Европейките раждат все по-малко деца

Всяка четвърта южноевропейка остава без дете
11 яну 2017 21:21, Анисия Иванова
59
Европейките раждат все по-малко деца
Архив: Булфото

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където "трудностите се натрупват", най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на 20-и век.

Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките, родени от 1900 до 1972 г.

Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизивикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това "значително забавяне на ражданията" в началото на 20-и век.

След това с икономическия растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум - жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.

Оттогова обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа - 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност допринасят за това.

Явлението е най-осезаемо в Южна Европа - всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век, може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави "трудностите на пазара на труда" се съчетават с "неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство", пише БТА.

Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.


59
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
zapochnaha vnosa na oploditeli ot orienta
28
3
 
8
 
! Отговори
жена преди 5 дни
Жените боли някакви си!
Сега е зима с много сняг. Колко мъже излязоха да разринат и почистят снега пред сградите, където живеят или работят и колко мърморят, че не било направено? Ще си смъкне само снега от колата и дотук.Така е и с всяка работа. А иначе - на фитнес.
27
4
 
9
 
! Отговори
до 26 Бойко преди 5 дни
Мъжете генетично сте *** и сте полигамни по природа. Вие не раждате и не отглеждате деца, съответно създаването на семейство не е заложено във вас. Крадецът вика "Дръжте крадеца! ". Нали мъжете след 20 години брак или още по-рано се оглеждате за по-млади жени и изоставяте жената, която ви е родила деца. Това е масова практика. В Западна Европа пропагандираха модела на самотната майка, но и този модел вече се изчерпа. Въпреки финансовата подкрепа от страна на държавата.
26
6
 
6
 
! Отговори
Борис Бекер и Гришо преди 5 дни
Бялата раса не си отива, а е мързелива, гледа на живота лекото и на хляба мекото.
Що полякини, рускини, украинки и тям подобни блондинки се изселиха и се изселват и слугуват по света.
Сравненията в статията не са коректни като анализ. Без деца не значи, че не може и не е можела да има деца.
25
1
 
14
 
! Отговори
Антигона преди 5 дни
Ако някой в Европа иска да се раждат европейци, то отдавна трябваше да се вдигне стандарта на във всяка страна. Вместо да дават готови пари на мързеливи азиатци и африканци, можеше да се дават за облаги на новородените и родителите им.
Бялата раса си отива. И на всеки е ясно, че е умишлено.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така е то, няма време за деца, трябва да се работи, че да изкарваме пари за държавата, да ги дава на * дето за нищо не стават и се множат ...
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Две са много важните условия една жена да иска да ражда - финансово да може да си го позволи, и стабилен мъж.
22
0
 
15
 
! Отговори
Ами не #2 преди 6 дни
Прави са тези, които казват, че има пропаганда в полза на това деца да не се раждат. Семейният модел е тотално съсипван и потъпкван от новини по телевизията, филми налагащи грешни модели на поведение и порнография. Целта е подсъзнателно хората да се програмират към това.

На "елита" управляващ Европа и света не му трябват образовани или пък интелигентни хора. Именно заради това Европейската култура и цивилизация е обект на атака с цел да бъде разрушена и да остане по-лесно управляем материал.
21
2
 
13
 
! Отговори
Ами не преди 6 дни
До Баладжията

В Африка не са богаташи, най-бедните държави и континенти са всъщност с най-високата раждаемост поради безхаберие. Това им е бита - правят деца, без да мислят как ще ги гледат.

