Кремъл: Не разполагаме с компромати срещу Тръмп

Това е пълна измислица, пълна фалшификация, заяви Песков
11 яну 2017 14:07, Елка Василева
74
Кремъл: Не разполагаме с компромати срещу Тръмп
Снимка: архив, Reuters

Кремъл заяви, че не разполага с никакви компромати срещу избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и бившата му съперничка на изборите Хилари Клинтън и че съобщенията за обратното са пълна нелепост и булевардно четиво, предаде ТАСС.

"Не, Кремъл не разполага с компромати срещу Тръмп", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той опроверга и информацията, че Русия разполагала с компромати срещу Клинтън.

"Това е пълна измислица, пълна фалшификация и пълна нелепост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати", заяви Песков. По думите му това е долнопробно булевардно четиво.

Според организацията Уикилийкс документите, въз основа на които редица американски медии са стигнали до извода, че руските специални служби разполагат със сведения, злепоставящи Тръмп, не са достоверни. "Документът от 35 страници, публикуван от портала Бъзфийд във връзка с Тръмп, не представлява доклад на разузнаването. Стилът, фактите и датите (в него) не изглеждат достоверни", заяви Уикилийкс.

Още по темата

Разпространяването на съобщения в медиите за предполагаема компрометираща информация, събрана от Русия за Тръмп, се превърна в обществена проверка за журналистическите стандарти, но все пак то нахлу в общественото съзнание въпреки продължаващите обсъждания за тези стандарти, посочва Асошиейтед прес.

Няколко часа след като в медиите се появи съобщение, че служители на разузнаването са информирали Тръмп за съществуването на досие за него, сайтът Бъзфийд публикува в обобщен вид тези твърдения. Публикуването им стана въпреки редакторската бележка, че има основание за съмнение в тяхната достоверност.

Повечето медийни организации, включително Асошиейтед прес, се въздържаха от публикуване на конкретните твърдения, тъй като те не бяха потвърдени. Въпреки това новината се разпространи толкова бързо, че снощи едно конкретно пикантно твърдение беше една от най-популярните теми в Тwitter.

Главният редактор на Бъзфийд Бен Смит обясни, че сайтът е публикувал информацията, за да могат американците сами да преценят твърденията, които се разпространяват на най-високо властово ниво в САЩ.

"Ние действаме от презумпцията да бъдем прозрачни в нашата журналистика и да споделяме с нашите читатели това, с което разполагаме", каза той. "Винаги сме грешали, що се отнася до публикуването", заяви Смит.

Той отбеляза, че съществуват съмнения за твърденията, и каза, че Бъзфийд се е опитал и ще продължи да се опитва да установи дали те са достоверни.

Според специалиста по медийна етика Боб Стийл това е поредният и доста важен пример как интернет променя потока от новини и информации.

"Това е много, много трудно време за редакторите на медийните организации от основното течение", каза той.

По думите му Бъзфийд поема голям риск с публикуването на тази информация. Според него е важно, когато се разпространяват такива твърдения, организациите ясно да заявяват кое е потвърдено и кое не, както и дали са положени усилия в тази насока.

Тръмп написа в Тwitter по повод разпространената информация: "Фалшиви новини! Пълен политически лов на вещици!"

Специалистката по медийна етика Кели Макбрайд сравни действията на Бъзфийд с публикуването на документи от сайтове като Уикилийкс.

Смит казва, че "това е работата на репортерите през 2017 г.", заяви тя. "Това, което искам да попитам в отговор, е: "Къде е репортерството?" Работата при репортерството всъщност е да съобщаваш. Те не представиха нищо за това какво правят, за да потвърдят или опровергаят твърденията, или даже дали ще потвърдят или опровергаят твърденията", каза Макбрайд. "Мъча се да разбера дали това е журналистическа дейност", заяви тя. "Не мисля, че това е журналистика. Нещо друго е", каза Макбрайд.

Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен определи разпространената информация като "напълно глупава", отбелязва ДПА. "Това е толкова нелепо в толкова много отношения. Очевидно този, който го е създал, се е водил от своето въображение или го е направил с надеждата, че либералните медии ще използват тази фалшива история с каквито и да е възможни основания", заяви той.

Говорителката на Тръмп Келиан Конуей каза, че нищо от разпространената информация не е потвърдено и изтъкна, че тя изцяло се основава на неназовани източници.

