Тръмп: Путин не е трябвало да хаква, не ще го прави повече

Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим!
Обновена: 11 яну 2017 21:45 | 11 яну 2017 21:32, Анисия Иванова
208
Тръмп: Путин не е трябвало да хаква, не ще го прави повече
Снимка: БТА

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще бъде от полза, ако се разбира с руския си колега Владимир Путин, но добави, че не смята, че двамата могат да бъдат съюзници, предаде AFP.

"Ако Путин ме харесва, смятам, че това е актив, а не пасив, защото в момента отношенията ни с Русия са ужасни“, заяви Тръмп на първата си пресконференция в нюйоркската си централа на Пето авеню, Тръмп тауър.

"Не знам дали ще се разбера с Владимир Путин. Надявам се, че да. Но има и шанс да не се разберем“, добави той. Тръмп заяви още, че твърденията, че той е свързан с Русия, са били изфабрикувани от негови противници, предадоха световните агенции.

"Обама допринесе за появата на ИДИЛ, Русия ще помогне да я унищожим", заяви той.

По думите му ако от американски разузнавателни агенции са изтекли "недоказани съобщения" за негови връзки с Русия, това би било "огромно петно" върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той.

Тази сутрин в поредица от туитове Тръмп заяви, че начинът, по който са се отнесли с него, е достоен за "нацистка Германия". На въпрос по този повод на пресконференцията той заяви: "Това е нещо, което нацистка Германия би направила и е правела. Намирам за скандално, че тази невярна и погрешна информация, която никога не се е случвало, е станала публично достояние."

Тръмп благодари на американските медии, които са изразили скептицизъм за опозиционния доклад за отношенията му с Русия, който бе публикуван на сайта Бъзфийд, отбелязва ДПА. Той отбеляза, че Бъзфийд "ще си понесе последствията" за публикуването на информациите за Тръмп и Русия.

В същото време Тръмп призна, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия в Съединените щати, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори.

"Хакерски атаки срещу САЩ извършват всички, включително Русия и Китай", заяви той.  "Путин не е трябвало да хаква и не смятам, че ще го прави повече. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Тръмп каза още, че е разпоредил на американското разузнаване да подготви не по-късно от 90 дни разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и за мерките за противодействие. Докладът ще се концентрира върху мерките за защита от кибер атаки.

В отношенията с Русия "няма копче за рестартиране. Или ще се спогаждаме, или няма. Надявам се, че ще се разбираме, може и да не стане, възможно е, но Русия, Китай, Япония, Мексико, всички страни ще ни уважават много повече, отколкото при предишната администрация", заяви Тръмп.

Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ, каза още Тръмп. По време на предизборната кампания той обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция.

Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, обеща, че ще бъде "най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог", пише БТА.

Той приветства плановете на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да прибави 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че Фиат (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за съдаване на работни места. "Надявам се, че Дженерал мотърс (General Motors) ще последва" този пример, допълни той.

Новоизбраният президент прибави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

На пресконференцията си Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции. Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си, отбелязва ДПА.

Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.
Адвокат на компанията Тръмп организейшън (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията.

Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията.

Това, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп, който увери в Туитър миналия месец, че няма да прави нови сделки, докато изпълнява президентската длъжност, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари