хитлер, защото са европейци. Ако някой живее с илюзията че терора ще спре жестоко се лъже. Той тепърва ще се превърне в мощно партизанско движение и после в армия. Матрял има в излишък даже. Ония живи инкубатори ги снасят по 10. Радвайте се че по всяка вероятност няма да доживеете мом
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение чие производство е оръжието------Значи някой е откраднал оръжието от производителя и го е изтъргува, така ли?Че кой произвежда оръжия ако не смята да търгува с тях?
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама то и в Сирия не е тероризъм, а военна операция. Там също се борят срещу военни.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всички терористични актове религията е Параван,а що се отнася до Исляма и мусулманите може да видите от снощната терористична акция и в Истанбул.Убииците са терористи,без етнос и без религия!!!!
10
2
 
20
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Какъв е бил Мохамед?Религиозен воин. Завземал е град след град и насила са приемали сътворената от него религия. Така че какво да очакваме от съвременните му пламенни и верни последователи.
9
0
 
16
 
! Отговори
321 преди 7 години
Някой иска да запали гражданска война в Египет!
8
0
 
7
 
! Отговори
не е за смЕх преди 7 години
до 7 койТочно в това е ужаса всеки гледа да спечели от продажбата на оръжие ,ако не сме ние ще е друг и всеки знае ,че с това оръжие ще убиват хора.