Като американски граждани "би трябвало да сме загрижени, че тя е изтекла в медиите чрез служители на разузнаването", заяви Конуей.

Говорителят на кампанията на Клинтън Брайън Фалън каза, че материалът предлага единствената заслужаваща доверие теория за това защо Тръмп е отказал да приеме становището на разузнавателната общност, че Русия е стояла зад кибератаките в предизборната надпревара в САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
NAMESATA NA 4UJDI SLUJBI V UKRAINA SA FAKT.TOVA 4E NIKOI NE ISKA DA SI PRISNAE E DRUGO.NO LO6OTO 4E RUSKITE SLUJBI PROSPAHA MOMENTAAKO BIAHA POSTAPILI KAKTO POSTAPIHA V KRIM, 6TE6E DA E DRUGO.
35
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Европеец 56Евро нещо си но не ЕвропеецВ момента в който на Майдана беше хвърлен първия коктейл Моло_тов или Активисти се опитват да пробият кордона на полицията Майдана от ЛЕГИТИМЕН протест става като минимум ХУЛИГАНСКА ПРОЯВА. Нали сме демократи. С малки изключения Аз се гордея че в България всички съвременни протести са наистина ДЕМОКРАТИЧНИ.Обаче Коктейл Моло_тов, Бой на Полицай с дебел дървен прът метър и половина, Самоделен Катапулт за изстрелване на Камъни а накрая и Калашници ...
34
2
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Горещо ви препоръчвам филма Winter On Fire: Ukraine's Fight for Freedom. Вижте го! Има го и в youtube
33
4
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
55, ти правиш ли разлика между ПРИЗИВ и НАМЕСА? Протестиращите в Украйна бяха млади и усмихнати, добре облечени хора - цвета и бъдещето на нацията. После се появиха биячите на Янукович, които започнаха да пребит деца и жени. Това разяри хората и протестите станаха още по-мащабни, а ЕС ПРИЗОВА васалчето да се спре и да се вразуми! Хората от майдана направиха Героиство и са ГЕРОИ. Благодарете на Бог, че нямаме обща граница с Русия и няколко милиона руснаци на наша територия, като в Украйна.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
47, пак извърташ нещата. Тези, които насаждат омраза и атакуваха Украй са точно руснаците. Ако видиш какви злобни помии изливат по Украйна всеки ден.. Майдана си беше вътрешна работа на СУВЕРЕННА Украйна. Руснаците бяха гарантирали с договор да пазят териториалния интегритет на Украйна. Вместо това се възползваха от ситуацията за да си присвоят Крим. Както заключва Бисмарк: договорите с Русия не струват и хартията на която са написани.
31
3
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
45, Боби, аз бях на протестите и на мен никой не ми е плащал. Спомням си много добре как напълнихме с хора от Плиска до Орлов Мост, а *** се бяха н..пикали от страх! Винаги когато БСП е на власт след това ги гоним с камъни. Та напълно разбирам украинците! Никой не ни е плащал, това си е ваша кремълска пропаганда за вътрешна консумация! Просто вашите про-кремълски крадльовци и некадърници не стават за държавници.
30
3
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
43, а какво ще кажеш ти да отидеш в същия вид пред най-голямата джамия в Европа - онази в Москва! Дори не ти предлагам да ходиш в Чечня (Ичкерия) защото навярно няма да се върнеш никога! Дори в Русия не е нужно да ходиш при мюсюлманите - самите руснаци биха те пребили ако изглеждаш като гей. Такова им е цивилизационното ниво.
29
2
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
40, Боби, за псевдограниците руснаците трябва да благодарят на чичко Ленин, който още тачат и държат под кремълските стени! Той начерта руските граници!
28
5
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
39, с 5 милиарда не можеш да накараш един милион души в Киев да се вдигнат на площада срещу крадливата хунта на Янукович с риск за живота си. Янукович им беше обещал сделка с ЕС и се отметна в последния момент, затова започнаха протестите. Гледах ги по телевизията - това бяха предимно млади и красиви хора. А че САЩ са подпомагали това, което прерастна в Майдан - възможно е. Цял свят им съчувстваше и ги подкрепяше. Украинците винаги са мразили руснаците. Надярно знаеш за Голодомора и репресиите.
27
6
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
36, това е много наивно, да не кажа детинско становище. Ако са искали османците за 500 години щяха да унищожат българския народ 20 пъти. Само, че в исляма е писано да се уважават другите две големи религии. Неслучайно църквите и християнското население на балканите се е запазило. Точно расизма и омразата ражда омраза. Варварски актове, като възродителния процес само създадоха дълбоки разделения в обществото. Да благодарим на недоучилия шестокласник Тодор Живков. И не, не съм турчин.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бият ги защото са допусналипредатели да завладеят управлениетона страните си. Когато прогонятпродажните политици от високитепостове и направят невъзможнозаселване на мюсюлманище спрат да ги бият.Това са космическизакони за които ЕС още не е узрял.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европеец = турски ***.В България няма турскомалцинство. Благодарениена расизма турците не за успелида претопят българите.
24
9
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
България е много расистка и ксенофобска страна. А преди да дойдат руснаците не беше такава. До 1945г. България беше една от най-толерантните страни в света, спасила евреите и арменците. В Българския парламент е членувало и турското малцинство (не сегашното комунистическо ДПС сеещо разделение). Някога Полша и Унгария също бяха толерантни. Сега са най-расистките дупки. В Полша всеки ден някакви скинари и наркомани бият хора с по-тъмен цвят на кожата. Не ми давайте за пример такива хора и народи.
23
6
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Ивчо, как реши, че руските мюсюлмани са интегрирани, а европейските не са? Нима в Русия нямаше атентати? Помниш ли Беслан, където загинаха 300 души, предимно деца?? Ами Чечня, където доскоро се водеше кървава война? Терористи има навсякъде. Аз имам приятели, които живеят в Брюксел и нито веднъж не са се оплакали от мюсюлманите или че имало "забранени зони". Това е просто поред. дезинформация на Кремъл, а вие се хващате. Ако беше добре Русия нямаше руснаците да бягат от там и да ходят в лошия ЕС!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искаме по европейска линияда ни заселват държавата с мюсюлмани.Точка.Точно както поляци, чехи иунгарци.
21
2
 
