Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Подцених хакерските атаки в предизборната кампания, призна той
Обновена: 8 яну 2017 21:15 | 8 яну 2017 21:13, Анисия Иванова
174
Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Американският президент Барак Обама призна днес в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. Кампанията е създала благоприятни условия за избора на Доналд Тръмп за президент в ущърб на Хилари Клинтън. Кремъл отхвърля изводите на разузнавателните служби.

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява. Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално, за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации.

Американският президент каза, че е имал сърдечни разговори със своя приемник Доналд Тръмп, предаде Франс прес. "Разговорите ми с него бяха сърдечни. Той е отворен към предложения", каза Обама по адрес на Тръмп и го описа като "очарователен и общителен".

"Ценя обмена на идеи, които имах с него. Той е човек, който мисли и който не страда от липсата на доверие в себе си", допълни Обама в интервю за телевизия Ей Би Си и каза, че това "може би е предварително условие за работата на президент".

Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението. Той каза, че Тръмп няма да може да управлява президентството по същия начин, както човек ръководи семейна фирма.
Обама каза също така, че според него Тръмп не е прекарал много време в изпипване на детайлите на политиката си, нещо което може да бъде едновременно сила и слабост.

"Мисля, че това зависи от подхода му. Това му дава нов поглед върху нещата, което е ценно. Но това изисква също така човек да си дава сметка за нещата, които не знае, да се заобикаля от хора, които имат опит и познания, които да го информират, така че той да вземе правилните решения", заяви Обама.

Относно използването на Туитър от Тръмп, Обама каза, че това му осигурява директна връзка с много хора, гласували за него. Той обаче предупреди Тръмп, че когато стане президент "ще има столици и финансови пазари и хора по целия свят, които ще възприемат всичко, което той казва, много сериозно".

Обама каза също така, че е насърчил Тръмп да развие силни отношения с разузнавателните агенции в САЩ.
 "Ако не внимаваме, чужди страни може да окажат влияние върху политическия дебат в САЩ по начин, който не сме наблюдавали преди 10, 20 или 30 години. Това се дължи от една страна на начина, по който информациите се разпространяват днес и от друга страна на това, че толкова много хора са станали скептични към традиционните големи медии", каза Обама.

Президентът на САЩ заяви, че най-трудното му решение през двата му мандата е било изпращането на 30 000 войници подкрепление в Афганистан през 2010 г.

"Най-тежкото решение настъпи в началото на управлението ми, когато дадох заповед да се изпратят допълнителни 30 000 войници в Афганистан, а бях човек, чиято кампания бе насочена към това да се сложи край на масовите дислоцирания на войски в чужбина", казва Обама в интервюто.

"Смятам, че това бе правилното решение, защото тогава талибаните бяха във възход, преди да встъпя в длъжност, отчасти защото не обръщахме на Афганистан толкова внимание, колкото трябваше", казва Обама. На въпрос дали е разочарован, че осем години по-късно продължава да има американски войници в Афганистан, но и в Ирак той отговаря:

"Да, но научих, че във войната срещу тероризма никога няма да постигаме същите решителни и трайни успехи, които постигаме във войните срещу държави. Дори след като сме унищожили Ал Каида в пакистанските племенни зони, дори след като сме убили Бин Ладен, пак остават хора, които искат и могат да ударят САЩ ако не останем бдителни", казва Обама, пише БТА.

Според него нестабилността на страни като Ирак и Афганистан правят необходимо американското военно присъствие. Днес в Ирак има над 5000 американски военни съветници и около 8400 войници в Афганистан.
 "Обаче вече нямаме онова огромно присъствие и рискът да бъдем нападнати като окупаторска сила е по-нисък", заключава Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До всички: Не се радвайте на малко прасе и нов началник , че нали знаете.....
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Opa dr posoka tram simpatjaga schegadjii miliarder i bal obi4a plemeitki i hubavi jeni4ki ok e
91
1
 
3
 
! Отговори
Превод преди 7 години
Обама се опитва да каже, че Путин му е сраал в гащите и затова във Вашингтон смърди.
90
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на Обама. Колкото повече лъже, толкова повече хората се отвращават от САЩ. Дето се вика, който квото сам си напрай, даже и Путин не мож му го направи.
89
0
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 7 години
От демокрацията САЩ не влияят на иборите в Европа и света. САЩ просто организират преврати.
88
0
 
4
 
! Отговори
Доживяхме преди 7 години
Доживяхме да видим как американския президент се избира от Путин, ха ха ха
87
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Няма ли лудници в САЩ за тази откачалка? Путин ли забраняваше на американците та идваха по 300 човека на митиниги на Хилари докато на Тръм в залите бяха 35000? Путин ли казваше на Обама да завладява близкия Изток та американците се отвратиха от неговата политика? Този лудия американец, който оня ден простреля хора на тяхно летище и който бе участвал в мисии в Ирак Путин ли го накара? По данни от американски сайтове всяка година хиляди от тези американци се самоубиват, защото и те са убивали.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин 94Хи-хи-хи-хи.....ще падна от смях......Мадона била "свободомислеща"....или пък разни артистчета, на които подкрепата се състои само в това колко нули след единицата ще им поставиш на чека!!! НАЙ-КОРУМПИРАНОТО ОБЩЕСТВО, на клинтонша какви мръсни ризи и изнесоха, как за лекция от 15 мин получава 650000 дол!!! Катарски пари, от саудитите....всичко това е ЗА ФОРМИРАНЕ НА СВОБОДНО МНЕНИЕ????? ТИ въобще вярваш ли си сам като плещиш такива глупости!!!!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин 94Да бе да!!!! Брей, брей, брей....ти това, което устроиха даже в деня на гласуването на избраните от тях т.н "избиращи", 270 от които трябваше да потвърдят, че Трамп е президент, това че ги заплашваха даже, ако не се отрекат от гласуването си за него, ти на това СВОБОДНО МНЕНИЕ ли му викаш!??????? В краварията ОТДАВНА НЯМА СВОБОДНО МНЕНИЕ! Там всичко въртят парите, многото пари!!! И който заплашва, че парите ще изменят направлението на потока - го записват в противник!
84
1
 
