Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!

Побоите ще бъдат третирани като "административно нарушение"
12 яну 2017 10:30,
206
Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!
Снимка: Flickr

Държавната дума прие на първо четене законопроект на сенаторката Елена Мизулина, който преквалифицира побоите над близки роднини от криминално престъпление в административно нарушение, пише "Ведомости".

Според авторката сегашният член от Наказателния кодекс е опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело и да се поставя въпросът за отнемане на родителски права, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руската компартия има готовност на второ четене да внесе поправки, че ще има наказателна отговорност за побои над деца и бременни жени, отбелязва депутатът Юрий Синелшчиков.

Това е една от най-мистериозните инициативи, коментира политологът Михаил Виноградов. Според него в руското правоприлагане има проблеми и "с риска от манипулации в семейството", и по повод доказателствената база. Никому обаче не хрумва да декриминализира например изнасилванията, подчертава той.

Руският федерален център за психиатрия и наркология "Владимир Сербски" вече "изрази недоумение" във връзка с идеята да се декриминализират побоите в семейството, напомня "Комерсант". Според психиатрите това "ще насърчи антиобщественото поведение" и ще доведе до "негативни последици за здравето и развитието на непълнолетните, подлагани на подобни насилствени действия".

Декриминализирането на побоите "е в разрез с основните задачи на държавната семейна политика", "намалява правната защитеност на непълнолетните от престъпни посегателства" и може "да се отрази отрицателно върху превенцията на престъпността в тази сфера", предупреждава в заключение по въпроса от 2016 г. Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация.

Две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца, изтъкват експертите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
18
 
41
 
! Отговори
Кое си е право! преди 7 години
Като при еталонната демокрация зад атлантика:Друго е да имаш право да носиш оръжие и да застреляш жената, родата и още 20-30 души в близкия мол!
23
9
 
39
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Забравил си финландците. В сравнение с тях даже руснаците са въздържатели :)
22
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се бият помежду си! Така ще избиват част от генетично вродената се агресия и ще почнат по-рядко да нападат чужди държави.
21
10
 
37
 
! Отговори
:Д:Д:Д:Д преди 7 години
Ако бяхте риби щяха да Ви изловят всичките с едно замятане на пръта. Глупости са това. НЯМА такова престъпление побой,наказват се телесните повреди: лека,средна,тежка ала бала .........
20
9
 
35
 
! Отговори
Game Zombies преди 7 години
До Анонимен 22"Ако пътуваш с асансьора на някоя многоетажка в Москва" - то ко праиш там бе?Или пак си в някоя игра - там са с такива сюжети.
19
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пътуваш с асансьора на някоя многоетажка в Москва, чуваш поне на два от етажите женски писъци и крясъци за помощ... Изключително потискаща социална атмосфера.
18
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В джамахирията е така.
17
26
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако под близки се разбират жените считам че е правилно. Повечето трябва да бъдат шамарени профилактично иначе изнагляват.
16
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдържанието на статитя опровергава заглавието.
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От същата депутатка излезе и предложението на всички родени след 2015 г. да им бъде забранено да пушат.
14
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската Дума е върховен орган на разбойническа държава. Такъв закон е напълно в разбиранията на руската духовност и прехваления от руската пропаганда бандитски руски свят.
13
10
 
58
 
! Отговори
kiro преди 7 години
Какво може да се очаква от лосионните братя живеещи в 17 век, освен да се спуснат на 16 век.
12
10
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската Дума реши: Да биеш близките си не е престъпление!За руската дума не е престъпление да убиваш украинци, сирийци, българи, балтийци, поляци, финландци и т.н. и т.н. Дори за такава кръвожадност Руската Дума раздава медали.
11
26
 
45
 
! Отговори
фейкови новини... преди 7 години
Ето това е наистина добър пример как се произвеждат фейкови новини по наръчника на CNN.:)И после 'руската пропаганда' ви била виновна!След като гръмкото заглавие веднага се опровергава от жалкото съдържание - за какво говорим ?!?
10
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахах е то на руснаците боят им е национален спорт :D Другият е пиенето, но там имат жестока конкуренция от българи, сърби, литовци, поляци и англичани.
9
15
 
49
 
! Отговори
ас преди 7 години
някой хем не разбира от право, хем бърза да коментира ... поне четете внимателно : "сегашният член от Наказателния кодекс е опасен, защото дава възможност без експертизи да се образува наказателно дело"... Аналогично от това следва извода че и да пребиеш детето си никой не ти иска медицинско и можеш да кажеш че някой побойник на улицата го е направил- следва веднага производство с/у "неизвестен" извършител и кел файда че е криминално деяние... виновника си остава ненаказан. Но тук никой не мисли
8
1
 
50
 
! Отговори
Проста логика преди 7 години
Ако цялото бъде разделено на три равни части и две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца, според твърденията на експерти, то една трета от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са МЪЖЕ.
7
10
 
62
 
! Отговори
Тройной преди 7 години
Одеколонопийците май не са чули че някой бил отменил крепостното право...
6
16
 
51
 
! Отговори
Учитель преди 7 години
Той боя не разгражда, а изгражда.
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Законът за инкриминиране насилиетп на деца в семействптп е приет с личната подкрепа на Путин. Оше тогава имаше голяма съпротива, някои дори се отричаха от него, особено по консервативните като Герман Стерлингов, но законът ще остане.