Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!

Побоите ще бъдат третирани като "административно нарушение"
12 яну 2017 10:30,
206
Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!
Снимка: Flickr

Държавната дума прие на първо четене законопроект на сенаторката Елена Мизулина, който преквалифицира побоите над близки роднини от криминално престъпление в административно нарушение, пише "Ведомости".

Според авторката сегашният член от Наказателния кодекс е опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело и да се поставя въпросът за отнемане на родителски права, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руската компартия има готовност на второ четене да внесе поправки, че ще има наказателна отговорност за побои над деца и бременни жени, отбелязва депутатът Юрий Синелшчиков.

Това е една от най-мистериозните инициативи, коментира политологът Михаил Виноградов. Според него в руското правоприлагане има проблеми и "с риска от манипулации в семейството", и по повод доказателствената база. Никому обаче не хрумва да декриминализира например изнасилванията, подчертава той.

Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" вече "изрази недоумение" във връзка с идеята да се декриминализират побоите в семейството, напомня "Комерсант". Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Декриминализирането на побоите "е в разрез с основните задачи на държавната семейна политика", "намалява правната защитеност на непълнолетните от престъпни посегателства" и може "да се отрази отрицателно върху превенцията на престъпността в тази сфера", предупреждава в заключение по въпроса от 2016 г. Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация.

Две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца, изтъкват експертите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хотели получше, получилось как всегда! Обосрались
83
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 112В същото време в ЕС има легална партия на педофилите.и русофилите са нейни членове
82
1
 
46
 
! Отговори
Ну преди 7 години
Както се казваше преди 30 години:ИМА ДВА ВИДА ЖИВОТ: LIFE И ЖИЗНЬ
81
3
 
50
 
! Отговори
Холандия преди 7 години
И в България има организации, закрилящи педофилите! ДPOМ, БXК, ДПC...Но по консумация на одеколон на член от населението Рacия е векове напред!
80
5
 
45
 
! Отговори
Тройной преди 7 години
Който не пребива децата си е eвpoгейски тoлeрaст!
79
3
 
50
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Консумацията на почистващи препарати все пак оказва влияние на психиката.Не съм чувал друга нация да прави изследвания в тази област.
78
1
 
37
 
! Отговори
(не)учуден преди 7 години
Ми...те са си в 19 век, тогава си беше разрешен кютека.
77
4
 
47
 
! Отговори
ист преди 7 години
Браво. Да биеш близките си не е престъпление, което значи че ако анексираш близки територии, също не е престъпление. Руска алкохолна демокрация.
76
2
 
38
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
И защо ли ни занимавате с тези? Тяхана си работа. Да оправдават каквото си искат. Назад са 60 години от света.
75
2
 
41
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
"Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!"Нищо чудно. В Русия да разстрелваш политическите си противници пред стените на Кремъл също не е престъпление.
74
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ден в България изнасилват поне едно дете. Поне нещо са прихванали българите от евроатлантическтите ценности.
73
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето какво пише на български сайт за домашно насилие:Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек е ставал свидетел или познава някой, пострадал от насилие в дома си, сочи статистиката у нас. Жертвите не търсят помощ от самото начало - вярват, че нещата ще се променят.ТАКА ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ Е ВСЕОщ, не е само руски.
72
2
 
37
 
! Отговори
BG преди 7 години
До 94 това обяснява и любовта на руснаците към ВОДКАТА :))) При такъв живот как няма да пишеш одеколон и метилов спирт !?! Цялата им бит и култура се свежда до това - водка и бой !
71
7
 
39
 
! Отговори
мдааа ... преди 7 години
В нецивилизована Русия непослушните деца ги пошляпват. В цивилизована Европа ги любят, всички любят децата, особено 50 годишните цивилизовани европейци, а татковци затварят 7 годишни дъщери в мазето и с години си ги любят там - любвепбвилни евроатлантически ценности. А в цивилизована Холандия дори и партия на любителите на деца са си направили, да любят децата цивилизовано.
70
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук едни ангелчета с бели крилца пишат, като чета ще се разплача от умиление.Искат да ме убедят пиленцата, че в България няма домашно насилие.Тогава за какво са тези защитени жилища, дето се крият известно време набити съпруги, пък после се връщат обратно, за да продължи масажът.
69
5
 
36
 
! Отговори
ЛЯВ преди 7 години
пак пускате fake newsОдновременно была декриминализирована часть 1 статьи 116: если побои или насильственные действия принесли физическую боль, но не повлекли вреда здоровью и при этом не были совершены в отношении близких лиц из хулиганских побуждений или по мотивам ненависти или вражды, то правонарушителю грозит административная ответственность. Если же ранее человек уже привлекался к административной ответственности, то за повторный проступок полагается уже уголовная ответственность.
68
2
 
44
 
! Отговори
Чебурашка преди 7 години
В момента тpoлетариатът се преориентира кръгом преди да набере скорост в защита на домашното насилие и обяснения че КОЙ не пребива децата и жена си е гeй...
67
2
 
33
 
! Отговори
KRAVARKATA преди 7 години
Iotova im dava banichkite...zatova se bavqt s komentarite vashkite na Rusiq
66
5
 
37
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
При нас е демокрация и да те бият и да не те бият на никой не му пука.Реакция никаква, мутри стрелят, кметове бият, политиците крадат и с какво сме по-различни?
65
1
 
47
 
! Отговори
Большой рахат преди 7 години
Евразийски крепостни традиции.