9
 
! Отговори
Ангел доЕдинБългарин преди 7 години
Да си свободомислещ си е едно.Това да подкрепят неистово Хилъри е твое право НО това да ти дават Трибуна пред цяла Америка да бълваш Предизборните си слова без да си участник в надпреварата си е Манипулация.Всички Американски медии даваха Трибуна само на привърженици на Хилъри.Пускам SNN и какво да видя Ролинг Стонс плуят по Тръмп.Беонсе също.SNN им дава ефирно време на артисти да изказват предизборни слова.Как един привърженик на Тръмп не видях да се изказва.Това е чудовищна маниполация
83
1
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
А като е "очарователен и общителен" защо му правиш кал черно момченце? С нищо добро няма да те запомним, освен с лицемерните ти празнословия като нашата Плевня. Имай впредвид, че Бог забавя, но не забравя!
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вах, вах, вай, вай.....а само преди два месеца се чудеха с какви отвратителни думи да го нарекат!!!!! И това ми били защитници на някакви си там "ценности"!!!!! УНИКУМ!!! Тия и за фурнаджийски лопати не стават! Господи, започвам ВЪОБЩЕ да се чудя как оцелява такава държава, сред толкова лъжи, измами, мошенничества, борсови спекулации с напълно безмислен ефект, завоевателни войни с цел разрушаване на държави и завладяване на природните и богатства, сеене на хаос по цялата планета. Боже, спри ги!
81
8
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 93 (Ангел)Ами не, Ангелчо, това не е манипулация. Ама как да го обясня така по детски, за да го разбере малкото ти мозъче?Виж какво, разбираш ли, в САЩ и други демократични държави, известните хора са независими личности, а не на хранилка при президента/царя.Всеки има собствено мнение, и след като масово знаменитостите не харесват Доналд Тръмп, те имат пълната свобода (на словото) да изкажат личното си мнение.Така че не, не е манипулация, по никакъв начин!!!
80
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Всички медии плюехте по Тръмп преди изборите .Особенно Европейските и особенно Днес бг ( не че са фактор).В Америка се надпреварваха певци ,актьори и прочее да плуят по Тръмп!!! Това не е ли Манипулация!!!!Разкритите мейли на Хилъри са 1% от пропагандата която бълваше месеци .Ако не беше тази пропаганда Тръмп щеше да спечели с 70 на 30%.Добре че Американския народ е Умен и не се поддава на Манипулации като Българския!!
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците се разделиха на две и водят истинска война срещу собствения си президент. Това само радва)
78
1
 
4
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ВЕЛИКА ДЪРЖАВА, А ПЪК КАКВИ СМЕШНИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ,ВЕЧЕ КОЛКО МЕСЕЦА НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА,ИМА,НЯМА,ЛОШ ТРЪМП,ХУБАВ,СМЕХОРИИ,ПУТИН СИ Е ВЕЛИК БЕЗ МНОГО ДА СЕ ХВАЛИ,ТЕ САМИТЕ ГО ПРАВЯТ ВЕЛИК ,КАТО НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ПОЛИТИКАА СЛУШКАТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ.В ПОЛИТИКАТА ТРЯБВА ДА ИМАШ ИДЕАЛИ ЗА НАРОДА СИ ,ЗА НАЦИЯТА,ЗА БЪДЕЩЕТО НА ХОРАТА,НА ТОЗИ ФОН ПИТАМ НАШИЯ ПЛЕВЕЛ,С КОКВО ЩЕ СЕ ПОХВАЛИ СЪС ЗАПЛАТАТА СИ И С ПРАЗНОТАТА СИ.
77
1
 
9
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
След интервюто, Барак Обама избяга в Кения и потърси убежище в родното си село.
76
0
 
10
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Обама лъже за руските хакери. Както Обама лъжеше, че Хитлъри не е корумпирана. Както Обама лъжеше за фашистката хунта в Куев. Както Обама лъжеше, че Крим бил окупиран. Както Обама лъжеше, че ще закрие концлагера Гуантанамо. Както Обама лъжеше, че ще пребори расовата дискриминация в САЩ и убийствата на чернокожи от бели полицаи. Както Обама лъжеше, че не поддържа и не финансира главорезите от ИДИЛ. Както Обама лъжеше, че не подслушва Ангела Меркел.
75
0
 
10
 
! Отговори
без пардон преди 7 години
Ако не беше толкова жалък, Обамата щеше да бъде много смешен.
74
1
 
6
 
! Отговори
в отбора на Кения преди 7 години
Обама към Тръмп: Путин не е от "нашия отбор". Тръмп към Обама: Ние с Володя сме в един отбор. А ти, Барак Хюсеин, не си в нашия отбор. Ти си в отбора на Кения!