Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!

Побоите ще бъдат третирани като "административно нарушение"
12 яну 2017 10:30,
206
Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!
Снимка: Flickr

Държавната дума прие на първо четене законопроект на сенаторката Елена Мизулина, който преквалифицира побоите над близки роднини от криминално престъпление в административно нарушение, пише "Ведомости".

Според авторката сегашният член от Наказателния кодекс е опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело и да се поставя въпросът за отнемане на родителски права, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руската компартия има готовност на второ четене да внесе поправки, че ще има наказателна отговорност за побои над деца и бременни жени, отбелязва депутатът Юрий Синелшчиков.

Това е една от най-мистериозните инициативи, коментира политологът Михаил Виноградов. Според него в руското правоприлагане има проблеми и "с риска от манипулации в семейството", и по повод доказателствената база. Никому обаче не хрумва да декриминализира например изнасилванията, подчертава той.

Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" вече "изрази недоумение" във връзка с идеята да се декриминализират побоите в семейството, напомня "Комерсант". Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Декриминализирането на побоите "е в разрез с основните задачи на държавната семейна политика", "намалява правната защитеност на непълнолетните от престъпни посегателства" и може "да се отрази отрицателно върху превенцията на престъпността в тази сфера", предупреждава в заключение по въпроса от 2016 г. Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация.

Две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца, изтъкват експертите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей руси ,вземете се в ръце,към ИД ли преминавате
63
1
 
37
 
! Отговори
Олимпиада преди 7 години
Всяко семейство ще си има тартор !При накой ще жената ако е по мощна като фадрома ще бие наред децата и мъжа брат си.При други внуците ще си бият дедовия и така в името на ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ !Бокс,Джудо,Самбо,Карате,Кеч ,Борба и тн.Без тренировки в семейството няма олимпйски надежди ...
62
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и тук не разбрали за какво иде реч. Няма да е КРИМИНАЛНО престъпление. От сайта да се поинтересуват как е у нас и едва след това да пишат. Коментиралите - също.
61
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава работа ама руска!
60
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евразийски, азиатски ценности.
59
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са руските *** сега....те това е вашата Русия...
58
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, бе! Значи всеки наркоман ще може да пребие баба си за да и вземе парите и накрая ще мине... с административно наказание! Поздравления!
57
2
 
39
 
! Отговори
И в БГ преди 7 години
закона е различен по отношение на това дали побоя е към близък роднина или не. Независимо от степента на телесната повреда ако пребитото лице ти е близък роднина съда не се самосезира и се води гражданско, а не наказателно дело.
56
5
 
42
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 7 години
Мисля,че трябва да се дава поощрителна награда за побой над тъщата!
55
6
 
49
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Явно заедно с пиенето на почистващи препарати и побоят в семейството попада в високо духовните православни скрепи в Рашка...Болшевики български-като тези ли искате да станем бе слуги кремълски???
54
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛЕДАХ СНОЩИ ПО ТЕХНИТЕ НОВИНИ, ЖИРИНОВСКИ БЕШЕ ОСОБЕНО АКТИВЕН В УБЕЖДЕНИЕТО ЧЕ КВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ТОВА ДА СИ ПИЙНЕШ И ДА ОТУПАШ ЖЕНА СИ- ХАЙДЕ ХОЛАН ПО ВЕЧЕ ЩЕЛИ ДА СЕ ОБИЧАТ.
53
2
 
36
 
! Отговори
Боксьорът преди 7 години
Тряа са спортува !
52
5
 
45
 
! Отговори
Путинка Русева преди 7 години
До До 67Целокупния български народ под "***" разбира истинската родина на русофилите Русия.
51
1
 
40
 
! Отговори
Лабут ма ... преди 7 години
Жено що не си ми направила салатата *** ?Ко искаш ся да *** глобят заради тебе ли ?Няма да та бия да спестя малко за тъщата .
50
4
 
38
 
! Отговори
Путинка Русева преди 7 години
Так держать! Слава Росии!!!
49
8
 
35
 
! Отговори
До 67 преди 7 години
Под "***" надявам се не визираш България, че точно това име и приляга в момента?
48
4
 
46
 
! Отговори
лобут преди 7 години
Една ценностна система, която хиляди антибългари искат да стане наша!
47
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо, в Днес БГ няма една изтинска новина от Русия.Във всяко, каквото и да е съобщение има примесена лъжа, инсинуация и пропаганда.Това не е журналистика а нещо друго.
46
2
 
39
 
! Отговори
Садиста преди 7 години
Така де пребивам жената децата и тъщата .После свекъра ,очинайката и брадчедите подред .Няма да *** съдят а ще ме глобят по 1 лев за човек.Това са много пари за държавата !Чудя са обаче с кол или бухалка да ги почвам подред.
45
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ни пробутват тука пропагандни инсинуации от USA пропагандата.Спрете да лъжете!Думата реши нещо друго - първо нарушение, ако е леко и без тежки последствия, става административно нарушение, второ нарушение - затвор.Отнася се за разправии при възпитание на деца в семействата.В момента ако се скараш на детето си, те пращат в затвора а него в приют за безпризорни. Отело се, че това е много по-лошо за детето.Сега за бой на улицата се води административно, а за кавга с детето - затвор.