В Източна Европа обаче се наблюдава обаче нещо различно - хората имат морала и знаят, че да създадеш дете е отговорност, заради това именно икономическият фактор също е важен. Уви, в Западна Европа картината с раждаемостта не е много по-розова...
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе тези лекари педиатри ли са
какви са не знам ама съвсем са изперкали.Ами то ражданията
зависят от толкова много неща
които даже нямат никаква връзка
с медицината. И сега защо не раждали?
Правилно са спрели в Европа.
Проблемът е защо раждат толкова
много в Африка, Азия и след това тръгват да се преселват в Европа.А ООН нищо не прави по въпроса.
19
2
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 6 дни
Колко мъже могат да си позволят да издържат жена и деца само със своята заплата и да покриват абсолютно всички разходи по жилище и т.н.? Айде стига сте си проветрявали устите!!!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Влезте в БГ МАМА да прочетете как се държат с родилките по българските болници, като към животни... И после пак ще си говорим. Тези неща се разчуват от уста на уста, от приятелка на приятелка, и ужасно стресират жените.
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хората стават все по-големи егоисти и обгрижват единствено себе си. Това е една от причините. Не им се занимава с деца, а гонят измислени гяволи. Аз пък избрах да имам деца и съм супер щастлив. Животът ми стана много по-истински и изпълнен и вече работа, мотане из задимени барове и т.н. ми се струват смешни на фона на семейството. Между другото и в работата напреднах много защото съм много по-дисциплиниран като баща.
16
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защото не искат да раждат роби на системата, затова, защото бъдещето им ще е лишено от права и елементарни човешки свободи както е нашето настояще, по-интелигентните хора мислят за това.Тези които се ръководят само от инстинктите си раждат да.
15
5
 
14
 
! Отговори
Котарак преди 6 дни
От младите българи зависи бъдещето на България и българският народ. Младежите не бива да продължават с този разврат,защото разврата,порното и проституцията ги прави безплодни. Трябва да се създават семейства,да се сключват граждански(а който иска и е вярващ-църковен брак) бракове,да се раждат българчета. Нека младежите да не се страхуват да имат повече деца! За българите трябва да е по-важно българското поколение,а не лукса,храната и питието(знам,че и то е важно,но без деца България е в беда).
14
8
 
12
 
! Отговори
Котарак преди 6 дни
Трябва българите да се променят. Трябва да се наблегне на Православната Христова вяра и Християнския морал,както и на българският език,защото това са единствените причини,допринесли за съществуването ни като народ. Само това е крепяло българите и българското в най-тежките и трудни времена. Време е да се покаем и да се обърнем към Бога и Църквата,да имаме морал. Нека да не се правят аборти и жените да се тъпчат с противозачатъчни абортивни хапчета и да не си сменят мъжете като носна салфетка.
13
7
 
8
 
! Отговори
Котарак преди 6 дни
За да не попаднем и ние,българите в тази грозна и ужасна статистика,трябва да се променим изцяло. Застрашени сме и бъдещето на нашият изстрадал български народ виси на косъм със страшна сила.От нас,българите зависи дали ще има бяло българско поколение в Родината. България е дала много за собственият си народ,България е дала образование,прехрана,здравеопазване,материални и нематериални блага на българите. Сега България,нашата Родина има нужда от български етнос,а не от ...
12
8
 
25
 
! Отговори
О преди 6 дни
Защо се калкулират жени без деца, а не не се калкулират мъже без деца?! Колко мъже принудиха жените си и приятелките си да направят аборти? а? Колко са? Щото им се ходи по жени, по барове, кръчми т.н. Колко са? Аз си гледам децата. Имам две. Баща им няма нито едно. На него не му се гледаше едно, кво ли пък две. И? Защо в статистиката са само пак жените?! Пак ли само жените сме виновни?! Айде вижте колко ергени без деца има и колко моми с деца без мАже има? Секстисти!
11
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Даа, 100% е вярно това за феминизма и пропагандата.
Жените в днешно време масово тръгнаха да правят кариера и пари, и вече едва ли не е обидно за една жена да си стои в къщи да бъде домакиня и да се грижи за децата. (както е било в продължение на 10 хил. години).
Жените като тръгнат да се състезават със мъжете в кариерното развитие, това води до морален разпад на обществото. Умните хора това са го знаели още в древността, и са го описали в дебелите книги и в религията..... ама кой ти чете днес
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А защо е необходимо да се раждат много деца?! За 40 одини населението на Земята се е увеличило 2 пъти. Защо?! За да има бедна маса за експлоатация, готова да работи за парче хляб и чаша вода, невежа, болна, без ценности и критерии! Повече от 2-3 деца в семейство не са нужни на Земята. Всичко останало - 5-10-15 деца е дива простотия, невежество, простащина, идиoтска безотговорност към Земята, жените и децата.