11
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
до европеецаНа са 20 а 40 милиона мюсулманите в Русия, но са интегрирсни, как, те си знаят, а в евтопа пристига афганско африканска из мет, търсеща помощите на европа. *** в Брюксел ви ж центъра ,моленбек квартал който преди 15 г беше само с белгийци сега е зона опасна за вс не мюсулманско...
20
18
 
2
 
! Отговори
Европеец. преди 7 години
29, не лъжи. Кой откри огън със снайпери по протестиращите? Безродната хунта на Янукович - същия този който се крие в Русия сега и дори Путин се отвращава от него (никой не харесва предателите). Кой отцепи територии от Украйна само защото на хората им писна от крепостничество и искаха европейски път на развитие? А зелените човечета в Донбас са ТЕРОРИСТИ и всеки, който иска да отцепи парчета от дадена страна е ТЕРОРИСТ. Да си ходят в Русия, Донбас е Украйна, както Българското Черноморие е БГ!
19
0
 
8
 
! Отговори
НИТО ДУМА преди 7 години
за жестоките американо-английски бомбардировки от ПРИЯТЕЛИТЕ 1943 година. Браво! Това е истинско приятелство
18
2
 
9
 
! Отговори
НЕ СЪМ ТРЪМПОФИЛ преди 7 години
ама КЛИНТЪНИЦА определено не можеше да стане ПРЕЗИДЕНТ на САЩ. Докато ПУТИН си гледа РУСИЯ, ТРЪМП си гледа САЩ. Така, че не става даже и дума за приятелство. Великите страни затова са велики, че не са като нашите дупелизци, дето дадоха БЪЛГАРИЯ на САЩ. Безплатно разбира се. Нали сме приятели. Ама сме от хххх страна....
17
11
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Путин много иска да дискредитира и дестабилизира ЕС с пропаганда и дезинформация, но няма да му се получи и ЕС ще стане по-силен, защото си даде сметка, че Русия е същата империя на злото, пълна със злобни клепостни. Един пример за дезинформация: Европа се ислямизирала, а в Русия има 20 милиона мюсюлмани, от които 2 милиона в Москва. Няма лошо, но нека да не ни дават акъл, а да си оправят първо своята постокумистическа бедна държавица.И да си приберат руснаците плъзнали из ЕС, като е лош.